ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 16-7-2011

Επιχείρηση να οδηγήσουν τους Ρομά έξω από την πόλη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Οι Ρομά που κατοικούν στην περιοχή Ατάσεχίρ όπως και εκείνοι που κατοικούνε στην συνοικία Σαριγκιόλ ζούνε με τον φόβο των κατεδαφίσεων. Οι περισσότεροι Ρομά όταν κατεδαφίστηκαν τα σπίτια τους στο Σουλούκουλε, ήρθαν στο Σαριγκιόλ αλλά κι εδώ αντιμετωπίζουν την απειλή των κατεδαφίσεων. Ο δήμαρχος του Γκαζιοσμάνπασά Ερχάν Ερόλ μπορεί να δηλώνει πως ¨δεν πρόκειται για αστική αλλοίωση, απλά ανανεώνουμε τα κτίρια¨ αλλά δεν έχει σβηστεί από την μνήμη το γεγονός ότι είχε κατεδαφίσει πριν 2 χρόνια 60 σπίτια. Οι άνθρωποι που κατοικούνε εδώ, ζούνε με το φόβο ότι θα αντιμετωπίσουν ξανά τις μπουλντόζες του δήμου Κωνσταντινούπολης. Σα να μην έφτανε αυτό βρίσκονται συνεχώς υπό την πίεση και την παρακολούθηση της αστυνομίας. Τόσο που όποιος ξένος έρχεται στην συνοικία δημιουργεί υποψίες. Οι κάτοικοι παρά τις υποσχέσεις για ανοίγματα, ακόμα υπόκεινται σε συμπεριφορά δυνητικού ενόχου από τη μεριά της κυβέρνησης και του κράτους. Περιέγραψαν στο ANF αυτά που βιώνουν.

¨ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΛΗ¨

Ο 48χρονος Μουσταφά Σεβιμλιότ- πατέρας 4 παιδιών του οποίου οι παππούδες είχαν μεταναστεύσει από την Θεσσαλονίκη στην Τουρκία πριν πολλά χρόνια δηλώνει : Όταν ήρθαν οι πρόγονοι μας εδώ δεν υπήρχε ούτε πέτρα. Μόνο χωράφια υπήρχαν. Αυτοί με τα νύχια τους και τον μόχθο τους έχτισαν αυτά τα σπίτια στα οποία καθόμαστε σήμερα¨. Ο Σεβιμλιότ αναφέρει ότι πριν δύο χρόνια το κάτω μέρος του μαχαλά κατεδαφίστηκε λέγοντας : ¨Ο δήμαρχος του ΑΚΠ Ερχάν Ερόλ ήρθε με μπουλντόζες και ΜΑΤ και κατεδάφισε 60 σπίτια. Παρά το ότι είχε πει ότι στην θέση τους θα χτιζόταν κτίριο, δεν έγινε τίποτε¨. Δείχνοντας το σπίτι του λέει πως «Αυτή είναι όλη η περιουσία μου» και δηλώνει ότι αν και έχει τίτλο ζει με το φόβο πως ανά πάσα στιγμή θα το κατεδαφίσουν. Λέει : ¨Ο πραγματικός λόγος δεν είναι ο εξωραϊσμός του χώρου όπως λένε. Αυτό που θέλουν να κάνουν –όπως έδειξε και το παράδειγμα του Σουλούκουλε- είναι να οδηγήσουν τους Ρομά έξω από την πόλη. Άραγε όταν θα έρθουν να γκρεμίσουν το σπίτι μας, θα δώσουν μήπως στον καθένα μας από ένα σπίτι ; ¨

……………………..

Άλλη γυναίκα περιγράφει :

Με το ζόρι έφυγα από το Σουλούκουλε. Οι υποσχέσεις του δήμου Φατίχ αποδείχτηκαν ψεύτικες. Κανείς δεν μας βοήθησε. Μέχρι να βρούμε χρήματα και σπίτι μέναμε στην περιοχή Χάλιτς στο δρόμο. Εδώ και ένα χρόνο είμαι εδώ. Η κατάσταση μας πάλι είναι κακή, αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα κεραμίδι να σκεπαστούμε. Όταν άκουσα ότι κι εδώ θα κατεδαφιστούνε, ζωντάνεψε πάλι ο φόβος όπως στην συνοικία Σουλτάν. Κάθε πρωί που σηκώνομαι ευχαριστώ το Θεό, ¨τη βγάλαμε και σήμερα¨ σκέφτομαι. Δεν θέλω να γυρίσω πάλι με τα τρία παιδιά μου σε εκείνες τις παλιές μέρες. Εάν ο πρωθυπουργός εννοεί το ¨συμπολίτες μου¨ που είχε πει στο Ζεϊτίνμπουρνουύ και θέλει να βοηθήσει τους Ρομά, τότε αντί να μας κατεδαφίζει τα σπίτια, ας μας εξασφαλίσει σπίτια.

………………

 

Advertisements

One Response to ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

  1. sheep logique says:

    Ρε τους κωλότουρκους, στην Θράκη με χρήματα του προξενείου (του Τουρκικού κράτους) κάνει μαζικά σουνέτια στους Ρομάδες γιατί τους χρειάζεται για να μεγαλώνει την πίτα των Μουσουλμάνων αναξιοπαθούντων αλλά στην Τουρκία τους σπρώχνει στο περιθώριο σαν ανθρωποαπόβλητα.
    Τούρκικη χρειά των ανθρώπων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: