ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΜΕ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΑΡΩΜΑ

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 26-4-2011

Η Αδριανούπολη θα φιλοξενήσει Βαλκανικό Φόρουμ !

Πολιτιστική Διπλωματία κατά το 100 έτος από τους Βαλκανικούς Πολέμους

Θα πραγματοποιηθεί στην Αδριανούπολη το 4ο Διεθνές Βαλκανικό Φόρουμ που οργανώνουν το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών TASAM, η νομαρχία Αδριανούπολης, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Θράκης και το Ινστιτούτο Γιουνούς Εμρέ.

Ως θέμα του 4ου Διεθνούς Βαλκανικού Φόρουμ που θα διεξαχθεί στο μέγαρο Εκμεκτσίζαντε Αχμέτ Πασά στην Αδριανούπολη στις 28με 30 Απριλίου καθορίστηκε ότι θα είναι η ¨Πολιτιστική Διπλωματία¨. Στα εγκαίνια του τριήμερου φόρουμ θα μιλήσουν ο πρόεδρος του TASAM Σουλεϊμάν Σενσόι, ο υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Γιουνούς Εμρέ Αντνάν Τεξέν, Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ανάπτυξης Θράκης Μ. Γκιοκάι Ουστούν, το μέλος της διοίκησης του ΤΙΚΑ Μεχμέτ Γιλμάζ, ο νομάρχης Αδριανούπολης Γκιοκχάν Σεζέρ, ο Γενικός Γραμματέας της προεδρίας της Δημοκρατίας καθηγητής Μουσταφά Ισέν, και καλεσμένοι υπουργοί. Στο 4ο Διεθνές Βαλκανικό Φόρουμ θα μετάσχουν εκπρόσωποι από δεξαμενές σκέψεις από Τουρκία και Βαλκανικές χώρες, ακαδημαικοί, πρέσβεις, ερευνητές και δημοσιογράφοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΝΣΟΙ : ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του TASAM Σουλειμάν Σενσόι στην σχετική με το θέμα ανακοίνωση που έκανε αναφέρει πως στις μέρες μας την θέση των όρων ¨Σκληρή δύναμη¨ παίρνουν όροι όπως ¨ήπια δύναμη¨ και έξυπνη δύναμη¨ και πως τα παραδοσιακά κανάλια της διεθνούς διπλωματίας αλλάζουν φόρμα, αφήνοντας την θέση τους σε άλλα. Είπε πως «Αυτή η νέα διπλωματία παράλληλα με τις σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις αποτελείται από σχέσεις των κυβερνήσεων με την κοινή γνώμη των άλλων χωρών καθώς και από τις επαφές ανάμεσα στην κοινή γνώμη διαφορετικών χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο η νέα διπλωματία έχει αρχίσει να δίνει μεγαλύτερη σημασία στον πολιτισμό, στα πολιτιστικά στοιχεία και στους συλλόγους. Η πολιτιστική διπλωματία που μπορεί να οριστεί ως ανταλλαγή ιδεών, πληροφοριών, τεχνών, τρόπου ζωής, παραδόσεων και των άλλων στοιχείων πολιτισμού, είναι ένα όχημα πολιτικής που συμβάλει στην ειρηνική επίλυση των περιφερειακών και εσωτερικών συγκρούσεων και στην διασφάλιση της σταθερότητας.»

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 100 ΕΤΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Ο Σενσόι ανέφερε πως το 2012 θα είναι η 100η χρονιά από τους Βαλκανικούς Πολέμους και πως τα Βαλκάνια επί 100 χρόνια είναι ένα τραυματικό περιβάλλον και πηγή συγκρούσεων. Είπε πως πιστεύει πως είναι ανάγκη να αναπτυχθεί μια κουλτούρα συμβίωσης και πως ακόμα και αν δεν ξεχαστούνε οι συγκρούσεις τουλάχιστον να αποτραπεί η επανάληψη τους. Ο πρόεδρος Σενσόι συνέχισε λέγοντας : ¨ Για το χτίσιμο, την ενδυνάμωση και την συνέχιση της φιλίας που θα πάρει της αρχαίας έχθρας, είναι ανάγκη να αναπτυχθούνε μια σειρά από πολιτιστικές διπλωματίες που θα στηρίζονται στον τονισμό των κοινών στοιχείων των διαφορετικών πολιτισμών. Έτσι το 4ο Διεθνές Βαλκανικό Φόρουμ στοχεύει στην ανάλυση των προβλημάτων πολιτιστικής ενσωμάτωσης που αντιμετωπίζουν συγγενικές και φίλιες κοινότητες σε σχέση με την κοινωνία και τη χώρα στην οποία ζούνε, στην χάραξη προοπτικών μαζί με τους εκπροσώπους των χωρών και παράλληλα με αυτό στοχεύει στο να ανοίξει μια συζήτηση για την διαφύλαξη και ανάπτυξη των πολιτιστικών στοιχείων. Ελπίζουμε πως το Φόρουμ θα αποβεί επωφελές για την ανάπτυξη της κουλτούρας συμβίωσης και στην Τουρκία και στις άλλες χώρες των Βαλκανίων.¨

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΟΖΕΡ : Η ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΝΑΙ ΣΑΝ ΜΙΚΡΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Ο νομάρχης Αδριανούπολης Γκιοκχάν Σοζέρ ανέφερε πως τα Βαλκάνια είναι ένα σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο, πως κατά μήκος της ιστορίας οι διαφορετικοί πολιτισμοί ζούσαν μαζί, και αυτό είναι κάτι ορατό ανά πάσα στιγμή στα έργα της κοινής ιστορικής κληρονομιάς, στις τέχνες, στα κτίρια, στην γλώσσα, στις παραδόσεις, στα μουσεία, στα αρχεία και στις βιβλιοθήκες. Ο νομάρχης Σοζέρ τόνισε πως η Αδριανούπολη και το περιβάλλον της είναι σαν μικρά Βαλκάνια και υπό αυτή την έννοια ήταν πολύ σημαντική και σωστή η επιλογή της για την πραγματοποίηση του Φόρουμ¨.

…………………

Την προεδρία στην πέμπτη συνεδρία του Φόρουμ θα έχει ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της βουλής της KKTC Χακκί Ατούν και το θέμα της θα είναι ¨Πίστη και θρησκεία στα Βαλκάνια, συνεργασία για αμοιβαία ανοχή και κατανόηση¨

………………………

Σχόλιο : Δηλαδή αυτοί που σαν κοινοί πειρατές μιλάνε για κάζους μπέλι σε περίπτωση που ασκήσουμε το δικαίωμα μας για 12 μίλια, αυτοί που κατέχουν παράνομα το 36% της Κύπρου, αυτοί που μετέβαλλαν τις εκκλησίες μας στην Βόρεια Κύπρο σε σταύλους, έρχονται τώρα και κάνουν συνέδρια για ….αμοιβαία ανοχή και κατανόηση ! 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: