ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Εφ. Χουριέτ 11-3-2011

 

 ¨ Τον γιό μας τον έδειραν μέχρι θανάτου¨

O Εσάτ Μενγκιλί που έχασε την ζωή του 4 χρόνια πριν, κατά την διάρκεια πορείας της μονάδας του στην περιοχή Εμιρντάγ του Αφιόνκαραχισάρ, όταν υπέστη καρδιακό επεισόδιο, φέρεται να έχει ξυλοκοπηθεί από τους ανωτέρους του και μάλιστα ενώ είχε αναφέρει για το πρόβλημα καρδιάς που είχε υποχρεώθηκε στην πορεία και πέθανε εξ αυτού. Μετά από μήνυση που υπέβαλε ο πατέρας του δικάζονται ένας υπολοχαγός και τρεις επιλοχίες.

……………..

Ο πατέρας Γιουσούφ Μενγκιλί δήλωσε : ¨Οι διοικητές του μας είπαν ότι έπαθε καρδιακό επεισόδιο και πέθανε. Όταν ένα χρόνο μετά ήρθαν οι φίλοι του από τον στρατό και μας είπαν πως είχε ξυλοκοπηθεί από αξιωματικούς, υποβάλαμε μήνυση.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΦΟΡΤΟ ΑΔΙΑΘΕΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ

Το περιστατικό συνέβη στο 3ο στρατόπεδο εκπαίδευσης της Στρατοχωροφυλακής στις 6-2-2007, όταν ο 73 ημερών στρατιώτης Εσάτ Μενγκιλί μετείχε σε πορεία 2.400 μέτρων με πλήρη φόρτο. Ο Μενγκιλί, 500 μέτρα πριν το τέλος αισθάνθηκε άσχημα και έπεσε. Μεταφέρθηκε με στρατιωτικό ασθενοφόρο στο κρατικό νοσοκομείο του Εμιρντάγ, όπου παρά προσπάθειες που επί 45 λεπτά έκαναν οι γιατροί, έχασε την ζωή του. Στην ιατρική αναφορά, καταγραφόταν ως αιτία θανάτου, το καρδιακό επεισόδιο. Ο Μενγκιλί μετά από την στρατιωτική τελετή στην πατρίδα του στο Χατάι, θάφτηκε στο νεκροταφείο των μαρτύρων.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΜΕ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΞΥΛΑ

Περίπου ένα χρόνο μετά το περιστατικό, στρατιώτες που απολύθηκαν πήγαν και συναντήθηκαν στο Χατάι με τον πατέρα του Μενγκιλί. Του είπαν πως ο γιός του, πριν από την πορεία αλλά και προς το τέλος της, είχε πέσει κάτω, και πως για αυτό τον λόγο τον είχαν δείρει με κλωτσιές και με ξύλα ο υπολοχαγός Οζάϊ Αϊβάζ, και οι λοχίες Μουσταφά Κορκμάζ, Μουχιτίν Μπας και Σινάν Αλμί. Μάλιστα του είπαν πως καθώς εκπλήρωσαν τα καθήκοντα τους προς την πατρίδα, μπορούνε και να καταθέσουν για αυτό το θέμα.

Μετά από αυτό ο Γιουσούφ Μενγκιλί υπέβαλε μήνυση στο στρατοδικείο του Εσκισεχίρ. Ο στρατιωτικός εισαγγελέας πήρε καταθέσεις από τους υπηρετούντες στην μονάδα του Εσάτ Μενγκιλί.

Από τους στρατιώτες που κατέθεσαν, ο Χουσαμετίν Βουράλ ανέφερε πως όταν κατά την διάρκεια της πορείας ο Εσάτ Μενγκιλί έπεσε κάτω και τότε ο υπολοχαγός Οζάϊ Αϊβάζ, και οι λοχίες Μουσταφά Κορκμάζ, Μουχιτίν Μπας και Σινάν Αλμί, τον κλώτσησαν και σέρνοντας τον προσπάθησαν να τον κάνουν να συνεχίσει. Ο στρατιώτης Μεχμέτ Αλή Γιλντιρίμ, ισχυρίστηκε πως όταν ο Μενγκιλί έπεσε κάτω ο Οζάϊ Αϊβάζ τον χτύπησε με ξύλο. Ο στρατιώτης Χαλίλ Σαρίογλου, είπε πως ο Μενγκιλί πριν από την πορεία αισθανόταν άσχημα, και πως για αυτό τον είχαν χτυπήσει με ξύλο ο υπολοχαγός και οι λοχίες. Επίσης ισχυρίστηκε πως τα ίδια άτομα τον κλώτσησαν και τον χτύπησαν με ξύλο, όταν εκείνος είχε πέσει κάτω στην διάρκεια της πορείας.

………………

Ο Γιουσούφ Μενγκιλί ανέφερε τα εξής : ¨ Τη μέρα που πέθανε ο γιός μου μας τηλεφώνησαν από την διοίκηση του στρατοπέδου και μας είπαν πως ο γιός μου πέθανε μετά από καρδιακό επεισόδιο που συνέβη στην διάρκεια πορείας τροχάδην 2.400 μέτρων . Μου είπαν πως έστειλαν το σώμα και πως δεν πρέπει να ανοίξουμε το φέρετρο διότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα συμπεριλαμβανόταν στους μάρτυρες. Εμείς δεν τους ακούσαμε και ανοίξαμε το φέρετρο. Στο λαιμό του παιδιού μου υπήρχαν υπολείμματα από αίμα, ενώ στο κεφάλι του υπήρχε και αίμα και μώλωπες. Έτσι τον θάψαμε. Ένα χρόνο μετά ήρθαν οι φίλοι του από τον στρατό. Του περιέγραψαν πως επειδή τότε ήταν στρατιώτες δεν μπορούσαν να μιλήσουν, πως δεν μπορούσαν να κοιμηθούνε τα βράδια, και πως ο γιός του δεν πέθανε από καρδιακό επεισόδιο αλλά από ξυλοδαρμό. Μάλιστα ανέφεραν πως σε περίπτωση που υποβάλλαμε μήνυση, καθώς δεν ήταν πλέον στρατιώτες θα τα έλεγαν όλα στο δικαστήριο, διότι τώρα δεν φοβόταν κανέναν. Εγώ έστειλα το παιδί μου να υπηρετήσει την πατρίδα. Πέθανε μετά από ξυλοδαρμό από κάποιους. Αν χρειαστεί και εγώ να δώσω με χαρά την ζωή μου για την αγία πατρίδα μας, και όχι να μέσω ξυλοδαρμού από κάποιους στρατιωτικούς. Ζητώ το δίκιο μας. Στο στρατόπεδο μέσα προσπάθησαν να το καλύψουν το περιστατικό. Επιθυμώ την τιμωρία των ενόχων. Πιστεύω πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη.¨

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: