ANEKTIKOTHTA

Ιστοσελίδα της εφ. Μπιρλίκ  22-4-2010

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδος, ο τομέας γυναικών της Ένωσης επιστημόνων μειονότητας Θράκης, και ο Σύλλογος Γυναίκα και Δημιουργία, στις 16-4-2010 οργάνωσε εκδήλωση με θέμα ¨Κατάθλιψη και υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων¨. Στην εκδήλωση μετείχαν η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναίκα και Δημιουργία Κούλα Παπαδριέλη, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας, η πρόεδρος του τομέα γυναικών Σουκράν Ραίφ, ο βοηθός πρόξενου του προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Κομοτηνής Οζκάν Ντουμάν, η εκπρόσωπος του ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαιρουλάχ και πολλές γυναίκες.Στην ομιλία που έκανε ο βοηθός πρόξενου Οζκάν Ντουμάν τόνισε πως πιστεύει στην δύναμη των γυναικών και πρόσθεσε πως όπου υπάρχουν γυναίκες υπάρχουν πάντα επιτυχίες. Ο Ντουμάν, στην ομιλία του εν ολίγοις είπε τα εξής : Αισθάνομαι ιδιαίτερα μεγάλη ευχαρίστηση ευρισκόμενος μέσα σε μια τόσο εκλεκτή ομάδα. Οι γυναίκες είναι τα άτομα που ομορφαίνουν κάθε τομέα στον οποίο εισέρχονται. Δηλαδή στην οικονομία, στην πολιτική, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός γυναικών, βλέπουμε πως οι δουλειές είναι πιο ποιοτικές. Και εδώ απόψε, και μειονοτικοί και πλειονοτικοί κάνουν από κοινού μια εκδήλωση. Οι ελληνοτουρκικές μουσικές που φτάνουν στα αυτιά μας αποτελούνε τις κοινές μας πλευρές. Είναι μια εκδήλωση που απευθύνεται στην γεύση του στόματος μας, υπάρχουν φαγητά από την Κωνσταντινούπολη, και θα θιχτεί ένα σημαντικό θέμα και για τον μειονοτικό και για τον πλειονοτικό, που είναι η ¨Κατάθλιψη και υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων¨. Πως γίνεται και ταυτόχρονα σε μια εκδήλωση να θιχτούνε 3-4 θέματα, αυτό μόνο οι γυναίκες το κάνουν.

Το πολύ επίκαιρο θέμα ¨Κατάθλιψη και υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων“ ανέλυσε επιστημονικά η Ψυχίατρος-Ψυχολόγος Έφη Τζούρα, και ανέφερε χρήσιμες συμβουλές. Στην συνέχεια συνοδεία παραδοσιακής μουσικής (Πολίτικη Κουζίνα) προβλήθηκε μέρος της ταινίας και γεύτηκαν παραδοσιακές γεύσεις.

Και εγώ σαν Τούρκος δημοσιογράφος είπα να πάω. Και καλά ήταν γιατί από τους μειονοτικούς δημοσιογράφους μόνο εγώ ήμουν. Με είδαν αλλά έκαναν πως δεν με είδαν. Ούτε μου είπε κάποιος ένα καλώς ήρθες. Αν και εγώ είχα πάει σαν δημοσιογράφος στην εκδήλωση.

………………………………………………..

……………………………………………….

Τα φαγητά φαγώθηκαν, και οι Ελληνίδες συνοδεία μουσικής χόρεψαν χασαποσέρβικο. Φάνηκε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ανάγκη να γίνονται πιο συχνά στην περιοχή μας. Διότι το θερμό και θετικό κλίμα χάλασε λίγο όταν κάποιες Έλληνιδες ανησύχησαν που κάποιες από τις Τουρκάλες που ήταν στην αίθουσα είχαν σκεπασμένο το κεφάλι, και γυρνώντας σε αυτές τους είπαν ¨εσείς γιατί ήρθατε ; είστε σαν μύγα μέσα στο γάλα; ¨. Οι γυναίκες μας, μη μπορώντας να μείνουν άφωνες έναντι αυτής της απαίσιας αδικίας, πληροφόρησαν αμέσως την πρόεδρο του τομέα γυναικών Σουκράν Ραίφ και της ζήτησαν να πάει σε αυτήν τη γυναίκα και να της εξηγήσει την κατάσταση.Η Ελληνίδα γυναίκα αντιλήφθηκε την απαίσια πράξη που έκανε, και σχεδόν έφτασε στο σημείο να ζητάει συγγνώμη από τις γυναίκες μας.

Γιατί το γράφω αυτό το περιστατικό ; Καταρχήν θέλω να συγχαρώ τις Ελληνίδες και Τουρκάλες για το σχέδιο που έκαναν. Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά πως τέτοιου είδους συνυπάρξεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά. Εμείς υπάρχουμε και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε με τις μαντίλες μας, την ταυτότητα μας, την θρησκεία μας, τα ήθη και τα έθιμα μας και την κουλτούρα μας.Και αυτό πρέπει να το δεχτούνε όλοι.Και δεν θέλω να καταγγείλω αυτήν την Ελληνίδα που προκάλεσε αυτό το άσχημο περιστατικό. Γιατί και αυτή δεν φταίει. Οι πραγματικοί ένοχοι, αυτοί που μας εμποδίζουν να ζήσουμε με την καθαρή μας ταυτότητα, που κάθε φορά θέλουν να μας ράψουν διαφορετικό κουστούμι , διαφορετική ταυτότητα, πρέπει για μια ακόμη φορά να το ξανασκεφτούνε. Πρέπει να γίνουν κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, και διαφημίσεις στις τηλεοράσεις στα οποία θα εξηγείται το κόλλημα στα μυαλά κάποιων ανθρώπων περί ¨Ελλήνων Μουσουλμάνων¨, και η εθνική μας φορεσιά ( φερετζές) και μαντίλα ώστε να μην ανησυχούνε κάποιοι. Για να συμβιώσουμε πρέπει να κερδίσουμε και τα μυαλά στα οποία κυριαρχεί ο εθνικισμός. Μόνο τότε έχει διασωθεί και εκείνη η Ελληνίδα γυναίκα που μας παρομοίασε με μύγα μες το γάλα. Διότι εμείς δεν παραπονιόμαστε καθόλου μα καθόλου για τα ρούχα τους, και δεν θα μπορούσαμε, διότι εμείς ξέρουμε πως ο Έλληνας είναι Έλληνας και δεν αρνούμαστε πως ο Τούρκος είναι Τούρκος. Είμαστε εγγόνια μιας αυτοκρατορίας που πίστευε στην ανεκτικότητα απέναντι στον άνθρωπο, στην ανεκτικότητα ανάμεσα στις θρησκείες και εφάρμοζε στην πράξη αυτό το δικαίωμα σε όλους. Εμείς δεν είμαστε μύγα μες το γάλα, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε το αλάτι και το πιπέρι της σούπας για αυτόν που καταλαβαίνει.

Σχόλιο : Ας δείξουμε και εμείς ένα δείγμα από την τουρκική ανεκτικότητα όπως αυτή εκφράστηκε πριν λίγα χρόνια στην πράσινη γραμμή, στην Κύπρο. Ένστολα ζώα και γκρίζοι λύκοι λυντσάρουν τον Τάσο Ισαάκ στη διάρκεια μιας διαδήλωσης.

 

One Response to ANEKTIKOTHTA

  1. ΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΑΤΟ says:

    Την ίδια αντίδραση με τις Ελληνίδες γυναίκες είχε και ο Κεμάλ επί των ημερών του για τις μαντύλες, για τα μουστάκια και για τις βράκες στην Τουρκία αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση, έσφαξε αρκετούς παλαιοθωμανούς που αρνούνταν να ξυριστούν και να βάλουν υμίψηλο. Για την μαντύλα τι να λέμε, την βγάλατε αμέσως, στην Τουρκία και σήμερα σπάνια την βλέπεις, απλώς είναι ένα μέσο να ξεχωρίζουν τα πρόβατα από τα ερύφια στην Ελλάδα.
    Πάντως ο Κεμάλ μέχρι που πέθανε δεν ζήτησε συγνώμη για την απαίσια πράξη που έκανε σε αντίθεση με την Ελληνίδα.
    Και τον Κεμάλ τον κάνατε και καμιά 10.000 αγάλματα στην Τουρκία,εεε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: