ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Περιοδικό Αζινλίκτσα 5-7-2011

Ο Γενικός Πρόεδρος του CHP κος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μαζί με την ομάδα που τον συνόδευε επισκέφθηκε τη Δυτική Θράκη, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011.

Ο κος Κιλιτσντάρολγου συμμετείχε στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουλίου στην Αθήνα. Μετά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, έφτασε οδικώς στη Δυτική Θράκη το Σάββατο 2 Ιουλίου. Στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Δυτική Θράκη, ο Γενικός Πρόεδρος του CHP συναντήθηκε σε Ξάνθη και Κομοτηνή, με τον κόσμο και τους εκπροσώπους της μειονότητας.

 Κατά την επίσκεψη του κου Κιλιτσντάρογλου στην Ελλάδα, στο κομμάτι της Δυτικής Θράκης, συμμετείχαν: ο βουλευτής του CHP στην Αδριανούπολη κος Ρετζέπ Γκιουρκάν, ο υποψήφιος βουλευτής του CHP στη Σμύρνη και Δυτικοθρακιώτης δικηγόρος κος Αϊντίν Οζτζάν, ο αντιπρόεδρος του CHP κος Φαίκ Οζτράρκ, ο αρχισύμβουλος του Γενικού Προέδρου του CHP κος Αλί Κιλίτς, ο Γενικός Γραμματέας του CHP κος Μπιχλούν Ταμαϊλιγκίλ, ο Δήμαρχος Σαριγιέρ κος Σουκρού Γκέντς, ο σύμβουλος του Δημάρχου Σαριγιέρ κος Βασίλης Λινάρδης, ο Δήμαρχος Υψάλων κος Μεχμέτ Καραγκιόζ και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του CHP στο Ζεϊτίνμπουρνου, Δυτικοθρακιώτης κος Ασίμ Γκιουβέν.

Ο κος Κιλιτσντάρογλου, ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Ξάνθη με την επίσκεψη στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης, κατά την οποία ο πρόεδρος της Αχμέτ Καρά τον υποδέχθηκε στην είσοδο. Μικρά κορίτσια προσέφεραν στην κο Κιλιτσντάρογλου λουλούδια σε ένδειξη αγάπης.

Ο κος Κιλιτσντάρογλου ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση: «Εμείς σας αγαπάμε πολύ» και δήλωσε: «Αν και τα μέρη είναι διαφορετικά, οι καρδιές είναι ίδιες» προσθέτοντας: «Η μειονότητα μπορεί να εμπιστεύεται την Τουρκία».

Ο κος Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι τα προβλήματα στη Δυτική Θράκη τους είναι γνωστά και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να ασχολιόμαστε με τα προβλήματα όσο περνά από το χέρι μας. Ζείτε σε αυτή την περιοχή ως μουσουλμάνοι Τούρκοι, εμείς ένα πράγμα πιστεύουμε ολόψυχα: εσείς είστε αυτοί που θα διασφαλίσετε τη φιλία, την ειρήνη και την ηρεμία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Ο κος Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι λόγω της απόρριψης της αίτησης αποφυλάκισης δύο βουλευτών του CHP, δεν ορκίστηκε στην τουρκική Βουλή και αποφάσισε να μεταβεί στην Αθήνα για να υποστηρίξει με την παρουσία του τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής με απόφασή της δέχτηκε ότι: «Δεν είναι δυνατόν εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου, να εμποδίζονται μέσω δικαστικών ή άλλων οδών, από το να αναλάβουν τα καθήκοντά που τους έχει παραχωρήσει ο λαός» και πρόσθεσε ότι η σοσιαλιστική Διεθνής δέχθηκε ομόφωνα και με χειροκροτήματα την απόφαση του CHP.

Ο κος Κιλιτσντάρογλου μετά την Τουρκική Ένωση Ξάνθης επισκέφθηκε τον εκλεγμένο Μουφτή Ξάνθης κο Αχμέτ Μετέ, συνοδεία του οποίου επισκέφθηκε το μνήμα του Εμίν Αγά.

Ο κος Κιλιτσντάρογλου, επισκέφθηκε επίσης το μνήμα του ιδρυτή της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, δημοσιογράφου Μεχμέτ Χιλμί, όπου προσευχήθηκε.

Στο δρόμο του για την Κομοτηνή, ο κος Κιλιτσαντάρογλου και η ομάδα που τον συνόδευε, επισκέφθηκαν και το Δήμο Ιάσμου. Τον κο Κιλιτσντάρογλου υποδέχθηκε στην είσοδο ο Δήμαρχος Ιάσμου κος Ισμέτ Καντί και οι συνεργάτες του. Ο κος Κιλιτσντάρογλου που έμεινε στο χώρο για κάποιο χρονικό διάστημα, ενημερώθηκε επί των εργασιών του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Ιάσμου κος Ισμέτ Καντί του προσέφερε ως δώρο ένα πιάτο με το έμβλημα του Δήμου. Ο κος Κιλιτσντάρογλου, μετά από τη σύντομη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Δήμο Ιάσμου, έφθασε στην Κομοτηνή.

Στην Κομοτηνή επισκέφθηκε τον Πρόξενο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή κο Μουσταφά Σάρνιτς, με τον οποίο είχε συνομιλία. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον εκλεγμένο Μουφτή Κομοτηνής κο Ιμπραήμ Σερίφ και έπειτα μετέβη στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής.

Τον κο Κιλιτσντάρογλου υποδέχθηκαν στην είσοδο της Ένωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής κος Κοράι Χασάν και άλλοι αρμόδιοι. Ο κος Κιλιτσντάρογλου και η ομάδα που τον συνόδευε επισκέφθηκαν την έκθεση πυρογραφίας του Αϊφέρ Μπακίογλου και των μαθητών με τίτλο «Αιώνια Ζωή».

Ο κος Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους στην αυλή της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, δήλωσε ότι για αυτόν η ημέρα αυτή αποτελεί ιστορική ημέρα ενώ ισχυρίστηκε ότι: «Πάντοτε επιθυμούσα να βρεθώ με τους ομογενείς εκτός Τουρκίας, ωστόσο όπως καταλαβαίνεται και εσείς υπάρχουν για αυτό κάποιες προϋποθέσεις. Τα μέρη στα οποία βρισκόμαστε μπορεί να είναι διαφορετικά αλλά μην ξεχνάτε ότι μοιραζόμαστε τον ίδιο πόνο. Όταν έρθει ο καιρός μοιραζόμαστε και τη χαρά μας. Για το λόγο αυτό, μην ξεχνάτε: οι καρδιές μας είναι πάντοτε μαζί σας.

Αυτό που κάνει μια ένωση αυτό που είναι, δεν είναι η ίδρυσή της αλλά η διάρκεια στο χρόνο που της δίνει ιστορικό βάθος, εάν κάτι μπορεί να συνεχίζεται από το 1928 μέχρι και σήμερα με πίστη, αποφασιστικότητα και υπομονή, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει. Από αυτή την άποψη, συγχαίρω την Ένωση Τουρκικής Νεολαίας με όλη μου την καρδιά. Επιθυμία μας είναι να ζήσουμε όλοι μαζί σε ένα κόσμο όπου θα βασιλεύει η φιλία και η ειρήνη.

Σήμερα επισκεφθήκαμε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο συντοπίτης σας, ο απελευθερωτής μας, αυτή η μεγάλη προσωπικότητα. Σήμερα βρισκόμαστε στα χώματα, στην περιοχή όπου γεννήθηκε. Δεν είναι δυνατό να μην συγκινούμαστε. Αυτός μας έθεσε ως στόχο το σύγχρονο πολιτισμό. Δεν μας άφησε ενέχυρο ένα κόσμο μέσα σε στενά καλούπια. Μας έθεσε ως στόχο ένα κόσμο με διευρυμένο ορίζοντα, με πολιτισμικό πλούτο και βάθος και μας προέτρεψε να ενστερνιστούμε ένα σύγχρονο πολιτισμό. Εμείς δίνουμε τον δικό του αγώνα. Τον αγώνα αυτόν, δεν τον δίνουμε μόνο στην Τουρκία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Εκφράζουμε και πάλι τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας προς το πρόσωπό του. Ας τον ελεήσει ο Θεός.

Θέλουμε το Αιγαίο να αποτελέσει μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας. Αυτή είναι η επιθυμία που βρίσκεται στην καρδιά και την ψυχή μας.

Ο κος Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κο Γιώργο Παπανδρέου και εξήγησε ότι «πρόκειται για έναν μετριοπαθή άνθρωπο και έναν σωστό σοσιαλδημοκράτη» και πρόσθεσε: «Συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό σας. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα διανύει μια δύσκολη περίοδο την οποία μόνο ο Πρωθυπουργός σας μπορεί να τη διανύσει. Πρόκειται για έναν δυνατό, πεπειραμένο πρωθυπουργό. Ελπίζουμε η γέφυρα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να οικοδομηθεί με τον καλύτερο τρόπο. Του έκανα και μια παράκληση. Εάν πραγματοποιούνται κατά καιρούς αμοιβαίες επισκέψεις τούρκων και ελλήνων δημοσιογράφων, εάν ο κόσμος μπορεί να «αναμειχθεί» περισσότερο, μπορούμε πραγματικά να ενισχύσουμε αυτή τη γέφυρα. Εγώ είμαι πολύ σίγουρος επ’ αυτού. Ακόμα και αν οι δρόμοι των πολιτικών χωρίσουν, ο λαός θα συναντηθεί.

Μετά την Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής, ο κος Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε το κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB). Εκεί συναντήθηκε με το Γενικό Πρόεδρο του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας κο Μουσταφά Αλίτσαβους και άλλα υπευθύνους του κόμματος. Αφού συνομίλησε για λίγο με τους υπευθύνους του κόμματος, ενημερώθηκε σχετικά με το κόμμα DEB. Μετά το τέλος της συνομιλίας, ο Γενικός Πρόεδρος του κόμματος DEB κο Μουσταφά Αλί Τσαβούς του παρέδωσε την κονκάρδα του κόμματος.

Ο κος Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε στη συνέχεια με την Ισίκ Αχμέτ, σύζυγο του εκλιπόντος Σαδίκ Αχμέτ και την κόρη του Φούντα Σαδίκ Αχμέτ και επισκέφθηκε το μνήμα του Σαδίκ Αχμέτ, όπου άφησε λουλούδια και προσευχήθηκε για τον θανόντα.

Ο κος Κιλιτσντάρογλου, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία από την Κομοτηνή, παρευρέθη σε γεύμα που παραχωρήθηκε προς τιμήν του στο χωριό από το οποίο κατάγεται ο δικηγόρος Αϊντίν Οζτζάν, υποψήφιος βουλευτής Σμύρνης που δεν εκλέχθηκε για περιορισμένο αριθμό ψήφων. Μετά το γεύμα αναχώρησε από την Ελλάδα.

 

Advertisements

One Response to ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

 1. EXONTAS DIPLAMOY TOY DYO XARTES , O PROTOS NA ANAFERETE OTI H ANATOLIKH URAKH ENVNETE ME TON EBRO- ANDRIANOYPOLH -KOMOTINH-JANUH KAI
  KABALA. MHPOS HSASTE TRRLOI; KAI DETERO THN LEYKOPRASINH SHMAI SAS.
  SE TRLOKOMIO NA ZOYSATE ESEI OI MORFOMENOI MOYSOYLMANOI, AYTA POY
  SXEDIAZETAI, OYTE KAN DEN UA TA SKEYTOSASTE. DEN FANTAZESTE OTI AN ARXISH KATI EKEI EPANO OTI OLA UA DIALHUOYNE,KAI OTAN LEO UA DIALHUOYNE,
  ENOO OTI OLA FA ISOPEDOUOYNE KAI UA GHNOYN XVRAFIA. TOSO BLAKES EISTAI.
  UA SAS POYME PERASTE KAI OLA DIKASAS. FOBAME OTI OI MORFVSHSAS SAS
  PARAPLANA. EMEIS EIMASTAI JEBRAKOTI DEN EXOYME OPLA-STRATO -AEROPORIA-
  NAYTIKO-YPOBRIXEIA. TIPOTA DEN EXOYME. MONON ESEIS EXAITE TO URASOS NA.
  TA DIEKDIKHTAI.EMEIS DEN DIEKDIKOYME TIPOTA; TOLMISTE,GIA NA ANOIJH H PORTA
  TOY TRELOKOMEIOY GIA ENAN POLEMO ME THN TOYRKIA. O PRODOTHS GIORGAKIS KAI PROUYPOYRGOS MAS, UA PLHRVSH POLI GRHGVRA KAUOS KAI OLOI
  OI BOYLEYTAIS OLVN TVN KOATVN, KAI UA DYTAI POSO UA ALAJH H ELLADA.
  EXTES DIABASA GIA THN KATAGVGH OLVN TVN TOYRKVN, APO POY JEKINHSAN PVS
  HTAN AMORFVTH KAI AGRAMATOI,KAI PVS BREUHKAN SHMERA…SE ALO SXOLIO MOY
  UA SAS PERIGRACV THN ISTORIA TVN TOYRKVN. KALHMERA SAS.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: