ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Εφημερίδα Ραντικάλ 17-6-2010

Η πρώτη εγχώρια θωράκιση της Τουρκίας

Τούρκοι μηχανικοί της εταιρίας Nurol Teknoloji μετα από τις προσπάθειες Ar-Ge τριών χρόνων, πέτυχαν να παράγουν βαλιστική θωράκιση, μια από τις μεγαλύτερες ανάγκες της αμυντικής βιομηχανίας.

Για την εξέλιξη αυτού του πρώτου ντόπιου ¨Τ-Zırh¨ (τουρκική θωράκιση) η Nurol Teknoloji επένδυσε 15 εκ ευρώ.

Η Nurol Teknoloji περάτωσε τις προσπάθειες που είχε αρχίσει το 2008 για την παραγωγή μιας πλήρους εγχώριας θωράκισης. Η βαλιστική θωράκιση που παρήχθη στις εγκαταστάσεις της Nurol Teknoloji στην Άγκυρα πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές σε στρατούς σε εξωτερικό και εσωτερικό.

Η Τουρκική Θωράκιση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους στρατιώτες που υπηρετούνε στα ΝΑ, στα κτίρια και στην φύλαξη κάθε στρατιωτικού οχήματος της αεροπορίας ή του στρατού ξηράς.

Αρμόδιοι της εταιρίας ανέφεραν πως ενώ ένα συνηθισμένο αλεξίσφαιρο γιλέκο ζυγίζει 6 με 8 κιλά, το γιλέκο που αναπτύχθηκε από τους Τούρκους μηχανικούς ζυγίζει 4 με 5 κιλά.

Ανέφεραν επίσης πως ενώ η έκδοση ενός γιλέκου με τον υψηλότερο βαθμό προστασίας ζυγίζει περίπου 13 κιλά, το γιλέκο που ανέπτυξε η Nurol Teknoloji με τον ίδιο βαθμό προστασίας ζυγίζει περίπου 7 με 9 κιλά.

Οι αρμόδιοι ανέφεραν πως νωρίτερα τα τεθωρακισμένα οχήματα, θωρακίζονταν στο Ισραήλ και πρόσθεσαν : ¨Στο θέμα της θωράκισης είμασταν εξαρτημένοι από το εξωτερικό. Μάλιστα οι χώρες δεν πουλάνε μηχανήματα και εξοπλισμούς που θα χρησιμοποιηθούνε στην τεχνολογία θωράκισης. Εμείς μόνοι μας παρήξαμε φούρνους και μηχανές που θα χρησιμοποιηθούνε στην τεχνολογία θωράκισης. Παράγουμε πλέον πλήρως εγχώριες λύσεις θωράκισης. Ακόμα και τις πρώτες ύλες τις παράγουμε πλήρως εγχώρια. Πρόκειται για στρατηγικό θέμα και θα προσθέσει στην ισχύ της Τουρκίας¨.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Οι αρμόδιοι ανέφεραν πως μετά τις επιτυχείς δοκιμές τα παραχθέντων πρωτότυπων θωρακίσεων στο εξωτερικό, άρχισαν να έχουν σοβαρά αιτήματα από πολλές χώρες και πρόσθεσαν : ¨Οι χώρες όταν πουλάνε θωράκιση σε άλλη χώρα ποτέ δεν πουλάνε την καλύτερη που διαθέτουν. Γενικά πουλάνε το παλιό μοντέλο, την προηγούμενη έκδοση από αυτήν που έχουν αναπτύξει. Η θωράκιση που αναπτύξαμε είναι ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου. Για αυτό και εμείς τις καλύτερες λύσεις τις κρύβουμε για την χώρα μας. Διότι αυτό είναι ένα στρατηγικό θέμα. Ο στρατός μας αγωνίζεται υπό δύσκολες συνθήκες στα ΝΑ. Με δεδομένο πως ήδη φέρουν βαρύ φορτίο, δεν θέλουν να φοράνε θωρακισμένο γιλέκο. Όταν όμως εμείς τους προσφέρουμε πιο ελαφριά γιλέκα θα μπορούνε κι αυτοί να τα χρησιμοποιήσουν¨.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: