Παρά το ότι τον βαθμολόγησαν με 88, τον πέταξαν από το στρατό
Στο παρελθόν οι περισσότεροι από αυτούς που αποβάλλονταν από τον στρατό, μετά την συνταγματική αλλαγή, προσέφευγαν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητικό Δικαστήριο. Τα έγγραφα που περιέχονται στους φακέλους των υποθέσεων αυτών, αποκαλύπτουν τις πιέσεις και τις αδικίες σε βάρος των αξιωματικών που αποβλήθηκαν.
Με βάση τα έγγραφα στα οποία έφτασε το Τζιχάν, ένας υπαξιωματικός παρά το ότι τον βαθμολόγησαν με 88, ένα μήνα αργότερα τον απέβαλαν από τον στρατό. Και ενώ δεν κατοικούσε στα στρατιωτικά καταλύματα, έγινε έρευνα στο σπίτι του. Παρά το ότι δεν βρέθηκε κάτι παράνομο στην έρευνα, αποβλήθηκε από τον στρατό. Ένας άλλος υπαξιωματικός κρατήθηκε για αρκετές μέρες σε ένα κελί 3 τετραγωνικών μέτρων. Ως τιμωρία του έριχναν νερό απόψηλά στα δάχτυλα του. Του πήραν το κρεβάτι και κοιμήθηκε πάνω στο τσιμέντο. Ανακρίθηκε με δεμένα τα μάτια. Ο πατέρας του υπαξιωματικού μη έχοντας νέα από αυτόν, έγραψε γράμμα στον πρωθυπουργό ζητώντας βοήθεια. Έρευνα έγινε στο σπίτι του υπαξιωματικού Ζεκί Μπερμπέρ ο οποίος είχε πάρει επαίνους και βραβεία για τις επιτυχίες που είχε επιδείξει. Η οικογένεια του Μπερμπέρ αν και δεν κατοικούσε στα στρατιωτικά καταλύματα έζησε δύσκολες στιγμές. Στον φάκελο της έρευνας που έγινε στο σπίτι αναφέρεται πως δεν βρέθηκαν έγγραφα σχετικά με αντιδραστικές δραστηριότητες. Ο Μπερμπέρ παρά την αναφορά που τον αθώωνε, ένα χρόνο αργότερα αποβλήθηκε από τον στρατό. |
………………………ΓΙΑ 28 ΜΕΡΕΣ ΚΡΑΤΗΘΗΚΑ ΣΕ ΚΕΛΙ 3 Τ.Μ.Υπόδειγμα είναι το τι τράβηξε ο Ραχμί Κεσκίν που υπηρετούσε για 11 χρόνια στις Τ.Ε.Δ. Ο Κεσκίν αποβλήθηκε από το στρατό στις 21-12-1990, με απόφαση του YAŞ (Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο) καθώς είχε αποδεχτεί αντιδραστικές ιδέες. Δεν αρκέστηκαν στην αποβολή, αλλά κρατήθηκε και επί 28 μέρες σε κελί. Ο Κεσκίν εξιστορεί αυτά που βίωσε ως εξής : ¨ Ανακρίθηκα στις ειδικές φυλακές λόγω των θρησκευτικών μου πιστεύω και αντιλήψεων. Φυλακίστηκα επί 28 μέρες χωρίς να δικαστώ. Στην ανάκριση τα μάτια μου ήταν δεμένα, δεν έβλεπα ποιος ήταν απέναντι μου. Οι ανακριτές με ρώτησαν τα ονόματα μιας σειράς ατόμων καθώς και για τον πατέρα μου. Κάποια από τα άτομα για τα οποία με ρωτούσαν τα ήξερα και κάποια όχι. Έζησα σε ένα κελί 3 τ.μ. χωρίς να βλέπω κανέναν. Απαγορευόταν να μιλήσω ακόμη και με τους σκοπούς. Το παράθυρο ήταν κλειστό από μέσα και από έξω. Ήμουν κάτω από το φώς επί 24 ώρες και απαγορευόταν να κλείσουν τα φώτα. Υπήρχε δικαίωμα για μπάνιο μια φορά την εβδομάδα. Υπέστην βρισιές και προσβολές. Υπέστην προσβλητική της αξιοπρέπειας συμπεριφορά που δεν συνάδει με τις Τ.Ε.Δ. Μού έριχναν νερό πάνω στα δάχτυλα από ψηλά. Με τιμώρησαν παίρνοντας το κρεβάτι και αφήνοντας με να κοιμάμαι πάνω στο τσιμέντο. 6 μήνες μετά από αυτήν την ποινή φυλάκισης αποβλήθηκα από το στρατό με το αιτιολογικό πως ¨ακολούθησα παράνομες και αντιδραστικές συμπεριφορές¨.
…………………………….
¨ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΒΛΗΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ¨
Ο Μεχμέτ Κατάρ, συνήγορος των 129 από τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που υπέβαλαν προσφυγή στο Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητικό Δικαστήριο είπε πως τα θύματα χωρίς κανένα νομικό έρισμα, ανακρίθηκαν σε απομόνωση και με βασανιστήρια, υπέστησαν βρισιές και προσβολές, ενώ τους σύνδεσαν και με ανιχνευτές ψεύδους. Ο Κατάρ δήλωσε : ¨Η αποβολή προσωπικού από το στρατό όφειλε να γίνει στα πλαίσια του άρθρου 26 του κανονισμού προσωπικού των Τ.Ε.Δ. Αυτό ήταν δυνατόν να γίνει με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά από πρόταση του Γενικού Επιτελείου. Με αυτό τον τρόπο ήταν ανοιχτός ο δρόμος της δικαστικής προσφυγής για τους αποβληθέντες. Αυτή η νομική οδός, ποτέ δεν επιλέχθηκε για αυτά τα άτομα. Ο τρόπος αποβολής των ατόμων αυτών από το στρατό, απέκλεισε τον δικαστικό έλεγχο της απόφασης¨.
¨ΕΝΩ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ ΚΑΙ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΙ¨
Ο Μεχμέτ Κατάρ τόνισε : ¨ Τον τελευταίο καιρό υποβάλλονται μηνύσεις με βαριές κατηγορίες για εν ενεργεία αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Το προσωπικό αυτό των Τ.Ε.Δ. που κατηγορείται για αυτά, προάγονται. Μάλιστα κάποιοι παρά το ότι παραμένουν κρατούμενοι για χρόνια, κρατάνε ακόμη την θέση τους. Η πρακτική αυτή που εφαρμόζεται για τους συνταγματάρχες Τζεμάλ Τεμιζόζ, Ντουρσούν Τσιτσέκ και για τους εκατοντάδες ακόμη κρατούμενους των υποθέσεων Κλωβός, Βαριοπούλα και Πουράζκιοι, αποτελεί πρακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών¨.
………………… |