ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΚΤΗΜΑ

Εφ. Νέτγκαζέτε 25-6-2011

Φως σε δύο χωριά από λίπασμα που προέρχεται από κατσίκες

 

ΑΓΚΥΡΑ – Στο ¨Αγροτικό – Ενεργειακό Πάρκο που ιδρύθηκε στην περιοχή Αγιάς της Άγκυρας, θα παράγεται εκτός από κρέας και γάλα, ακόμη και ρεύμα. Με ειδική άδεια που δόθηκε από το υπουργείο Γεωργίας εισήχθησαν από την Αυστραλία κατσίκες ράτσας Σαανέν, και αναμένεται πως μέσα σε λίγα χρόνια θα παράγεται από το λίπασμα τους ρεύμα ικανό να παράσχει φως σε δύο χωριά. Ο ιδιοκτήτης Αλπ Ασλάν εκτός από τους γενικούς στόχους της εκτροφής κατσικών, δηλαδή κρέας, γάλα ή και μαλλί, πρόσθεσε έναν ακόμη.

Ο Αλπ Ασλάν μιλώντας στο πρακτορείο Τζιχάν σχετικά με το σχέδιο αυτό είπε ότι με υπογραφή του υπουργού Γεωργίας Μεχντί Εκέρ εισήχθησαν από την Αυστραλία 90 κατσίκες και 7 τράγοι. Οι κατσίκες αυτές είναι γνωστό ότι γεννάνε δύο φορές τον χρόνο δίδυμα. Ο Ασλάν περιέγραψε πως επί 1,5 χρόνο προσπαθούσε να φέρει τις κατσίκες αυτές και πως τον βοήθησε πού η πίστωση που του παρέσχε το υπουργείο το οποίο τον πίστεψε και τον εμπιστεύτηκε. Ανέφερε ότι μαζί με τα δάνεια από τις τράπεζες η συνολική επένδυση έφτασε τα 1.700.000 λίρες και ότι η πιο σημαντική ιδιαιτερότητα του Αγροπάρκου είναι η δυνατότητα του να παράγει και ρεύμα. Δήλωσε πως για αυτό το λόγο αγόρασε τέσσερεις αντιδραστήρες αξίας 500.000 λιρών και λέγοντας πως έτσι θα αξιοποιείται κατά τον καλύτερο τρόπο το λίπασμα που θα πετιούνταν ανέφερε : ¨Μάθαμε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επεκταθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σχηματίσαμε ένα μοντέλο παραγωγής από τα καλύτερα ζώα. Ρίχνοντας το λίπασμα από τις κατσίκες στους ηλεκτρικούς αντιδραστήρες παράγουμε βιομάζα. Και αυτό μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό. Στο κτήμα μας εκτός από κρέας και γάλα, ταυτόχρονα θα πουλάμε και ρεύμα. Το ρεύμα που θα συγκεντρώνουμε στους μετασχηματιστές 34.500 βολτ θα το μεταδίδουμε μέσω του δικτύου 3.500 χιλιόμετρα μακριά¨.

 

Ο Αλπ Ασλάν ανέφερε πως το κτήμα θα μπορεί να παράγει 500 κιλοβατώρες και πως όταν οι κατσίκες φτάσουν να γίνουν 2.500 θα μπορούνε να παράσχουν φως σε δύο χωριά.

…………….

 

Advertisements

One Response to ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΚΤΗΜΑ

  1. anonimos says:

    Μου θυμίζει κάτι σε πράσινη ανάπτυξη…πράσινα άλογα…τι να πω. Τα μπερδεύω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: