ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΟΣ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

 Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί    26-11-2010

¨Οι μουσουλμάνοι καταπιέζονται ! ¨

Ο εκλεγμένος μουφτής Βουλγαρίας Μουσταφά Αλίς Χατζή δήλωσε πως οι μουσουλμάνοι της χώρας αυτής τον έφεραν στη θέση αυτή, αλλά πως οι Βουλγαρικές αρχές αυτό δεν το δέχονται.

Ο Χατζή ευρισκόμενος στην Προύσα και μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως σε εφαρμογή μιας συμφωνίας που είχε γίνει πριν χρόνια, ο αρχιμουφτής της Βουλγαρίας εκλέγεται
Ο Χατζή ανέφερε πως άσκησε τα καθήκοντα του Μουφτή από το 1997 έως το 2000 και είπε : ¨Το 2005 επανεξελέγην και συνεχίζω. Είμαι μουφτής εκλεγμένος από τον λαό. Μετά από μήνυση που έγινε, η εκλογή ακυρώθηκε το 2008 στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλγαρίας¨.

Ο Χατζή αναφέροντας πως επανεξελέγη σε συνέδριο που έγινε πέρσι μίλησε ως εξής : ¨ Οι μουσουλμάνοι μας επέλεξαν, αλλά το κράτος δεν μας αναγνωρίζει. Καθώς το δικαστήριο δεν επικύρωσε το συνέδριο, δεν τέθηκαν και σε εφαρμογή οι αποφάσεις του. Αυτή τη στιγμή στην Βουλγαρία δεν υπάρχει νόμιμος Αρχιμουφτής. Βρισκόμαστε στο κτίριο της αρχιμουφτείας και οι μουσουλμάνοι εμάς αναγνωρίζουν. Συνεχίζουμε την άσκηση των καθηκόντων μας. Διεκδικούμε τα δικαιώματα μας ως Βούλγαροι πολίτες. Ένα άτομο που εξελέγη σε συνέδριο που έγινε το 1996, πιστεύει πως είναι αρχιμουφτής. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους μουσουλμάνους που μας επέλεξαν¨.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΖΑΝ (ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΕΖΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ)

Ο Χατζή αναφέροντας πως στην Βουλγαρία βρίσκονται1,5-2 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, 1128 τζαμιά και 302 μετζίτ είπε ¨Δίπλα σε αυτά υπάρχουν και 12 τζαμιά από την εποχή των Οθωμανών τα οποία έχουν κατασχεθεί και δεν μπορούμε να τα πάρουμε. Σε αυτά τα τζαμιά δεν μπορεί να γίνει προσευχή. Παρά τους σχετικούς με το θέμα νόμους αυτά τα τζαμιά δεν μας αποδίδονται¨.

Ο Χατζή ανέφερε πως θέλησαν να χτίσουν τζαμιά σε μερικά μέρη, όμως δεν μπόρεσαν να πάρουνε άδεια, και ένα το οποίο το άρχισαν σταματήθηκε η κατασκευή του.

Ο Χατζή τόνισε πως στη Βουλγαρία βιώνουν και πρόβλημα σχετικά με το εζάν, λέγοντας τα εξής : ¨Πριν δύο χρόνια οργανώθηκε διαμαρτυρία σχετικά με το εζάν. Προσπάθησαν να σωπάσουν το εζάν. Παρόλα τούτα δεν σιωπήσαμε στο εζαν μας. Συνεχίζουμε να απαγγέλουμε το εζαν. Σε μερικές πόλεις δεν δίνεται άδεια για το εζάν. Μπορεί να γίνεται μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα. Χρειάζεται ανακαίνιση τζαμιών, αλλά βιώνουμε μεγάλα προβλήματα. Έναντι όλων τούτων, προσπαθούμε να αποκτήσουμε τα δικαιώματα μας.

Σχόλιο : Εδώ απλά δεν παίρνουν καμμία άδεια για τα εζάν και τους ξυπνάνε όλους. Για ρωτήστε και τους κατοίκους στα εργατικά της οδού Κωνσταντινουπόλεως στην Κομοτηνή. Η βγάζουν μια άδεια για επισκευή και ουσιαστικά κατασκευάζουν νέα τζαμιά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: