¨ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ¨

Κουρδικό πρακτορείο Φιράτ 7-7-2011

Στο Μπίτλις όποια πέτρα σηκώσεις βγαίνει ομαδικός τάφος από κάτω.

ΜΠΙΤΛΙΣ – Στο Μπίτλις βρέθηκε ακόμη ένας ομαδικός τάφος. Οι 8 αντάρτες είχαν θαφτεί εκεί με την εντολή του τότε δήμαρχου –μέλους του κόμματος της Ευημερίας- Γιασάρ Μπουχάν.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας πήγε στον επικεφαλής της ΙΗD (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) του Μπίτλις Χασάν Τζεϊλάν και του είπε πως σε περιοχή ανάμεσα στα δημοτικά σφαγεία και στο ποτάμι του Μπίτλις βρίσκονται θαμμένοι οι 8 αντάρτες που είχαν δολοφονηθεί. Του είπε πως οι αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τα έτη 1993-1996 και θάφτηκαν εκεί σε ομαδικό τάφο.

Μιλώντας σχετικά με το θέμα στο Φιράτ ο Χασάν Τζεϊλάν, είπε πως οι 8 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους σε δύο διαφορετικές συγκρούσεις και θάφτηκαν εκεί τυχαία. Ο Χασάν Τζεϊλάν ανέφερε πως όπως του είπε ο αυτόπτης μάρτυρας το θάψιμο έγινε εκεί εν γνώσει και με τις εντολές του τότε δήμαρχου –μέλους του κόμματος της Ευημερίας- Γιασάρ Μπουχάν. Πρόσθεσε πως ήδη η ΙΗD έχει αρχίσει τις απαραίτητες ενέργειες.

Ο Τζειλάν ανέφερε ότι κατά την τελευταία περίοδο ομαδικοί τάφοι καταστρέφονται με δικαιολογίες του τύπου κατασκευή δρόμου, κτιρίου και χωραφιών, και ότι αυτό αποτελεί μια προσπάθεια να διαφωτιστούνε τα σκοτάδια του παρελθόντος. Είπε πως οι κρατικοί αρμόδιοι και νομικοί έχουν μεγάλο καθήκον να αποκαλύψουν τις σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος και συνέχισε λέγοντας : Η νοοτροπία που σκότωσε με φοβερό τρόπο αυτούς τους ανθρώπους και τους έθαψε μαζικά είναι η ίδια που εμποδίζει σήμερα την αποκάλυψη των ομαδικών τάφων. Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την νοοτροπία που θάβει τους ανθρώπους μαζικά. Έστω και αν πέρασαν χρόνια η Τουρκία θα αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα, είναι πλέον σε θέση να το κάνει. Τα άτομα που είναι θαμμένα σε αυτούς τους τάφους ανήκουν σε οικογένειες, και οι οικογένειες αυτές ζητάνε το πιο φυσικό τους δικαίωμα, το να έχουν έναν τάφο για αυτούς. Το κράτος πλέον πρέπει να σταματήσει να παίρνει εκδίκηση από τους νεκρούς¨.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: