¨ΠΕΘΑΙΝΩ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΑΤΕ ΜΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ¨

Εφ. Ζαμάν 17-4-2011

¨ΠΕΘΑΙΝΩ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΑΤΕ ΜΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ¨

Τα τελευταία λόγια του Τζεμίλ Κιρμπαγίρ ήταν ¨Πεθαίνω, πάτε με στο νοσοκομείο¨. Αποσαφηνίστηκε με την αναφορά της επιτροπής της βουλής πως ο Τζεμίλ Κιρμπαγίρ-γιός της γιαγιάς Μπέρφο, που είχε συλληφθεί την επομένη του πραξικοπήματος της 2ης Σεπτεμβρίου 1980, και είχε μεταφερθεί σε κρατητήριο, σκοτώθηκε εκεί από τα βασανιστήρια.

Με βάση τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν, ο Κιρμπαγίρ είχε ζητήσει βοήθεια από αυτούς που τον ανέκριναν και τον βασάνιζαν. Τα τελευταία του λόγια ήταν : ¨Πεθαίνω, σας παρακαλώ, πάτε με στο νοσοκομείο¨. Αυτήν την πληροφορία την επιβεβαιώνει και ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Μικαίλ Κιρμπαγίρ : ¨Ναι και εγώ το άκουσα αυτό. Μου το είπαν αυτοί οι οποίοι είχαν συλληφθεί μαζί του τότε¨. Την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής Ζαφέρ Ουσκούλ, ανακοίνωσε πως μεταβίβασε τις πληροφορίες στην εισαγγελία του Καρς και πως έχει αρχίσει η σχετική έρευνα.

Η επιτροπή αυτή της βουλής άρχισε τις εργασίες της μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Ερντογάν με τις ¨μητέρες του Σαββάτου¨, και διεξήγαγε λεπτομερείς έρευνες για τις περιπτώσεις των Τζεμίλ Κιρμπαγίρ και Τολγκά Τζεϊλάν. Μετά το πέρας των ερευνών ο πρόεδρος της επιτροπής Ζαφέρ Ουσκούκλ ανακοίνωσε πως κατέληξαν στην άποψη πως ο Τζεμίλ Κιρμπαγίρ πέθανε από τα βασανιστήρια. Ουσκούλ ανέφερε πως ο Κιρμπαγίρ συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1980, πως τον πήραν για ανάκριση στις 8 Οκτωβρίου και πρόσθεσε πως «Τα τρία άτομα που επίσης τα είχαν πάει για ανάκριση, τα επέστρεψαν πίσω. Για τον Κιρμπαγίρ σχηματίστηκε δικογραφία διότι αναφέρθηκε πως απέδρασε». Ο Ουσκούλ περιέγραψε πως κατά την ανάκριση ο Κιρμπαγίρ υπέστη βασανιστήρια και πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσε να αποδράσει. Ο Ουσκούλ τόνισε πως αυτές τις πληροφορίες τις έδωσε στην εισαγγελία του Καρς , πως έχει αρχίσει έρευνα και πως ζήτησε τα ονόματα των εμπλεκομένων στα βασανιστήρια κρατικών λειτουργών. Ο Μικαίλ Κιρμπαγίρ επιβεβαίωσε πως ο αδερφός του πριν πεθάνει είχε ζητήσει βοήθεια από αυτούς που τον ανέκριναν και τον βασάνιζαν. Λέει : ¨ Ναι και εγώ το άκουσα αυτό. Μου το είπαν οι φίλοι του που είχαν συλληφθεί μαζί του τότε¨. Ο Κιρμπαγίρ περιγράφει πως συναντήθηκε μαζί τους όταν οι φίλοι του αδερφού του βγήκαν έξω : ¨Μιλήσαμε μαζί τους πολλές φορές. Τους ξέρω όλους. Όλοι είναι άνθρωποι από την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Τίποτε δεν έγινε όμως για αυτό που είχε ζητήσει ο αδερφός μου¨.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: