ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΜΙΛΛΕΤ

Εφ. Μιλλέτ 13-5-2010

Εκδικάστηκε η αγωγή που υπέβαλε η Χαρά στην εφημερίδα μας

Τα αποτελέσματα του δικαστηρίου : Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω ο στρατός, Ζήτω ο Πόντος, Έλληνες ξυπνήστε !

Εκδικάστηκε στις 6 Ιουνίου από το Πολυμελές πρωτοδικείο Ξάνθης η πρώτη –σε βάρος της εφημερίδας μας- από τις αγωγές του 1 εκ ευρώ που έχει υποβάλλει σε βάρος του μειονοτικού τύπου η από το 2005 υπηρετούσα στο δημοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου Χαρά Νικοπούλου. Η περίσταση σημαδεύτηκε από την διαδήλωση και τα συνθήματα που φώναξε μετά το δικαστήριο, ομάδα ακραίων εθνικιστών που είχαν έρθει για να στηρίξουν την Χαρά. Η ομάδα αυτή των 10 ατόμων μετά το δικαστήριο, προσπάθησαν να αποσπάσουν την προσοχή ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα όπως ¨Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω ο στρατός, Ζήτω ο Πόντος, Έλληνες ξυπνήστε!¨.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης μας στις 6 Ιουνίου και ημέρα Πέμπτη, δικηγόρος της εφημερίδα μας ήταν ο Ιχσάν Καγιά και ο βοηθός του Ραίφ Ουστά. Δικηγόρος της Χαράς ήταν ο αδερφός της Ευτύχιος Νικόπουλος. Μάρτυρας μας στο δικαστήριο ήταν ο τέως ιμάμης Χρύσας Μουράτ Κιοσέ, ενώ υπέρ της Χαράς κατέθεσε μια φίλη της δασκάλα από το σχολείο. Εντύπωση προκάλεσε η υποτιμητική ερώτηση ¨Ποιο είναι το επίπεδο σπουδών σας ;¨ που υπέβαλε ο δικαστής στον μάρτυρα υπεράσπισης της εφημερίδας μας Μουράτ Κιοσέ, όταν αυτός δεν κατάλαβε μια ερώτηση. Δεν διέφυγε της προσοχής πως κατά την διάρκεια της διαδικασίας οι ακραίοι εθνικιστές έπαιζαν με το κινητό τους τον εθνικό ύμνο. Όταν ο δικηγόρος μας Ιχσαν Αχμέτ Καγιά υπέβαλε ερωτήσεις στην δασκάλα μάρτυρα της Χαράς, επενέβη ο δικηγόρος αδερφός της αν και δεν είχε δικαίωμα. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου μπροστά σε αυτές τις παρεμβάσεις δεν έκανε τίποτε. Εν ολίγοις ζήσαμε ξανά το σενάριο που έχουμε δει και στις άλλες αγωγές που είχαμε. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να βγει δύο μήνες μετά.

Την διαδικασία παρακολούθησε και ο πρόεδρος του ¨Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης¨ Ταχήρ Κόντε. Τα μέλη του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου, αφού παρακολούθησαν τη δίκη, άνοιξαν την ελληνική και την σημαία του συλλόγου τους και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. Ακολούθως φωνάζοντας συνθήματα όπως ¨Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω ο στρατός, Ζήτω ο Πόντος, Έλληνες ξυπνήστε!¨, προσπάθησαν να μας προκαλέσουν. Καθώς ο μειονοτικός τύπος τραβούσε φωτογραφίες αυτήν την εθνικιστική ομάδα, ακουστήκαν κοροϊδίες όπως ¨Τραβήξτε, τραβήξτε και στείλτε τα στην Τουρκία, να σας δώσει λίγα χρήματα¨. Δεν διέφυγε της προσοχής πως οι αστυνομικοί με πολιτικά της Ξάνθης, φέρθηκαν με μεγάλη προσοχή, ώστε και κατά την διάρκεια της δίκης και μετά να μην υπάρξει καμία ένταση.

Να σημειώσουμε πως εκτός από τις εφημερίδες Γκιουντέμ και Μπιρλίκ (που έχουν και αυτές αγωγές σε βάρος τους) και τον ανταποκριτή του πρακτορείο Αnadolu Μεχμέτ Χατίπογλου, κανένα στέλεχος του μειονοτικού τύπου δεν ήρθε στο δικαστήριο. Οι αγωγές 1 εκ ευρώ που έχει υποβάλει η Χαρά Νικοπούλου σε βάρος των εφημερίδων Γκιουντέμ και Μπιρλίκ θα εκδικαστούνε στις 2-6 στην Κομοτηνή.

Σχόλιο : Φόρτσα Χαρά !

2 Responses to ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΜΙΛΛΕΤ

  1. μήπως έκανες (ή έκανε η εφημερίδα) λάθος στην ημερομηνία;

    6 Ιουνίου;;
    6 Μαϊου μήπως εννοεί ή αναφέρεται σε προηγούμενο έτος;

  2. Plast says:

    Το πρόσεξα και εγώ. Αυτοί έκαναν λάθος. Σκέφτηκα να το αλλάξω, αλλά χάριν της πιστής μετάφρασης αποφάσισα να μην το κάνω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: