ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Εφ. Ραντικάλ 20-12-2010

Οι γυναίκες γκαρσόνες έφυγαν, αλλά ο καβγάς δεν τέλειωσε

Διαμάχη εμφανίστηκε ανάμεσα στα μέλη της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Δικαιωμάτων κατά την ώρα που διαδήλωναν ενάντια στην εργασία γυναικών σε μπυραρία της περιοχής που άνοιξε πριν 2 μέρες. Την ώρα που περνούσαν μπροστά από την μπυραρία έσπασαν κάποια από τα τζάμια της. Μετά από αυτή τη διαμαρτυρία και οι 9 μπυραρίες που απασχολούσαν γυναίκες, τις σταμάτησαν.

Ο Χουσείν Οζτούρκ, ιδιοκτήτης της μπυραρίας ¨Βερμούδα¨ που είχε βάλει για πρώτη φορά να δουλέψει γυναίκα σερβιτόρα, είπε πως δεν θα ξαναβάλει γυναίκα να δουλέψει γκαρσόνα. Αναφέροντας πως είχε σταματήσει τις γυναίκες και πριν από την διαδήλωση δηλώνει πως ¨Πλέον δεν σκεφτόμαστε να βάλουμε γυναίκες σερβιτόρες να δουλέψουν. Αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση που δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε. Αν και είχαμε σταματήσει τις γυναίκες σερβιτόρες, έγινε επίθεση στο μαγαζί μας και έσπασαν τα τζάμια μας. Η επιχείρηση μας υπέστη ζημιές. Πλέον σκεφτόμαστε πως δεν θα ξαναβάλουμε γυναίκες σερβιτόρες και να κάνουμε ένα ρεστοράν όπου θα μπορούνε όλοι να έρχονται και να κάθονται¨.

Ο Σινάν Οζτούρκ που δούλευε μαζί με τον πατέρα του στην μπυραρία ¨Βερμούδα¨ λέγοντας πως παλιότερα δούλευαν γυναίκες σερβιτόρες στην επιχείρηση, είπε : ¨Όταν μεγάλωσαν οι αντιδράσεις τις σταματήσαμε. Πριν ακόμα από την διαμαρτυρία και την διαδήλωση δεν υπήρχαν γυναίκες. Δεν ξέρω για ποιο λόγο αντέδρασαν έτσι¨.

Ο Οζτούρκ περιγράφει πως διαδόθηκαν κουτσομπολιά πως οι γυναίκες σερβιτόρες εκδίδονταν, προκαλώντας έτσι κατάρρευση ηθική και λέει πως ¨Οι γυναίκες που δούλευαν παλαιότερα στην επιχείρηση μας μόνο σέρβιραν τους πελάτες. Φυσικά και δεν υπήρχε περίπτωση να εκδίδονται. Για το ψωμί τους δούλευαν. Δεν αποδέχομαι αυτήν την κατάσταση. Εμείς πλέον δεν θα φέρουμε γυναίκες σερβιτόρες, το τι θα κάνουν οι άλλες επιχειρήσεις δεν ξέρω. Αυτή τη στιγμή οι 9 επιχειρήσεις που είχαν γυναίκες σερβιτόρες, όλες τις σταμάτησαν¨.

3 ΜΠΥΡΑΡΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΕΠ΄ΑΟΡΙΣΤΟΝ
Τρεις από τις μπυραρίες στις οποίες δούλευαν γυναίκες, με βάση την αναφορά ελέγχου που συνέταξε η αστυνομία και μετά από απόφαση του δήμου έκλεισαν επ΄αόριστω. Η δήμαρχος του Τούντζελι Εμπιντέ Σαχίν, στην ανακοίνωση που έκανε σχετικά με τις τρεις μπυραρίες στις οποίες δούλευαν γυναίκες και οι οποίες έκλεισαν, λέει πως εφαρμόστηκε ο νόμος. H δήμαρχος Σαχίν περιγράφοντας πως οι μπυραρίες ελέγχονται τακτικά αναφέρει πως ¨Ως δήμος κατά διαστήματα ελέγχουμε αυτές τις μπυραρίες και αν βρούμε ελλείψεις εφαρμόζουμε τις προβλεπόμενες ποινές. Εμείς δεν έχουμε δικαιοδοσία να αφαιρέσουμε πλήρως τις άδειες. Μετά από την αναφορά που μας ήρθε από την αστυνομική διεύθυνση, πως αυτές οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούσαν μόνο ως μπυραρίες, εμείς εφαρμόζοντας τους νόμους κλείσαμε επ΄αόριστω τις τρεις επιχειρήσεις¨. Η δήμαρχος ανέφερε πως το να εργάζονται γυναίκες σε μπυραρία είναι αποτέλεσμα εκφυλισμού και συνέχισε λέγοντας : ¨ Στο Τούντζελι υπάρχουν πολλές μπυραρίες αλλά μόνο σε 9 από αυτές έβαζαν γυναίκες να δουλεύουν. Δεν είμαστε ενάντιοι στα οινοπνευματώδη, εδώ υπάρχει παρεξήγηση. Υπάρχουν μπυραρίες που δεν βάζουν γυναίκες να δουλέψουν. Εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι 9 μπυραρίες που βάζουν γυναίκες να δουλέψουν δεν λειτουργούνε σαν κανονικές μπυραρίες, και καθώς κάνουν άλλες δουλειές ο κόσμος αντέδρασε. Όλος ο κόσμος του Τούντζελι βλέπει τις επιχειρήσεις στις οποίες δουλεύουν γυναίκες, ως εστίες διαφθοράς, ως λόγο που προκαλεί βία σε βάρος των  γυναικών στο σπίτι. Αυτοί που πάνε σε αυτές τις επιχειρήσεις, παραμένουν αδιάφοροι για τους πατεράδες, τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Οι άντρες που πάνε σε αυτές τις μπυραρίες, όταν γυρνάνε σπίτι τους ασκούνε βία στη γυναίκα και στα παιδιά τους. Καθώς λοιπόν προκαλούνε υλική και πνευματική ζημία, φυσικά και ο κόσμος αντέδρασε¨.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: