Ο ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

Εφ. Χουριέτ 31-3-2011

 

Μεγάλη αγένεια από το περιοδικό Foreign Policy. Eξομοίωσε τον Ατατούρκ με τον Χίτλερ.

Το περιοδικό Foreign Policy που εκδίδεται την Αμερική και ασχολείται με την εξωτερική πολιτική διέπραξε ένα μεγάλο ρεζιλίκι. Το περιοδικό στην ιστοσελίδα του, σε μια λίστα που παρουσιάζει με τίτλο ¨δικτάτορες με μουστάκι¨, πρόσθεσε τον Ατατούρκ, ανάμεσα σε ονόματα όπως ο Φράνκο και ο Χίτλερ.

Το περιοδικό Foreign Policy-μέρος του ομίλου της Washington Post, γνωστό για την εγγύτητα του προς τους συντηρητικούς και τους ρεπουμπλικάνους, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του με την υπογραφή του Τσαρλς Χόμανς λίστα με τίτλο ¨δικτάτορες με μουστάκι¨.

…….

¨Ο αυταρχικός ηγέτης της τουρκικής δημοκρατίας¨

Στο σχετικό με τον Ατατούρκ άρθρο αναφέρονται τα εξής : Οτιδήποτε γύρω από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας έχει μια ιστορική σημασία. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το πάνω χείλος του. Κατά την εποχή που ο Ατατούρκ ήταν νέος αξιωματικός ( η παραπάνω φωτογραφία είναι από το 1907), το μουστάκι ήταν δημοφιλές την εποχή των Οθωμανών. Αυτό το μουστάκι έχει την έμπνευση του από τον Κάιζερ Γουλιέλμο και αντανακλούσε την επίδραση της γερμανικής κουλτούρας στην τουρκική ιντελιγκέντσια. Όταν όμως ο Ατατούρκ το 1923 έκατσε στην καρέκλα του αυταρχικού ηγέτη της Τουρκικής Δημοκρατίας, τότε το μουστάκι μετατράπηκε σε ένα συντηρητικό αγκάθι. Ο Ατατούρκ τα επόμενα χρόνια παράλληλα με την οικονομική και πολιτική φιλελευθεροποίηση που προώθησε, έκοψε εντελώς και το μουστάκι. Αυτό ήταν ένα παράδειγμα του πως η Τουρκία άφηνε πίσω της το Οθωμανικό παρελθόν, χάριν ενός σύγχρονου μέλλοντος.

…………………

One Response to Ο ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

  1. Παράθεμα: Ο ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: