ΚΑΘ΄ΟΔΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Εφ. Ταράφ 16-2-2011

Λίστες και δύο ονόματα

Δεν μπορώ να αποφασίσω τι γίνεται και τι τελειώνει παρατηρώντας ένα ένα τα ονόματα στις λίστες των κομμάτων. Μπορώ να το δω μόνο συνολικά. Βλέποντας τις εξελίξεις στο ΑΚΠ που θα καθορίσουν το νέο κοινοβούλιο που θα ετοιμάσει το νέο σύνταγμα, παρομοιάζω την κατάσταση με την κατάσταση στην βουλή κατά τα πρώτα χρόνια της δημοκρατίας. Τότε ο Μουσταφά Κεμάλ μαζί με μια ¨επιτροπή¨ ίδρυε μια καινούρια χώρα αλλά στο τέλος από αυτήν την ¨επιτροπή¨ δεν έμεινε κανείς που να μην ορκιστεί υποταγή στον Μουσταφά Κεμάλ, και εντέλει αυτός έγινε ¨ο ένας και μόνος¨ και κυριάρχησε στην εξουσία.

Έτσι μοιάζουν να είναι και οι εξελίξεις στο ΑΚΠ.

Η δουλειά είχε αρχίσει με μια ¨επιτροπή¨ αλλά σήμερα πλέον το ΑΚΠ έχει γίνει μια δομή στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο αδιαφιλονίκητος ¨ένας και μόνος¨. Θα δούμε πόσο θα μπορέσουν να επηρεάσουν το κόμμα αυτοί οι οποίοι εναντιώθηκαν στο προεδρικός σύστημα διακυβέρνησης όταν άρχισε η συζήτηση. Νομίζω πως ο Ερντογάν κατήρτισε το ¨προσωπικό¨, προβλέποντας τις συζητήσεις για το προεδρικό σύστημα. Με αυτές τις ετοιμασίες θα πάνε στις εκλογές.

Το CHP πέρασε ένα γερό τράνταγμα. Στις λίστες που ανακοινώθηκαν κόπηκαν και πετάχτηκαν άτομα που δεν το περίμενε κανείς. Σήμερα στο CHΡ, συμπεριλαμβανομένου και του Κιλιτσντάρογλου, δεν υπάρχει κανείς ακλόνητος. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών μπορεί να διαμορφωθεί και η κατάσταση. Με τα παλιά στελέχη δεν γινόταν να φτάσουν κάπου, και με τα νέα στελέχη πιστεύω πως είτε θα πάνε σε μια μεγάλη αλλαγή ή θα εξαφανιστούνε. Ίσως είναι αδικία να πει κανείς πως ¨αυτό το κόμμα σβήνεται από την πολιτική¨ , αλλά δεν δίνω και πολλές πιθανότητες το σημερινό CHP να πάει έτσι και στις επόμενες εκλογές.

Κατά την άποψη μου το όνομα που θα δείξει τι γίνεται μέσα στο CHP είναι αυτό του Μεχμέτ Χαμπεράλ. Ο Χαμπεράλ είναι ένας δεξιόστροφος κατηγορούμενος της Εργκενέκον και στενός συνεργάτης του Ντεμιρέλ.

Πως γίνεται όταν κατηγορείται ότι ήταν άνθρωπος του παρακράτους και παρά τις αντιρρήσεις μέσα από το CHP, να μπαίνει στην πρώτη θέση της λίστας στο Ζόγκουλνταγκ ;

Θυμάμαι καλά το πώς όταν ο Μπουλέντ Ετσεβίτ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο υπό την διοίκηση του Χαμπεράλ μέρα με την μέρα έσβηνε, και το πώς βελτιώθηκε όταν τον έβγαλαν από εκεί μέσα. Ε λίγο παράξενο έρχεται στον άνθρωπο τώρα να μπαίνει ο Χαμπεράλ υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια του Ετσεβίτ.

Πως μπορεί ένα κόμμα από τη μια να βάζει υποψήφιο ένα άτομο τόσο κοντά στον Ντεμιρέλ, ένα άτομο που κατηγορείται για μέλος του παρακράτους χωρίς να ενδιαφέρεται για τις αντιδράσεις, και από την άλλη να προβάλλεται ως ¨νέο¨ κόμμα που θα ανταποκριθεί στην ταχέως μεταβαλλόμενη Τουρκία ;

Το CHP ενώ από τη μια βλέπει το μέλλον και την αλλαγή και προσπαθεί να πάει προς τα μπρος, από την άλλη όμως παραμένει δέσμιο του ¨παρελθόντος¨.

…………….

One Response to ΚΑΘ΄ΟΔΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  1. Παράθεμα: ΚΑΘ΄ΟΔΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: