ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ

Εφ. Μπιργκιούν 28-3-2011

Δεκάδες χιλιάδες βάδισαν για την ¨αλήθεια¨

Δεκάδες χιλιάδες άτομα από διάφορα σημεία της Τουρκίας συγκεντρώθηκαν στην πόλη Σίιρτ και έκαναν πορεία προς το ποτάμι των Χασάπηδων-τοποθεσία όπου είχε βρεθεί ο πρώτος ομαδικός τάφος, ζητώντας την διάνοιξη κατά τον δέοντα τρόπο των ομαδικών τάφων, την απόδοση ευθυνών στους ενόχους και την ίδρυση ¨Ερευνητικής Επιτροπής¨

Χιλιάδες άτομα που ήρθαν με τα αυτοκίνητα τους στην πόλη Σίιρτ συγκεντρώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες μπροστά στην αίθουσα τελετών Σελαλέ, και από εκεί έκαναν πορεία προς το ποτάμι των Χασάπηδων όπου είχαν βρεθεί οι ομαδικοί τάφοι. Το πλήθος άνοιξε μια τεράστια αφίσα του Μαχσούμ Κορκμάζ (εις εκ των ιδρυτών του ΠΚΚ) το πτώμα του οποίου λέγεται ότι περιλαμβάνεται σε αυτά που βρέθηκαν εκεί, και περπάτησαν την απόσταση του 1,5 χλμ έως το ποτάμι των Χασάπηδων.

Η πορεία έγινε στην επέτειο του θανάτου του Κορκμάζ (κωδική ονομασία Εγκίτ), οργανώθηκε από την οργάνωση MEYA-DER, και κατά την πορεία ακουγόταν το τραγούδι ¨Εγκίτ¨.

Επικεφαλής στην πορεία αυτή ήταν οι συμπρόεδροι του DTK Αχμέτ Τουρκ και Αϊσέλ Τουγλούκ, ο συμπρόεδρος του κόμματος BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήμαρχοι, οι βουλευτές του BDP Σεμπαχάτ Τουντζέλ, Χασίπ Καπλάν, Περβίν Μπουλντάν και Οσμάν Οζτζελίκ….

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΜΕ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ

Μετά την πορεία και την καθιστική διαμαρτυρία που ακολούθησε, την ώρα που διαλυόταν το πλήθος, η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα.

Μετά την πορεία που έγινε ζητώντας να ανοίξουν οι ομαδικοί τάφοι και τις ομιλίες που έγιναν, το πλήθος στράφηκε με πορεία προς το κέντρο της πόλης. Πλήθος όμως αστυνομικών και ΜΑΤ τους σταμάτησαν στο ύψος του κτιρίου των μαθητικών εστιών. Ακολούθως τα δεκάδες χιλιάδες άτομα έκαναν καθιστική διαμαρτυρία.

Μιλώντας στους καθήμενους ο Ντεμιρτάς, τους είπε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα, και συνεχάρη τους μετέχοντας στην πορεία για την ¨περήφανη στάση τους¨.

Και ενώ μετά τις ομιλίες ο κόσμος επέστρεφε στα οχήματα του, η αστυνομία χωρίς κανένα λόγο επιτέθηκε με δακρυγόνα. Οι νέοι απάντησαν στην αστυνομία, πετώντας πέτρες. Δεν διέφυγε της προσοχής ότι η αστυνομία πέταξε και δακρυγόνα και στο λεωφορείο του κόμματος BDP. Πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, επηρεάστηκαν από τα δακρυγόνα.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ντιγιαρμπακίρ, σε αναφορά που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο, διαπίστωνε πως μέχρι σήμερα στους 88 ομαδικούς τάφους έχουν εντοπιστεί τα σώματα 1298 ανθρώπων.

Η κοινή γνώμη της Τουρκίας ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα των ομαδικών τάφων το 1989, στο ποτάμι των Χασάπηδων. Στον χώρο αυτό που ήταν στρατιωτικός σκουπιδότοπος, φέρεται να υπάρχουν τουλάχιστον 73 ονόματα, ενώ συγγενείς αγνοουμένων και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλάνε για 200 άτομα πεταμένα. Λέγεται πως και το πτώμα του Μαχσούν Κορκμάζ που σκοτώθηκε στις 28-3-2011 εκεί είναι πεταμένο. Ο ομαδικός αυτός τάφος εδώ και 20 χρόνια περίπου περιμένει να ανοιχτεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: