ΚΡΑΤΟΣ ΤΡΟΜΟΥ

Εφ. Γενί Σαφάκ 25-12-2010

Ματιά που σε κάνει να τρέμεις

Στην χτεσινή δίκη για τις δολοφονίες αγνώστων δραστών στα ΝΑ, όταν οι μάρτυρες αντίκρισαν τον συνταξιούχο συνταγματάρχη Τεμιζόζ και τους μετανοηθέντες, έτρεμαν από τον φόβο τους. Ζευγάρι το οποίο παλιότερα είχε περιγράψει με λεπτομέρειες δολοφονία στην οποία υπήρξαν οι ίδιοι μάρτυρες, ανακάλεσε την κατάθεση του. Η Ραμπιά Ποκόν που της ζητήθηκε να κάνει αναγνώριση, δεν μπόρεσε καν να κοιτάξει τον Τεμιζόζ στο πρόσωπο. Η Ποκόν που φάνηκε να έχει ιδρώσει αρκέστηκε να πει πως ¨Δεν αναγνωρίζω κανέναν» .

Το ζευγάρι Ασκέρ-Ραμπιά Ποκόν που είχαν έρθει για να καταθέσουν ως μάρτυρες για τις δολοφονίες αγνώστων δραστών στα ΝΑ κατά τα έτη 1993-1995, όταν είδαν τον κατηγορούμενο για υποκινητή συνταξιούχο συνταγματάρχη Τζεμάλ Τεμιζόζ, έτρεμαν από το φόβο τους. Το ζευγάρι Ασκέρ-Ραμπιά Ποκόν υποστήριξε πως η κατάθεση που είχαν δώσει παλιότερα στον εισαγγελέα του Τζίζρε , δεν ανήκε στους ίδιους. Εντύπωση προκάλεσε πως οι μάρτυρες άντρας-γυναίκα έτρεμαν. Συνεχίστηκε η δίκη των 7 κατηγορουμένων –μεταξύ των οποίων και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Καισάρειας συνταξιούχος συνταγματάρχης Τζεμάλ Τεμιζόζ- στο 7ο Κακουργιοδικείο του Ντιαρμπακίρ σχετικά με τις 23 δολοφονίες αγνώστων δραστών κατά τα επονομαζόμενα σκοτεινά χρόνια 1993-1995. Στην εκδίκαση παραβρέθηκαν οι κρατούμενοι κατηγορούμενοι Τεμιζόζ, Καμίλ Ατάκ, Ταμέρ Ατάκ, Κουκέλ Ατάκ, Αντέμ Γιακίν, Φιράτ Αλτούν και Χιντίρ Αλτούγ. Η εκδίκαση συνεχίστηκε με την κατάθεση των μαρτύρων.

 

¨ΓΙΕ ΜΟΥ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΟΥ¨

Το ζευγάρι Ασκέρ Ποκόν και Ραμπιά Ποκόν  ενώ παλιότερα είχαν περιγράψει ως μάρτυρες την δολοφονία του εργολάβου Ιμπραίμ Ντανίς στην πόλη Τζίζρε, τώρα στο δικαστήριο είπαν πως δεν είδαν το περιστατικό.

…………………..

Ο Ποκόν περιέγραψε πως πριν από 16 χρόνια είχε χάσει τον γιό του όταν είχαν πετάξει βόμβα σε ένα γάμο, και πως ενώ στην αρχή είχε υποβάλλει μήνυση, αργότερα μετά από αίτημα του άλλου γιού του που σπούδαζε στο Ντιαρμπακίρ  την ανακάλεσε. Ο Ποκόν αρνήθηκε την κατάθεση που έδωσε πέρσι στον εισαγγελέα και στην οποία έλεγε πως ¨ Έγινε μια στρατιωτική επιχείρηση στην συνοικία Νουχ. Είχαμε έναν γείτονα ονόματι Ιμπραίμ. Μπορούσαμε να δούμε τη  αυλή του σπιτιού του. Οι στρατιώτες ήρθαν εκεί,. Μας έβγαλαν όλους έξω και έκαναν έλεγχο ταυτοτήτων. Ανάμεσα τους ήταν ο Καμίλ, ο Τεμέλ και ο λοχαγός Τεμιζόζ. Ο Τεμέλ αφού πυροβόλησε τρεις φορές τον Ιμπραίμ, βούτηξε το χέρι του στο αίμα του και το έδειξε στον Καμίλ. Του είπε ¨Μπαμπά κοίτα, πήρα εκδίκηση για τον πατέρα σου¨.  Αργότερα έφεραν μια νάρκη. Την έβαλαν στο υπόγειο. Και έβαλαν και τον Ιμπραίμ στο υπόγειο. Ακολούθως ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη. Τα κομμάτια από το πτώμα τα μάζεψαν και τα πέταξαν με τρακτέρ¨. Ο Ποκόν παραδέχτηκε πως πήγε στον εισαγγελέα.

ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙ

Η Ραμπιά Ποκόν καλούμενη να αναγνωρίσει, χωρίς καν να κοιτάξει τους κατηγορούμενους είπε πως  ¨Δεν αναγνωρίζω κανέναν¨, ενώ το γεγονός πως την ώρα που κατέθετε ο σύζυγος της έτρεμε και ίδρωνε προκάλεσε την προσοχή της πολιτικής αγωγής. Οι συνήγοροι απευθυνόμενοι στον πρόεδρο του δικαστηρίου είπαν πως ¨Επιθυμούμε να ερωτηθεί ο μάρτυς για ποιο λόγο είναι τόσο αναστατωμένος, ιδρωμένος και τρέμει¨. Η υπεράσπιση ανέφερε πως η ερώτηση δεν έχει σχέση με την υπόθεση και αντέδρασε λέγοντας ¨Εσείς γιατρός είστε ; ¨. Ο μάρτυρας Ασκέρ Ποκόν είπε πως δεν φοβάται κανέναν. Την διαδικασία παρακολούθησαν ο πρόεδρος του BDP Σελαχατίν Ντερμιτάς, η αντιπρόεδρος Γκιουλτάν Κισανάκ και η βουλευτής Αϊλά Ακάτ.

ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΑ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΕΒΑΛΑ ΜΗΝΥΣΗ

Ο μάρτυρας Μεχμέτ Εϊφελτί καταθέτοντας περιέγραψε την απελπισία του κόσμου της περιοχής μπροστά στην αυτοκρατορία του φόβου που είχε στήσει ο Τεμιζόζ και η ομάδα του. Ο Εϊφελτί περιέγραψε πως ο αδερφός του δολοφονήθηκε με εντολή του Τεμιζόζ, και όταν τον ρώτησαν γιατί δεν υπέβαλε μήνυση απάντησε  πως ¨Ακόμα και αν σκότωναν τον αδερφό μου μπροστά στα μάτια μου πάλι δεν θα υπέβαλα μήνυση. Διότι μια ώρα αργότερα θα σκότωναν και εμένα και τον πατέρα μου¨. Επίσης ο κρυφός μάρτυρας με το παρατσούκλι ¨λάμπα δρόμου¨ Μεχμέτ Νουρί Μπινζέτ, στο δικαστήριο ανακάλεσε όλες τις προηγούμενες καταθέσεις του. Υπήρξαν ισχυρισμοί πως ο Μπινζέτ υποχρεώθηκε με απειλές να αλλάξει την κατάθεση του

……………….

Θα πρέπει να υπάρχει η αίσθηση πως οι μάρτυρες προστατεύονται

Ο πρόεδρος του BDP Σελαχατίν Ντερμιτάς μετά την διαδικασία δήλωσε πως για την διαλεύκανση παρόμοιων περιστατικών, είναι ανάγκη το κράτος να διαμορφώνει την αίσθηση πως οι μάρτυρες θα διαφυλαχτούν.

…………………….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: