ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

Εφ. Γκιουντέμ, αρθρογράφος Τζεμίλ Καμπζά 23-4-2010

 Μιλώντας ο Μουφτής Μέτε την προηγούμενη εβδομάδα σε τελετή Χάτιμ στο χωριό Ζουμπούλι, αναφέρθηκε πάλι στα θέματα της ενότητας, της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας. Ο Μουφτής Μέτε παρέθεσε ένα παράδειγμα για την αναγκαιότητα να διαφυλαχτεί η ενότητα και η ομοψυχία της μειονότητας, το οποίο θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Είπε : ¨Σκεφτείτε ένα μεγάλο πλοίο στον ωκεανό. Έστω ότι μέσα βρίσκεται η Τουρκική Μειονότητα της Δ. Θράκης. και σκεφτείτε πως η μειονότητα ζει μέσα σε αυτό το πλοίο. Αν ενώ είστε στην μέση της θάλασσας, δείτε κάποια λίγα άτομα με καρφιά και με σκεπάρνια να ανοίγουν τρύπα στο πλοίο, τότε τι κάνετε ; Μήπως παρατηρώντας τους από μακριά θα τους χειροκροτήσετε, μήπως θα τους βοηθήσετε να ανοίξουν την τρύπα πιο γρήγορα, ή μήπως θα κοιτάξετε την δουλειά σας λέγοντας όπως είναι δικαίωμα τους να ανοίξουν τρύπα ; Η πρώτη σκέψη που κάνει ένας άνθρωπος μπροστά σε αυτή την εικόνα, δεν είναι πως ¨αν ανοίξει η τρύπα, και αρχίσει να μπαίνει νερό θα γεμίσει μέσα και θα πνιγούμε όλοι¨ ; Ναι αυτή είναι. Η ζωή είναι γλυκιά. Η αντίδραση ενός κανονικού ανθρώπου σε τέτοιες καταστάσεις ποια είναι, ξέρετε ; Θα του πείτε πως ¨ Τι κάνετε εδώ, φύγετε από εδώ, χάσατε τα μυαλά σας και θέλετε να πεθάνετε ; Αν θέλετε να πεθάνετε, πάτε στο κατάστρωμα και πηδήξτε στην θάλασσα. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε ¨ , και σίγουρα δεν του επιτρέπετε να ανοίξει τρύπα στο πλοίο. Αν χρειαστεί θα καβγαδίσετε μαζί του. Διότι η ζωή είναι γλυκιά¨.

 Αυτό σημαίνει πως για να μπορέσει μια κοινότητα να σταθεί όρθια, δεν αρκεί να εκπληρώνουμε τις ατομικές μας ευθύνες. Αν δεν εκπληρώνετε τις κοινωνικές σας ευθύνες, αν χειροκροτάτε μερικούς ανόητους που προσπαθούνε να βουλιάξουν αυτό το πλοίο, τότε το πλοίο βουλιάζει και όλοι πνίγονται. Όμως μην ανησυχείτε. Πολλές φορές μέχρι σήμερα έγιναν προσπάθειες να βυθιστεί αυτό το πλοίο, αλλά καμία δύναμη δεν το πέτυχε. Και από τώρα και μετά δεν είναι δυνατόν.

Με χαιρετίσματα σε αυτούς που προτιμάνε να μένουν παρατηρητές…

Σχόλιο : Δηλαδή αν κατάλαβα καλά το μήνυμα είναι ότι κανείς δεν πρέπει να ξεφεύγει από το μαντρί. Φαίνεται έτσι θέλει ο βουκόλος της οδού Ιώνων…Η φωτογραφία είναι από τα εγκαίνια της Ζιραάτ. Αριστερά ο ψευδομουφτής Κομοτηνής και δεξιά ο ψευδομουφτής Ξάνθης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: