ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Εφ. Ραντικάλ 27-2-2011

Έλειπε ακόμη ένα άτομο από αυτά του ντοκιμαντέρ για την πνευμονοκονίαση

Πέθανε στα 31 του χρόνια ο Μεχμέτ Σαχ Γιαλτσίν, ένας από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ ¨Επιστροφή¨ που περιέγραφε το δράμα των εργαζομένων στις βιομηχανίες που παράγουν τζιν.

Ο Μεχμέτ Σαχ Γιαλτσίν, δύο χρόνια πριν στο ντοκιμαντέρ με τίτλο ¨Επιστροφή¨ έλεγε πως « Εμείς θα αναπαυτούμε όταν πεθάνουμε. Λόγω της δύσπνοιας δεν μπορώ να κοιμηθώ» . Ο 31χρονος Μεχμέτ Σαχ έχασε τη ζωή του, όπως και άλλοι τρεις από τους 11 των οποίων η ιστορία περιγραφόταν στο ντοκιμαντέρ. Τα θύματα της αμμοβολής των τζιν έφτασαν στα 49. Ο Γιαλτσίν ήταν ένας νέος από το Μπάτμαν. Για να βρει ένα κομμάτι ψωμί ήρθε στην Κωνσταντινούπολη και δούλεψε σε ένα εργαστήριο αμμοβολής τζιν στο διάστημα 2004-2007. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς αρρώστησε. Πρώτα διαγνώστηκε φυματίωση. Αργότερα όμως αποκαλύφθηκε πως λόγω της δουλειάς του στην αμμοβολή είχε πάθει πνευμονοκονίαση. Πλέον δεν μπορούσε να δουλέψει. Τρία χρόνια ζούσε συνδεδεμένος με οξυγόνο.

Το 2009 ο Σονέρ Γιαλτσίν, φοιτητής του τμήματος Επικοινωνιών ου πανεπιστημίου Καισάρειας γυρνούσε ντοκιμαντέρ με θέμα τους άρρωστους από την πνευμονοκονίαση και με τίτλο ¨Επιστροφή¨. Για το ντοκιμαντέρ συναντήθηκε στην πόλη Μπίνγκιολ με τον 22χρονο Χατζί Ονάλ και στην Κωνσταντινούπολη με τον Μεχμέτ Σαχ Γιαλτσίν. Ο Γιαλτσίν για τις εργασιακές συνθήκες έλεγε πως «Υπήρχαν άτομα που κοιμόταν εκεί. Αυτοί εκεί δεν μπορούσαν ούτε να κοιμηθούνε με άνεση, ούτε να φάνε. Και όταν έτρωγες κατάπινες και σκόνη. Δεν μπορείς να φας, δεν μπορείς να πιεις ένα τσάι.» Ήταν φανερό πως περίμενε τον θάνατο, Πρώτα πέθανε τον Νοέμβριο του 2009 ο Χατζή Ονάλ. Προχθές άφησε την τελευταία του πνοή ο Μεχμέτ Σαχ Γιαλτσίν. Τον ξεπροβόδισαν στο νεκροταφείο Εσενλέρ.

Με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου υγείας από τον Ιούλιο του 2010 υπήρξαν 1388 άτομα με πνευμονοκονίαση. Πιστεύεται όμως πως ο ανεπίσημος αριθμός είναι 5 χιλιάδες. Στην ανακοίνωση που έκανε η ¨Επιτροπή εργατών λείανσης τζιν¨ αναφέρει πως « Οι θάνατοι αυτοί των εργατών που δούλευαν στις απάνθρωπες συνθήκες δεν ήταν τυχαίοι. Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι επιχειρηματίες που βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε αυτές τις συνθήκες. Να λογοδοτήσουν αυτοί που δεν ελέγχουν τις συνθήκες, αυτοί που δίνουν άδεια σε αυτά τα εργαστήρια, όλοι οι αρμόδιοι που κλείνουν τα μάτια τους.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: