ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ Ε.Π.Α.Θ.

Εφ. Γκιουντέμ 4-3-2011

Που είχαμε μείνει όσον αφορά την ΕΠΑΘ και τα νηπιαγωγεία ;

Αρθρογράφος Οζάν Αχμέτογλου

Το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές ανακοινώσεις αλλά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση που είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της τουρκικής κοινότητας  δυτικής Θράκης.

… Ας τα θυμηθούμε λίγο. Ας πιάσουμε το θέμα της ΕΠΑΘ που είναι το σημαντικότερο εμπόδιο για την μειονοτική εκπαίδευση. Η μειονοτική κοινωνία εδώ και χρόνια ζητά να κλείσει η ΕΠΑΘ και στην θέση της να λειτουργήσει μια σχολή τετραετούς φοίτησης από την οποία, κατόπιν συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, να βγαίνουν δάσκαλοι που θα αναλάβουν το Τουρκικό κομμάτι της εκπαίδευσης στα μειονοτικά σχολεία. Δεν υπήρχε όμως μόνο αυτή η απαίτηση. Η μειονότητα απαίτησε επίσης οι δάσκαλοι απόφοιτοι της ΕΠΑΘ που υπηρετούν στα μειονοτικά σχολεία να παρακολουθήσουν σεμινάρια. Η Ελλάδα σαν να μην φτάνει που δεν ανταποκρίθηκε σε αυτήν την απαίτηση, απέλυσε τους δάσκαλους αποφοίτους της ΕΠΑΘ που παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Τουρκία.

… Η τελευταία ανακοίνωση σχετικά με το θέμα αυτό ήρθε από τον Πρωθυπουργό, από το πιο αρμόδιο άτομο αυτής της χώρας. Ο Πρωθυπουργός στο Δημάριο είπε ότι η ΕΠΑΘ θα ενταχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην ΕΠΑΘ θα πηγαίνουν μειονοτικοί φοιτητές οι οποίοι μόλις αποφοιτήσουν θα υπηρετήσουν στα μειονοτικά σχολεία. Όμως ο Πρωθυπουργός δεν είπε «θα πηγαίνουν μόνον τα παιδιά της Μειονότητας σε αυτήν την σχολή» είπε «θα πηγαίνουν τα παιδιά της Μειονότητας». Υπάρχει κάποιο σχέδιο που προβλέπει να πηγαίνουν και τα παιδιά της Μειονότητας αλλά και άλλα παιδιά σε αυτήν την σχολή και ύστερα να διορίζονται στα μειονοτικά σχολεία μόνο τα παιδιά της μειονότητας ή θα πηγαίνουν «μόνο» παιδιά μέλη της Μειονότητας σε αυτήν την σχολή; Διότι, από τις επαφές που είχα με κάποιους αρμόδιους στο Δημάριο κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, έχω την εντύπωση ότι αυτό το θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα από την κυβέρνηση.

Εν ολίγοις, η κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο πλάνο σχετικά με το πρόβλημα της ΕΠΑΘ. Έχοντας αυτό υπόψη, θεωρώ ότι θα ωφελήσει να υπενθυμίσω ακόμα μια φορά τις απαιτήσεις της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η Μειονότητα απαιτεί να κλείσει η ΕΠΑΘ και στην θέση της να ανοίξει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο θα είναι προϊόν επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό το ίδρυμα πρέπει να είναι σε επίπεδο πανεπιστημίου και τετραετούς φοίτησης. Στην σχολή αυτή θα πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν μόνον οι φοιτητές της μειονότητας. Και οι δάσκαλοι των Τουρκικών που υπηρετούν στα μειονοτικά σχολεία θα πρέπει να παρακολουθούν μακροχρόνια σεμινάρια.

Ας μην ξεχάσουμε ότι σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόβλημα της μειονότητας, υπάρχει και η υπόθεση των νηπιαγωγείων που αναμένει ξεκαθάρισμα.

Σχόλιο : Ντε και καλά δηλαδή ζητάνε να περάσει κάτι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό.Να υπάρχει δηλαδή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα απαγορεύεται να εισέρχονται χριστιανοί ! Θα μας τρελάνουν !

One Response to ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ Ε.Π.Α.Θ.

  1. Παράθεμα: ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ Ε.Π.Α.Θ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: