ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ ΠΕΡΙ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Εφ. Ταράφ 6-1-2011

 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλή Μπαμπατζάν φτώχεια δεν έμεινε, αλλά τα στοιχεία λένε πως ¨εκατομμύρια άνθρωποι πεινάνε¨.

Μετέχοντας ο υπουργός Μπαμπατζάν σε μια εκπομπή του TRT, είπε πως έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα η κατανομή του εισοδήματος και πως πλεόν στην Τουρκία δεν υπάρχουν άνθρωποι που να ζούνε με λιγότερα από 1 $ την ημέρα. Τέλος ο Μπαμπατζάν ανέφερε πως ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες η Τουρκία έχει το χαμηλότερο ποσοστό φτώχειας. Όμως τα οικονομικά στοιχεία καθώς και τα στοιχεία που έρχονται από διάφορα μέρη της Τουρκίας, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον Μπαμπατζάν. Ο Μπαμπατζάν στηρίζεται στα αριθμητικά δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας Τουρκίας (TÜİK), που με βάση την ημερήσια δαπάνη κατά άτομο και την αγοραστική του δύναμη, όντως φαίνεται πως δεν υπάρχει άτομο με κάτω από 1 δολάριο. Όμως η TÜİK το υπολογίζει αυτό με ένα τρόπο υπολογισμού που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα. Ο TÜİK χωρίζει τον πληθυσμό σε φέτες των 20% και έτσι αυτόματα εμποδίζει την φτώχεια να φανεί.

……………….

Η κατάσταση στα νοτιοανατολικά αξιοθρήνητη

Ο Μπαμπατζάν μπορεί να λέει πως ¨Ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες χώρες είμαστε αυτή που χαμήλωσε περισσότερο την φτώχεια¨, αλλά η πιο ευθεία διάψευση έρχεται από τα νοτιοανατολικά. Η κατάσταση στην περιοχή στα ΝΑ είναι αξιοθρήνητη. Το 23 % του πληθυσμού στα ΝΑ ζει με 64 τ.λ και λιγότερα το μήνα.

Και ενώ ο Μπαμπατζάν δηλώνει πως ¨αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των κατώτερων εισοδηματικών ομάδων, και ο δείκτης ευημερίας αυξάνεται¨ τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. Για παράδειγμα το 29,4% του πληθυσμού της Τουρκίας ζεί με έσοδα από 65-138 τ.λ. Αυτά τα ποσοστά δείχνουν πως ενώ το ποσοστό αυτών που ζούνε με 64 τ.λ. και κάτω στις δυτικές περιοχές είναι 4%, το ποσοστό αυτών που έχουν εισόδημα 65-138 λίρες είναι στο 15,1 %.

…………………………

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: