ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εφ. Ζαμάν 27-1-2011

Οικογένειες μαρτύρων : Δεν εμπιστευόμαστε την στρατιωτική δικαιοσύνη

Άρχισε την περασμένη Δευτέρα η δίκη για τον θάνατο 6 στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί από νάρκη στην Τσουκούρτζα του νομού Χακκάρι, που όπως έγινε αντιληπτό είχε τοποθετήσει ο διοικητής τους.

Όμως αυτά που έγιναν κατά την πρώτη μέρα εκδίκασης, κλόνισαν την εμπιστοσύνη των οικογενειών των ηρώων στην δικαιοσύνη. Ο Ναϊλ Τσελίκ-πατέρας του ήρωα Τζαφέρ Τσελίκ αντέδρασε για το ότι δεν λήφθηκαν υπόψιν οι φωνητικές εγγραφές στις οποίες οι κατηγορούμενοι ταξίαρχος Ζεκί Ες και υποστράτηγος Γκουρμπούζ Καγία ομολογούνε ότι ¨οι νάρκες ανήκαν στις Τ.Ε.Δ. Ο Τσελίκ τονίζοντας ότι τους πλήγωσε ιδιαίτερα πως ο στρατιωτικός εισαγγελέας ζήτησε να αφεθούνε ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι λέει πως ¨ Δεν πιστεύουμε στην αμεροληψία του στρατιωτικού δικαστηρίου. Θα είναι πιο δίκαιο οι διοικητές αυτοί να δικαστούνε σε πολιτικό δικαστήριο.¨ Ο Χαλίλ Οζεβίν –πατέρας στρατιώτη που σκοτώθηκε- θύμισε πως κατά τη θητεία του υποστράτηγου Γκουρμπούζ Καγιά, 64 στρατιώτες σκοτώθηκαν, και παρόλα αυτά ο υποστράτηγος ήταν άνετος στο δικαστήριο, κάτι που δεν μπορούσε να το καταλάβει.

Στις 27 Μαίου 2009 στο Χάντεπε της περιοχής Τσουκούρτζα του νομού Χακκάρι, σκοτώθηκαν 6 στρατιώτες όταν πάτησαν νάρκη που άνηκε στις Τ.Ε.Δ. (τουρκικές ένοπλες δυνάμεις). ¨Όταν κυκλοφόρησε στο ιντερνέτ συνομιλία ανάμεσα στον τότε διοικητή ταξιαρχίας Ζεκί Ες και στον διοικητή μεραρχίας υποστράτηγο Γκουρμπούζ Καγιά που έλεγαν πως ¨Εγώ ο ίδιος έβαλα την νάρκη¨, οι οικογένειες των στρατιωτών υπέβαλλαν μήνυση στους αξιωματικούς. Η εισαγγελία του Βαν ερευνώντας ανακάλυψε ότι οι νάρκες δεν ανήκαν στο ΠΚΚ όπως είχε πει το Γενικό Επιτελείο αλλά στις Τ.Ε.Δ. Λόγω αναρμοδιότητας παρέδωσε τη έρευνα στην στρατιωτική δικαιοσύνη, η έρευνα περατώθηκε τον περασμένο μήνα, και η πρώτη ημέρα εκδίκασης έγινε στην αρχή της εβδομάδας. Ο Χαλίλ Ντεμιρτζί από τις οικογένειες των στρατιωτών που παρακολουθούσε την εκδίκαση, εκνευρισμένος από την συμπεριφορά του υποστράτηγου Γκουρμπούζ Καγιά του πέταξε το πλαστικό μπουκάλι που κρατούσε στα χέρια του. Επίσης οι Χαλίλ Οζεβιν (πατέρας του στρατιώτη Κεμάλ Οζεβίν) και ο Ναίλ Τσελικ (πατέρας του Τζαφέρ Τσελίκ) είπαν πως δεν άντεχαν να βλέπουν τον Καγιά να συμπεριφέρεται σαν να μην συνέβη τίποτε.

Ο Χαλίλ Οζεβίν περιγράφοντας πως κατά τη διάρκεια της εκδίκασης ο αξιωματικός ασχολούνταν με το να χτενίζει τα μαλλιά του είπε : ¨ Τρελάθηκα από την σκληρή στάση του ανθρώπου στον οποίο είχα παραδώσει το παιδί μου. Για όσο αναπνέω δεν πρόκειται να αφήσω ήσυχους τους υπεύθυνους για το θάνατο του παιδιού μου αξιωματικούς¨.

Ο πατέρας αυτός, ανέφερε πως έγραψε και γράμμα στον πρόεδρο της δημοκρατίας Γκιούλ και στον πρωθυπουργό Ερντογάν ζητώντας την βοήθεια τους, και πως κανένας ούτε από το Γενικό Επιτελείο ούτε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος τους αναζήτησε να τους ρωτήσει τίποτε. Ο Ναίλ Τσελίκ υπενθυμίζοντας πως καθώς η ασύρματη συνομιλία των δύο αξιωματικών κυκλοφόρησε στο ιντερνέτ, δεν λήφθηκε υπόψιν ως στοιχείο αναφέρει πως « Γίνεται αντιληπτό πως τα αποδεικτικά στοιχεία συσκοτίζονται. Αν αυτοί οι αξιωματικοί είχαν συλληφθεί έγκαιρα θα είχε διασφαλιστεί και η πρόσβαση σε αποδεικτικά στοιχεία¨.

Ο Τσελίκ ανέφερε πως οι καταθέσεις των κατηγορούμενων και των στρατιωτών-αυτοπτών μαρτύρων σχετικά με την έκρηξη είναι αλληλοσυγκρουόμενες και είπε πως θα ζητήσει να ακουστούνε όλοι οι στρατιώτες της ομάδας. Οι οικογένειες των στρατιωτών ανέφεραν πως δεν πιστεύουν πως θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα από το στρατιωτικό δικαστήριο, και πως αν χρειαστεί θα προσφύγουνε στο Συνταγματικό αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

One Response to ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

  1. Παράθεμα: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: