ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Εφ. Ταράφ 1-7-2011

Κρίμα χωρίς κεφάλαια πέρασε αυτή η χρονιά

 Η Τουρκία κατά την διαδικασία πλήρους ένταξης της στην Ε.Ε. πραγματοποίησε μια ¨πρωτιά¨.

Χτες τελείωσε η προεδρία της Ουγγαρίας στην Ε.Ε. που είχε αρχίσει στις 1 Ιανουαρίου. Κατά την προεδρία όμως της Ουγγαρίας όπως και στην προηγούμενη περίοδο του Βελγίου, δηλαδή για 12 μήνες δεν έγινε δυνατό να ανοίξει κάποιο από τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων. Κατά την προεδρία της Ουγγαρίας που στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας, όπως και στο προηγούμενο εξάμηνο της προεδρίας του Βελγίου υπήρχαν ελπίδες πως θα μπορούσε να ανοιχτεί το κεφάλαιο του ανταγωνισμού.

 Κατά την προεδρία της Ουγγαρίας έγιναν προσπάθειες να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις αλλά οι ελπίδες αποδείχτηκαν μάταιες. Οι Τούρκοι αρμόδιοι δηλώνουν πως «Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε για το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου» και κατηγορούνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόσθετα κριτήρια

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως « Η επιτροπή άρχισε από τώρα να μας βάζει και δεύτερα κριτήρια. Και όμως αυτά τα κριτήρια στις άλλες υποψήφιες χώρες τέθηκαν μετά το άνοιγμα του κεφαλαίου, κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας¨. Ενώ η πλευρά της Ε.Ε. υποστηρίζει ότι για το ¨υποχρεωτικό¨ κεφάλαιο της ¨Πολιτικής ανταγωνισμού¨ δεν εφαρμόστηκαν πλήρως από την Τουρκία τα ¨κριτήρια ανοίγματος¨. Σχετικά με αυτό το θέμα διπλωμάτες της Ε.Ε. δείχνουν τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής και αρμόδιο για τον ανταγωνισμό Γιοακίν Αλμούνια. Λέγεται πως ο Αλμούνια ¨αν δεν εκπληρωθούνε πλήρως τα κριτήρια¨ δεν θα ανάψει πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πολωνία και Κύπρος στη σειρά

Από σήμερα η Ουγγαρία παραδίδει την προεδρία της Ε.Ε. στην Πολωνία. Η Πολωνία συμπεριλαμβάνεται στους φίλους της Τουρκίας. Δεν είναι γνωστό αν το κεφάλαιο της ¨Πολιτικής Ανταγωνισμού¨ που δεν έγινε δυνατό να ανοίξει τον τελευταίο χρόνο, θα μπορέσει να ανοίξει στην περίοδο της Πολωνίας. Μετά την Πολωνία στις 1-1-2012 την προεδρία αναλαμβάνει η Δανία και τον Ιούλιο του 2012 η προεδρία θα περάσει στο Ελληνοκυπριακό τομέα.

Τρία κεφάλαια έμειναν

Από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων το 2005 μέχρι τώρα άνοιξαν 13 κεφάλαια και μόνο ένα εξ αυτών έκλεισε προσωρινά. 8 από τα κεφάλαια τον Δεκέμβριο του 2006 ανεστάλησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για όσο καιρό η Τουρκία δεν ανοίγει τα αεροδρόμια της στους Ρωμιούς. Η Γαλλία στην οποία έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Νικολά Σαρκοζύ που είναι ενάντιος στην υποψηφιότητα της Τουρκίας και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση μπλοκάρισαν μονόπλευρα κάποια κεφάλαια. Ως αποτέλεσμα με 18 κεφάλαια παγωμένα μένουν τρία προς άνοιγμα. ¨Πολιτική Ανταγωνισμού¨, ¨Δημόσιες Συμβάσεις¨ και ¨Κοινωνική Πολιτική και Απασχόληση¨.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: