ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΑΞΙΜ

Εφ. Ταράφ 28-3-2011

Η πολιτική ανυπακοή στο Ταξίμ

Το κόμμα BDP στα πλαίσια της καμπάνιας πολιτικής ανυπακοής που κάνει για να τραβήξει την προσοχή στο κουρδικό θέμα, έστησε ¨Σκηνή Δημοκρατικής Λύσης¨ στο πάρκο Γκεζί της περιοχής Ταξίμ.

Στην εκδήλωση δίπλα στους βουλευτές του κόμματος BDP Σιρί Σακίκ και Ουφούκ Αράς, μετείχε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας Γκεντζάι Γκιουρσόι, η δημοσιογράφος Νουράι Μερτ, πολλά μέλη του κόμματος BDP, ενώ αυξημένα ήταν και τα μέτρα ασφάλειας που είχε πάρει η αστυνομία. Μπροστά στην σκηνή άνοιξαν πανό τα οποία περιλάμβαναν αιτήματα όπως ¨εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα, μείωση του εκλογικού πλαφόν, σταμάτημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων και απελευθέρωση των Κούρδων πολιτικών κρατουμένων. Απευθυνόμενος στο πλήθος ο Σιρί Σακίκ περιέγραψε τους λόγους για την πολιτική ανυπακοή. Είπε πως θα βρίσκονται στις πλατείες μέχρι η κυβέρνηση να δώσει την δυνατότητα για δημοκρατική λύση του κουρδικού θέματος . Ανέφερε : ¨Οι διοικούντες της χώρας μιλάνε συνεχώς για ελευθερίες. Στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική, απευθύνονται στους εκεί δικτάτορες. Τους λένε να ακούσουν τα αιτήματα του λαού. Εμείς βρισκόμαστε στον χώρο του Κουρδιστάν και της Τουρκίας. Οι διοικούντες αυτής της χώρας, και κουφοί να είναι πρέπει να ακούσουν αυτήν την φωνή¨.

Ο Ουφούκ Ουράς είπε πως από χρόνια θέτει τα αιτήματα στην βουλή, αλλά κανείς δεν ακούει. Ο Ουράς είπε πως τώρα θέτει τα αιτήματα μαζί με τον λαό στις πλατείες, και πρόσθεσε : Όπως είπε και ο ποιητής «Δεν λέω να τυφλωθούν, αλλά και οι τυφλοί να με δούνε». Λύση του κουρδικού θέματος δεν είναι οι φυλακές, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και τα όπλα. Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει να μην αντισταθούμε στο πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου. Η πολιτική ανυπακοής είναι παθητική άμυνα. Καλούμε τους πάντες σε αυτήν την άμυνα απέναντι στο ΑΚΠ και στο πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου.¨

Επεισόδια στην πόλη Τζίζρε

Οκτώ χιλιάδες άτομα που μετείχαν στην διαμαρτυρία ¨πολιτικής ανυπακοής¨ που οργάνωσε το κόμμα BDP στην πόλη Τζίζρε, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία στον δρόμο Τζίζρε-Ίντιλ, έκλεισαν τον δρόμο για 6 ώρες. Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας ομάδα 50 ατόμων, επιτέθηκαν με πυροτεχνήματα και βόμβες μολότοφ  σε εμπορικά μαγαζί και σε αστυνομικούς. Η αστυνομία ανταπέδωσε με πεπιεσμένο νερό και δακρυγόνα και ξαφνικά το περιβάλλον μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: