ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ

Εφ. Ζαμάν  24-11-2010

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας έγινε χρήση της αρμοδιότητας του υπουργού εσωτερικών και του υπουργού αμύνης να θέτουν σε διαθεσιμότητα προσωπικό της στρατοχωροφυλακής και των TSK αντίστοιχα.  

Μετά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι να θέσει σε διαθεσιμότητα τον κατηγορούμενο για την υπόθεση Βαριοπούλα αντιστράτηγο Χαλίλ Χελβατζίογλου –την υπογραφή του οποίου φέρουν πολλά έγγραφα φακελώματος- ,ο υπουργός Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ   έθεσε σε διαθεσιμότητα από την Δευτέρα τους αντιστράτηγους Γκουρμπούζ Καγιά και Αμπντουλάχ Γκαβρέμογλου.

Ο υπουργός εσωτερικών έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αντιστράτηγο της Βαριοπούλας

Ο υπουργός εσωτερικών Αταλάι, κάνοντας μια αρχή στην ιστορία, έθεσε σε διαθεσιμότητα τον υποστράτηγο της Στρατοχωροφυλακής Χαλίλ Χελβατζίογλου, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί και στην υπόθεση Βαριοπούλα και σε πολλά περιστατικά φακελώματος.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας έγινε χρήση της αρμοδιότητας του υπουργού εσωτερικών και του υπουργού αμύνης να θέτουν σε διαθεσιμότητα προσωπικό της στρατοχωροφυλακής και των TSK αντίστοιχα. Ο  υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι έθεσε σε διαθεσιμότητα τον κατηγορούμενο για την υπόθεση Βαριοπούλα αντιστράτηγο Χαλίλ Χελβατζίογλου –την υπογραφή του οποίου φέρουν πολλά έγγραφα φακελώματος. Η Νο 926 απόφαση, πάρθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 65 του νόμου για το προσωπικό των TSK, Η απόφαση αυτή για την διαθεσιμότητα που πάρθηκε στις 22-11-2010, προκειμένου να εφαρμοστεί αμέσως, εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών προς το Γενικό Επιτελείο και την Γενική Διοίκηση Στρατοχωροφυλακής. Την ίδια μέρα ενημερώθηκε για το έγγραφο του υπουργού και ο αντιστράτηγος Χελβατζίογλου.  Του αφαιρέθηκε η στολή, καθώς και τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες που είχε στη θέση Αξιολόγησης και Επιθεώρησης της Στρατοχωροφυλακής, στην οποία τον είχε μεταθέσει τον Αύγουστο το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

…………………….

…………………….

Για πρώτη φορά μετά τον Μεντερές

Η εκ μέρους του υπουργού εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, απομάκρυνση των τριών στρατηγών από τα καθήκοντα τους, θύμισε τον Μεντερές όταν το 1950 είχε απομακρύνει από τα καθήκοντα τους, 16 στρατηγούς. Ο τότε πρωθυπουργός Αντνάν Μεντερές ενημερωμένος από έναν αξιωματικό για τις ετοιμασίες πραξικοπήματος, έπεισε τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ να αποστρατεύσει 16 στρατηγούς και 150 αξιωματικούς. Μεταξύ των αποστρατευθέντων ήταν ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Αμπντουραχμάν Χαφίζ Γκουμάν, ο Νο 2 του Γ. Ε, οι διοικητές ναυτικού και αεροπορίας, καθώς και οι διοικητές τριών σωμάτων στρατού.  Οι ιστορικοί έχουν κρίνει πως  ο Μεντερές τότε με την αποστράτευση αυτών των 16 στρατηγών, είχε κερδίσει 10 χρόνια.

…………………………………….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: