ΤΟΥΡΚΟΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Άρθρο του ιστολόγιου

Εκτουρκισμένο πανηγύρι του Αλάντεπέ.

Τα πάλαι πότε πομακικά πανηγύρια του Αλάντεπέ και του Χίλια εδώ και περίπου 15 χρόνια έχουν περάσει στα χέρια των τουρκόφρονων. Αυτό έγινε χάρη στα πολλά λεφτά που ρίχνει η Άγκυρα στην περιοχή, αλλά κυρίως χάρη στην δραματική αφασία των ελληνόφωνων ταγών Αθήνας και Θράκης. Η Τουρκία θέλει να εκτουρκίζει και οι ¨δικοί μας¨ να εκλέγονται. Ε μπράβο τους το πέτυχαν. Μόνη μεγάλη χαμένη η Ελλαδα. Και φέτος λοιπόν έγινε το πανηγύρι του Αλάντεπέ. Με φοκλορικά συγκροτήματα από συλλόγους που έχουν κριθεί παράνομοι, και με τραγουδιστές και συγκροτήματα από την Τουρκία γιορτάστηκε ο… τοπικός πολιτισμός. Μόνο παρήγορο σημείο φέτος η παντελής σχεδόν απουσία των χριστιανών αιρετών. Μόνη εξαίρεση ο αντινομάρχης Κατσιμίγας. Σας παραθέτουμε ένα μικρό φωτορεπορτάζ και μετά ομιλίες μερικών από αυτούς που παραβρέθηκαν. Ο πρόξενος μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για ¨Τουρκική μειονότητα¨. Στον δε βουλευτή Χατζηοσμάν κάποιος να του πει επιτέλους πως δεν είναι σωστό όταν μιλάει σε δύο γλώσσες (ελληνικά και τουρκικά) άλλα να λέει στη μια γλώσσα και άλλα στην άλλη…

Ανηρτημένη και μια ρήση του γενοκτόνου Κεμάλ για τους αθλητές.

Δίπλα δίπλα ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερήφ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίμπογλου (έχει αναλάβει -και αυτός-  εργολαβικά την διαπόμπευση της Ελλάδας  όπου μπορεί).

Ο πρόεδρος της κοινότητας Οργάνης δεν έχασε την ευκαιρία να τιμήσει τον Τούρκο πρόξενο.

Χαλίτ Χαμπίμπογλου- πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης- Ευρώπης

Κύριοι δήμαρχοι, κύριε πρόξενε της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή, κύριε αντινομάρχη, τιμημένοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, πολύτιμοι συμπολίτες μου. Σήμερα για πρώτη φορά βρίσκομαι μαζί σας σε αυτή την εκδήλωση στο Αλάντεπέ, αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια με αυτήν την εικόνα ενότητας και ομοψυχίας, και παραβρίσκομαι εδώ για να μεταφέρω σε εσάς τους γεμάτους από αγάπη χαιρετισμούς των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που ζούνε στο εξωτερικό. Αξιότιμοι φίλοι μου είμαστε εδώ σήμερα ώστε την αθλητική εκδήλωση τα ήθη και τα έθιμα μας να τα μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές και να δείξουμε τον πλούτο του πολιτισμού μας στους φίλους μας. Γι΄αυτό εγώ δεν θέλω να επιμηκύνω τον λόγο μου, πήρα πολύ από τον χρόνο σας. Όπως είπα, είμαι πολύ ικανοποιημένος ως Τούρκος της Δυτικής Θράκης του εξωτερικού με αυτά τα ήθη και τα έθιμα σας, με την εικόνα αυτή της ενότητας και ομοψυχίας σας. Σας καλωσορίζω ξανά και εύχομαι επιτυχίες.

 

Μουσταφά Τσαβούς , πρόεδρος του κόμματος DEB

Σας χαιρετίζω με αγάπη και σεβασμό εκ μέρους της κεντρικής επιτροπής του DEB. Σήμερα εδώ πέρα αναβιώνουμε μια πολιτιστική εκδήλωση που έρχεται μέσα από την ιστορία. Ευχόμαστε αυτούς που το κάνουν εδώ, να τους βοηθά ο Θεός. Αξιότιμοι ομογενείς έχουμε πάρει την κληρονομιά που μας άφησε ο αείμνηστος Αχμέτ Σαδίκ. Μια ομάδα νέων πήραμε την σημαία αυτού του κόμματος ώστε αυτό το κόμμα που για χρόνια ενδιαφερόταν για τα προβλήματα της μειονότητας, να επιβιώσει και να ενδιαφερθεί στο υψηλότερο επίπεδο για τα μειονοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα αλλά και στο κόσμο. Βλέπουμε ότι εδώ και χρόνια υπάρχει ένας ιός στην μειονότητα. Ποιος ήταν αυτός ο ιός ; Την μειονότητα μας την κομματικοποίησαν. Αυτήν τη κομματικοποίηση την έκαναν με συστηματικό τρόπο. Εσύ είσαι πασοκτσής, εσύ είσαι νεοδημοκράτης, εσύ είσαι κομμουνιστής, ε και που είναι τα μειονοτικά δικαιώματα ; Δεν υπάρχει κανείς που να μιλάει για τα μειονοτικά δικαιώματα. Δεν υπάρχει κανείς που να μιλάει για τον κόπο του καπνοπαραγωγού. Δέκα χρόνια πριν έπαιρναν 4 ευρώ το κιλό, και δέκα χρόνια μετά τον παίρνουν 3 ευρώ το κιλό. Αυτά κανείς δεν τα συζητάει. Η μειονότητα μας περνάει δύσκολη περίοδο. Φυσικά εμείς σαν κόμμα DEB σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, είμαστε όρθιοι και ισχυροί στα πόδια μας,. Όσο ισχυρά είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τόσο ισχυρό είναι και το κόμμα του Δρ. Αχμέτ Σαδίκ το DEB. Αξιότιμοι ομογενείς μου, σηκώσαμε τα μανίκια. Σηκώσαμε τα μανίκια για όλη την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Κάνουμε έκκληση να στηριχθεί αυτό το κόμμα που μας άφησε ως κληρονομιά ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Έχετε τον σεβασμό μου.

Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς

Αξιότιμοι ομογενείς μου πρώτα από όλα θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι μεγάλη τιμή και ευτυχία να γιορτάζουμε μαζί το πανηγύρι του Αλάντεπέ, που έχει ένα παρελθόν εφτά αιώνων. Διαπιστώνω και χαίρομαι ιδιαίτερα ότι αυτή η πολιτιστική εκδήλωση που αποτελεί μια κληρονομιά των προγόνων τελεί ένα έργο ύψιστης σημασίας, όπως η κληροδότηση της στις επόμενες γενιές. Αυτές οι εκδηλώσεις δεν δείχνουν μόνο ότι η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης αγκαλιάζει τις ιστορικές και πολιτιστικές της αξίες, αλλά και την αποφασιστικότητα της για την συνοχή της. Τα χέρια που αγκαλιάζονται στο οροπέδιο του Αλάν Τεπέ, σε ένα κλίμα φιλαθλητισμού, ειρήνης και αγάπης για τον άνθρωπο, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για ένα μέλλον γεμάτο ευημερία και γαλήνη. Εύχομαι αυτές οι εκδηλώσεις να βιώνονται χρόνο με τον χρόνο πλουσιότερες, πολυπληθέστερες και πιο ενθουσιώδεις. Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, επί της ευκαιρίας θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους συμμετέχοντες και ειδικά στους τοπικούς άρχοντες : Σας καλώ να αγκαλιάσετε για το δικό σας μέλλον αυτές τις εκδηλώσεις, που συμβάλουν στην σύσφιξη της ήδη υπάρχουσας και αυξανόμενης πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, και να προτρέψετε τους νέους για την συνέχιση αυτών των εκδηλώσεων μεταδίδοντας τους σωστά την σημασία τους. Αυτή η εκδήλωση πρέπει να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, και να ζήσει για πάντα. Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της κοινότητας Οργάνης κύριο Μεχμέτ Εμίνογλου που είχε την ευγενική καλοσύνη να μας προσκαλέσει, και τους επίσημους φορείς, όπως και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Επίσης θα ήθελα κι εγώ να καλωσορίσω εν ονόματι μου και εν ονόματι των συνεργατών μου τον αξιότιμο δήμαρχου του Οσμάνγκαζι της Τουρκίας κύριο Μουσταφά Ντουντάρ, όπως και τον αξιότιμο κύριο Χαμπίμπογλου, και τελειώνοντας σας χαιρετώ με τα πιο ειλικρινή μου αισθήματα και σας εύχομαι καλή διασκέδαση. Ευχαριστώ.

 

Αχμέτ Χατζηοσμάν, ομιλία στα τούρκικα

Αδερφέ μου Τζεμίλ αγά του Αλάντεπέ, αξιότιμε πρόξενε της Τουρκικής Δημοκρατίας κύριε Μουσταφά Σάρνιτς, αξιότιμε μουφτή μου, αξιότιμοι αντινομάρχες, πρόεδρε της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, δήμαρχοι, μέλη δημοτικών συμβουλίων, αξιότιμα αδέρφια μου. Φυσικά οι ιστορικές εκδηλώσεις του Αλάντεπέ που γιορτάζουμε κάθε χρόνο, και για να μπορέσουμε να τις γιορτάζουμε με τέτοιο ενθουσιασμό, θέλω να συγχαρώ από την καρδιά μου τον πρόεδρο της κοινότητας καθώς και όλα τα αδέρφια μου που μόχθησαν. Φυσικά όπως γινόταν αυτοί οι ιστορικοί αγώνες πάλης, και αυτές οι ιστορικές εκδηλώσεις του Αλάντεπέ μέχρι σήμερα, και από δω και πέρα έτσι θα αναβιώνουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Το να τα αναβιώνουμε αυτά αποτελεί αποστολή μας, να κοπιάζουμε γι΄αυτά αποτελεί καθήκον μας. Αυτά είναι κατάλοιπα της ενότητας, της ομοψυχίας και της ιστορίας μας. Αξιότιμα αδέρφια μου όπως είναι γνωστό οι καπνοπαραγωγοί μας περνάνε μια δύσκολη περίοδο. Την προηγούμενη Πέμπτη με τον νομάρχη μας, με τους αντινομάρχες μας , με τους δήμαρχους και με τον πρόεδρο των καπνοπαραγωγών επισκεφτήκαμε την κυρία υπουργό. Της θέσαμε τα προβλήματα που περνάνε οι παραγωγοί μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ζητήσαμε την βοήθεια της. Ζητήσαμε το κράτος, η κυβέρνηση μας, σε αυτό το θέμα να είναι δίπλα στους παραγωγούς μας. Φυσικά οι διοικούντες της χώρας, οι επικεφαλής αυτής της χώρας, φυσικά και έχουν την υποχρέωση να είναι δίπλα τους. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τις προσπάθειες μας. Για να φύγουν τα βάσανα σας. Για την ευημερία σας θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, θα συνεχίσουμε αυτήν τη προσπάθεια, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και τις υπηρεσίες μας. Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι, καλή επιτυχία στις δουλειές σας.

 

Αχμέτ Χατζηοσμάν- ομιλία στα ελληνικά

Φίλοι και φίλες παρά την ζέστη και τις αγροτικές δουλειές, και φέτος γιορτάζουμε με μεγάλη χαρά και μεγάλη συμμετοχή, το ιστορικό και πολιτιστικό πανηγύρι του Αλάντεπέ. Καταρχήν θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο της κοινότητας, τους διοργανωτές και όλους όσους βοηθήσανε για την σημερινή, για την φετινή εκδήλωση. Αγαπητοί φίλοι και φίλες οι αγρότες μας περνάνε ζούνε δύσκολες στιγμές. Κυρίως οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των ιώσεων. Πριν τρεις μέρες είχαμε μια συνάντηση στην Αθήνα στο γραφείο της Υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, που ήταν παρών ο νομάρχης, ο αντινομάρχης μας, οι δήμαρχοι, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών, ο πρόεδρος της ΕΑΣ. Κυρίως οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Ζητήσαμε από την υπουργό να είναι δίπλα στον καπνοπαραγωγό, για να ενισχύσει τους αγρότες, τους καπνοπαραγωγούς. Βεβαίως η κυβέρνηση μας θα είναι, πρέπει να είναι στο πλευρό των αγροτών για να ενισχύσει τους αγρότες της περιοχής μας. Σας εύχομαι να περάσετε καλά, καλό καλοκαίρι και καλή διασκέδαση. Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.

5 Responses to ΤΟΥΡΚΟΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

  1. Παράθεμα: Τῆς Θράκης τὸ ξεπούλημα « Φιλονόη καὶ φίλοι……

  2. Παράθεμα: Τῆς Θράκης τὸ ξεπούλημα! | αἰέν ἀριστεύειν

  3. Παράθεμα: Τῆς Θράκης τὸ ξεπούλημα

  4. Παράθεμα: Τῆς Θράκης τὸ ξεπούλημα | opendemocracy.gr

  5. Παράθεμα: Της Θράκης το ξεπούλημα! « ΛΥΚΟΦΡΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: