ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

Εφ. Ραντικάλ 25-6-2011

¨Δόξα τω Θεώ είμαστε Αρμένιοι¨

 

Οι κρυφοί Αρμένιοι ανακοινώνουν πλέον πιο θαρραλέα την ταυτότητα τους. Ο καταγόμενος από το Ντιγιαρμπακίρ Γκαφούρ Τουρκάι δηλώνει πως ¨Είμαι σουνίτης μουσουλμάνος αλλά είμαι Αρμένιος¨.

Ο Γκαφούρ Τουρκάι έμαθε ότι είναι Αρμένιος στα 15 του χρόνια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Τα βήματα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας επιτρέπουν να εμφανιστούνε οι Αρμένιοι που ζούσαν κρύβοντας την ταυτότητα τους. Πολλοί εξ αυτών παρά το ότι αναγνωρίζονται ως Αρμένιοι, ζούνε ως ¨Σουνίτες μουσουλμάνοι¨ ή ως ¨Κούρδοι-Αλεβίτες¨. Ο καταγόμενος από το Ντιαγιαρμπακίρ Γκαφούρ Τουρκάι παρουσιάζεται ως σουνίτης μουσουλμάνος και δηλώνει πως ο πατέρας του έγινε χατζής και πως ο ίδιος ανατράφηκε με την σουνιτική-μουσουλμανική κουλτούρα. Ο Τουρκάι έμαθε στα 15 του χρόνια ότι το πραγματικό του επώνυμο είναι Οχανιάν και δηλώνει ότι ¨Ζω ως μουσουλμάνος αλλά δεν αρνούμαι το παρελθόν και την κουλτούρα μου. Η θρησκεία δεν είναι σημαντική αλλά θέλω να ξέρω την γλώσσα μου¨. Ο Τουρκάι λέει πως οι Αρμένιοι στο Ντιγιαρμπακίρ γνωρίζουν ο ένας τον άλλο, και πως οι χριστιανοί Αρμένιοι δυσφημούνε τους μουσουλμάνους Αρμένιους : ¨Λές και εμείς διαλέξαμε αυτή τη κατάσταση. Η Αρμενική ταυτότητα πρέπει να ενωθεί γύρω από την εθνική καταγωγή και όχι γύρω από την ταυτότητα¨.

…………

Ο Τουρκάι αναφέρει ότι ¨ Κρυφοί Αρμένιοι υπάρχουν όχι μόνο στο Ντιγιαρμπακίρ αλλά σε όλη την Τουρκία και πλέον ανακοινώνουν την ταυτότητα τους¨.

 

¨Στην ανατολή προσεύχονται ¨

Αρμένιοι που έγιναν μουσουλμάνοι και μιλάνε μια διάλεκτο των αρμενικών στις περιοχές του Άρτβιν και της Ριζούντας, αυτοαναγνωρίζονται ως ¨Χεμσινλί¨. Ο Χέμσινλι ερευνητής και πολιτικός Ισμέτ Σαχίν λέει πως οι Χέμσινλι κράτησαν χριστιανικά έθιμα. Ο τηλεοπτικός παραγωγός Καζίμ Γκιουντογάν λέει πως η οικογένεια του που ζούσαν ως Κούρδοι –Αλεβίτες, ήταν από τους κρυφοαρμένιους του Τουντζελι και έκαναν την προσευχή τους στραμμένοι προς την ανατολή.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: