ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Μπιρλίκ 3.8.2010

ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΕΤΣΕΚ

Οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης, για μια φορά ακόμη, αναβίωσαν στο οροπέδιο του Σέτσέκ το άθλημα των προγόνων μας, τους παραδοσιακούς αγώνες πάλης. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο παραδοσιακά με μεγάλο μεράκι, ζήλο και αγωνία από τους ομοεθνείς μας που ζουν στην περιοχή του βορείου Έβρου, πραγματοποιήθηκαν και φέτος με μεγάλο ενθουσιασμό. Όπως κάθε φορά, έτσι και φέτος συμμετείχαν πολύτιμοι επισκέπτες από την μητέρα πατρίδα Τουρκία. Η Νομαρχία Αδριανούπολης, τα μουσικά συγκροτήματα του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας και το Πανεπιστήμιο Τράκια και φέτος δεν μας άφησαν μόνους. Ήταν μαζί μας όλοι στο οροπέδιο του Σετσέκ.

Οι Τούρκοι που ήρθαν στο οροπέδιο του Σέτσεκ σχεδόν από κάθε γωνιά της δυτικής Θράκης, άκουσαν άσματα και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους παραδοσιακούς αγώνες πάλης. Φυσικά, παρακολουθήθηκαν με γούστο και τα συγκροτήματα σύγχρονων χορών των λιλιπούτειων των σωματείων Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, του συλλόγου Νοτίου Έβρου και του Γονικού. Άξιζε να δει κανείς και τις επιδείξεις των τοπικών ζεϊμπέκηδών μας από την δυτική Θράκη.

Στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν έγινε αναφορά στην μεγάλη τουριστική δυναμικότητα της περιοχής η οποία, ωστόσο, δεν μπόρεσε να προβληθεί όπως θα έπρεπε. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον πολιτισμό που αναβιώνει εδώ και 700 και πλέον χρόνια, τονίζοντας ότι αποτελεί επί πλέον έναν πλούτο για την χώρα μας την Ελλάδα. Για αυτό και έγινε λόγος για τα καθήκοντα που αναλογούν στον καθένα και στην απαραίτητη ευαισθησία που πρέπει να δείξουν.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς, οι αντινομάρχες Αδριανούπολης Αλή Ντενίζ Σουρμέν και Αμπντουλλάχ Ασλάνερ, καθώς και εκπρόσωποι από το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Τράκια.

Μεταξύ αυτών που συμμετείχαν από την δυτική μας Θράκη ήταν ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραχίμ Σιερίφ, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ νομού Ροδόπης, δικηγόρος, Ριντβάν Κοτζαμουμίν, ο πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, ο πρόεδρος του κόμματος DEΒ (Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη) Μουσταφά Αλή Τσαβούς με τα διοικητικά μέλη του κόμματος, ο πρόεδρος του συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας Μουσταφά Κατραντζή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίπογλου, ο πρόεδρος του συλλόγου Δασκάλων Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο δήμαρχος Αρριανών Χαλίτ Μεχμέτ, ο κοινοτάρχης Κέχρου Αμντουλκαντίρ Χαφίζ Χοτζά, ο κοινοτάρχης Οργάνης Δρ. Μεχμέτ Εμίν, ο πρόεδρος του συλλόγου Παλαιο-μουσλουμάνων Δασκάλων Αποφοίτων ιεροσπουδαστηρίου Ασίμ Τσαούσογλου, ο Αλή Πεντζάλ πρόεδρος του Μειονοτικού, Μορφωτικού και Πολιτιστικού συλλόγου Σετσέκ, ο Αχμέτ Καράχουσεϊν πρόεδρος του βακουφίου του δερβίσικου μοναστηριού του Σεγίντ Αλή Σουλτάν, ο Αγάς του Αλάντεπε 2010 Τζεμίλ Αχμέτ, ο πρόεδρος του συλλόγου Νοτίου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, οι πρόεδροι των υπολοίπων συλλόγων και μεγάλος αριθμός ομοεθνών.

Όπως κάθε χρόνο, συμμετείχαν και φέτος παλαιστές από την Αδριανούπολη και την Βουλγαρία. Ο δήμος Ρούχεν από την Βουλγαρία, συμμετέχοντας με 10 παλαιστές στις εκδηλώσεις, έδωσε ένα ιδιαίτερο χρώμα στους αγώνες. Τον τίτλο του πρωταθλητή στους σκληρούς αυτούς αγώνες του Σετσέκ 2010 κατέκτησε ο παλαιστής Καάν Καγιά από το Καράμουρσέλ της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι φέτος στις εκδηλώσεις δεν συμμετείχε κανείς από τους Έλληνες δεν διέφυγε της προσοχής. Όμως, σαν να μην έφτανε αυτό, λες και συμφώνησε το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, δεν συμμετείχε ούτε ένας μειονοτικός από εκείνους που πολιτεύονται με το κόμμα. Ο δε νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, όπως πάντα συμβαίνει, εκτός του ότι δεν έδωσε σημασία και σε αυτήν την εκδήλωση της μειονότητας, δεν έστειλε και εκπρόσωπο.

ΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΄΄ΔΕΝ ΘΑ ΄΄ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ΄΄ ΚΑΙ ΄΄ΟΙ ΔΕΙΛΟΙ΄΄ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ

Οι αντινομάρχες Ροδόπης Σιμπέλ Μουσταφάογλου, Μεχμέτ Ντεβεντζίογλου και Σεβγκή Σαλίμ και κανένας από τους μειονοτικούς πολιτικούς που δηλώνουν ΠΑΣΟΚ-τσήδες ή Ν.Δ-κράτες δεν συμμετείχαν στην εκδήλωση. Οι δε Αχμέτ Χατζιοσμάν και Τσετίν Μανταντζή δεν φαίνονταν πουθενά. Δεν φαινόταν εκεί ούτε οι πρώην βουλευτές, ούτε και οι εκπρόσωποι της BAKES. Προφανώς, τους επηρέασαν και αυτούς οι ζέστες του καλοκαιριού και προτίμησαν να μην αφήσουν την θάλασσα από το να πάρουν τους δρόμους για τα βουνά. Όπως και να έχει, ίσως το Σετσέκ γι’ αυτούς να είναι απλά και μόνο ένα δρώμενο. Ωστόσο, ας μην ξεχάσει ο λαός αυτής της μειονότητας ότι το σημαντικότερο γι’ αυτούς είναι η ψήφος. Άλλωστε οι ίδιοι το απέδειξαν. Επίσης, ας μην ξεχαστεί ότι το κόμμα ΄΄Φιλία – Ισότητα – Ειρήνη΄΄ ήταν εκεί και πάντα θα είναι παντού.

Ίσως να μην είναι της στιγμής, αλλά είπα με την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι, κατ’ εμέ, έφτασε η ημερομηνία λήξης εκείνων των πολιτικών της μειονότητας που βρίσκονταν επί χρόνια σε πρώτο πλάνο στην βιτρίνα. Ο λαός της μειονότητας, κυρίως οι νέοι, πρέπει να παραμείνουν μακριά από την κατευθυνόμενη ψήφο και να εμφανιστούν νέα πρόσωπα που θα εργαστούν σε πραγματική έννοια για την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης. Τα παλιά πρόσωπα πρέπει πλέον να μπούνε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ούτε το παραμικρό όφελος δεν πρόκειται πια να έχει η μειονότητα από αυτούς. Προφανώς, η μοναδική τους σκέψη είναι το χρήμα, το χρήμα και πάλι το χρήμα. Το σφάλμα όμως δεν είναι δικό τους. Το σφάλμα είναι εκείνων που τους δίνουν ψήφο. Μην τους δίνετε ψήφο για να δείτε εάν θα εμφανιστεί κάποιος από αυτούς στα πεδία όπου δίνεται ο αγώνας για την μειονότητα. Δεν βλέπετε; Ο καθένας από αυτούς που παίρνουν μέρος στις εκλογές, εάν δεν εκλεγεί θίγεται με τους πάντες και εξαφανίζεται από τη μέση. Γι’ αυτούς που δεν εκλέγονται δεν υπάρχει τίποτε που να λέγεται υπόθεση της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Αυτοί κάνουν μετρημένα πολιτική μόνο όταν εκλέγονται. Ενεργούν μέχρι το σημείο ΄΄αμάν μην θυμώσει ο Αλεξανδρής, μην το ακούσει ο Μπορνόβας΄΄. Η μειονότητα αυτή πρέπει πλέον να γνωρίζει καλά τον καθένα και να του δίνει το μάθημα που πρέπει. Μπορεί οι δικοί μας πολιτικοί να μην υπήρχαν στο Σετσέκ, αλλά η ομάδα βοηθών του κυρίου Αλεξανδρή ήταν εκεί πλήρης. Από την δε υπηρεσία πληροφοριών, οι πλέον παλαιότεροι και από τις δύο πόλεις κυκλοφορούσαν ελεύθερα. Με τόλμη και θάρρος μπήκαν στον χώρο και βγαίνοντας πήραν τα περιοδικά που βρίσκονταν επάνω στα τραπέζια για τους επισκέπτες σαν να μην έτρεχε τίποτε. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτικοί, σαν να πήραν τέτοια εντολή που κανείς τους δεν μπόρεσε να έλθει. Φυσικά, γι’ αυτό θα πήγαν εκεί και οι βοηθοί του αφεντικού Αλεξανδρή, για να ελέγξουν αν πήγαν ή όχι και δεν μπόρεσαν να βγουν κάτω από το υπόστεγο για να μην τους θάψει στο οροπέδιο η ένδοξη τουρκική ιστορία. Έτσι κι αλλιώς, αυτό που ήθελαν εφαρμόστηκε κατά γράμμα, οπότε δεν χρειάστηκε να βγουν από εκεί. Αν θέλουμε να κοιτάξουμε την άλλη πλευρά της υπόθεσης, για μια ακόμη φορά συγχαίρω τον μουφτή Ιμπραίμ Σιερίφ τον οποίο έχει εκλέξει η μειονότητα. Πού ήταν εκείνοι που αλύπητα τον επικρίνουν; Αυτός όμως είναι παντού. Υπήρχε και στο χθες της δυτικής Θράκης μπαίνοντας στη φυλακή, υπάρχει και συνεχίζει να υπάρχει και στο σήμερα περιφερόμενος από άκρη σε άκρη στην δυτική Θράκη. Αυτή θα πρέπει να είναι η σταθερή παρακολούθηση μιας υπόθεσης. Όμως, οι Τούρκοι αυτής της δυτικής Θράκης έχουν υπόψη τους τα πάντα. Μην στεναχωριέστε, διότι ο καθένας θα εισπράξει ό,τι του αξίζει την κατάλληλη στιγμή. Από εδώ θέλω να συγχαρώ τον φίλο Χαλήτ, ιδιοκτήτη του ραδιοφώνου Radio City. Για πρώτη φορά μαζί με την ομάδα του, με την μεγάλη συμπαράσταση και του Αχμέτ Νταβούτ, μετέδωσε ζωντανά την εκδήλωση του Σετσέκ σε ολόκληρο τον κόσμο.

2 Responses to ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

  1. AINIAN says:

    Σκατά στην «ένδοξη τουρκική ιστορία». Έχουν κοπρίσει όλην την επικράτεια, μας κάνουν και «μαθήματα» οι παρακρατικοί!!

  2. Νέστωρ says:

    «Αμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Αμα πεθάνω, θα μου κλάσουνε τον μπούτζον!»

    Πολλά αποδίδουν σε διάσημους, αλλά δυστυχώς λείπουν οι πηγές. Πού γράφει ότι τα είπε αυτά ο Καραϊσκάκης;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: