ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ DEB ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ¨ΔΗΘΕΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ¨

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί   28-5-2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ DEB

Κόμμα DEB : ¨Είναι προφανές ότι οι εκδηλώσεις για την δήθεν ποντιακή γενοκτονία δεν συμβάλλουν στην ελληνοτουρκική ειρήνη.

Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι μέσα στον ένα χρόνο που επαναδραστηριοποιήται το κόμμα μας το DEB, δίνουμε σημασία στην συμβολή μας στην ειρήνη και την γαλήνη στην περιοχή μας. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε την πίστη μας στην καλώς εννοούμενη ελληνοτουρκική φιλία.

Επιθυμούμε να αναφέρουμε πως πιστεύουμε ότι οι κοινωνίες και οι χώρες μαζί με τον σεβασμό στην ιστορία τους, πρέπει να αποφεύγουν τις δηλώσεις κα τις πράξεις που προκαλούνε την μεταξύ τους έχθρα και εκτρέφουν αισθήματα μίσους και απέχθειας. Είναι άλλo να θυμάσαι την ιστορία και άλλο να εκθρέφεις την έχθρα.

Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για κάποια γεγονότα που συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στην Δυτική Θράκη. Είναι φανερό ότι οι εκδηλώσεις για την ¨δήθεν γενοκτονία¨ που παρουσιάζουν το τουρκικό έθνος να έχει κάνει ένα ¨έγκλημα κατά της ανθρωπότητας¨ δεν συμβάλλουν στην ελληνοτουρκική ειρήνη.

Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η εκδήλωση της 22 Μαΐου στο μνημείο των Ηρώων της Κομοτηνής για την ¨δήθεν γενοκτονία¨ πλήγωσε βαθιά την Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης. Η συμμετοχή πολιτικών που στηρίχτηκαν και εκλέχτηκαν με τις ψήφους της μειονότητας, σε εκδηλώσεις που ανακηρύσσουν ¨ένοχο¨ το τουρκικό έθνος προκαλεί μια σειρά από ερωτήματα στο μυαλό μας. Προκάλεσε βαθιά θλίψη το να βλέπουμε να μετέχουν άτομα που για χρόνια πιστέψαμε, στηρίξαμε με τις ψήφους μας και τους θεωρούσαμε κοντά μας (ο Υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης,  ο βουλευτής ΝΔ και τέως υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αρχιγραμματέας του Παναγιώτης Χαλβατζής, ο συντονιστής Μειονοτικής Εκπαίδευσης Νίκος Παπαγεωργίου, και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου).

Φέτος βιώσαμε την αλλαγή της νοοτροπίας που κατηγορεί τον Τούρκο για γενοκτονία σε πράξη αντιτουρκισμού. Από ότι μάθαμε από τον τύπου –στα τουρκικά και ελληνικά- και από ότι μάθαμε από Ξανθιώτες, μέλη του συλλόγου ¨Ιδιοκτητών κλασικών αυτοκινήτων Κωνσταντινούπολης¨ που είχαν κάνει διάλλειμα στην Ξάνθη δέχθηκαν επίθεση από άγνωστα άτομα στην πλατεία της πόλης και έτσι οι εκ Τουρκίας μουσαφίρηδες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούνε από την περιοχή με την συνοδεία της αστυνομίας. Είναι επίσης ανησυχητικό ότι σύμφωνα με τον τύπο, μετείχαν και κάποιοι από την τοπική αυτοδιοίκηση της Ξάνθης. Βλέπουμε τα αποτελέσματα του φανατισμού, της ξενοφοβίας και της πρόκλησης αντιτουρκισμού και αισθανόμαστε ανησυχία για αυτά. Πιστεύουμε πως η νοοτροπία που υποδαυλίζει την πανούκλα της εποχής μας τον ¨φανατισμό¨, δεν έχει θέση στον σημερινό κόσμο. Υπογραμμίζουμε ξανά την πίστη μας στην ελληνοτουρκική ειρήνη που άρχισαν οι Βενιζέλος και Ατατούρκ, και λέμε πως είναι λάθος η νοοτροπία που προσπαθεί να αποκομίσει κέρδη από την ένταση και την έχθρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: