ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΗΤΣΑΒΟΥΣ, ΜΑΝΤΑΤΖΗ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΑΔΙΚ

Κείμενο του Ιστολόγιου   25-7-2011

Πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλητσαβούς

Αξιότιμοι καλεσμένοι, αξιότιμοι καλεσμένοι που έχετε έρθει από το εξωτερικό, αξιότιμοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, μνημονεύουμε σήμερα με νοσταλγία και αγάπη την 16η επέτειο του θανάτου του αείμνηστου ηγέτη μας Αχμέτ Σαδίκ. Αγαπητοί ομοεθνείς 16 χρόνια πέρασαν από τότε που αυτός έφυγε από εμάς. Και σκέφτομαι τι αλλαγές έγιναν στην ζωή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης σε αυτά τα 16 χρόνια ; Δυστυχώς αν και θα ήθελα να σας πω καλά πράματα ευρισκόμενος εδώ, και παρά το ότι πέρασαν 16 χρόνια δεν μπορούμε να δούμε καμία βελτίωση στο θέμα των δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Εκτός από κάποιες πολύ ασήμαντες βελτιώσεις. Εμείς οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν θέλουμε να ζούμε στον μεσαίωνα, 50 χρόνια πίσω από την πλειοψηφία. Και όμως είμαστε σφιχτά δεμένοι με αυτή τη πατρίδα, καλοί πολίτες, υποδειγματικοί πολίτες. Ποτέ δεν αποτελέσαμε απειλή και κίνδυνο για την Ελλάδα. Θέλουμε όμως να ζούμε ανθρώπινα και με βάση τα στάνταρ της Ε.Ε. Θέλουμε να ζούμε μέσα σε γαλήνη. Στην περιοχή μας το κόμμα Φιλίας-Ισότητας-Ειρήνης είναι αυτό που πιο πολύ από όλους θέλει την ειρήνη και τη γαλήνη. Φυσικά όσο επιθυμούμε την γαλήνη και την ειρήνη, άλλο τόσο θέλουμε και την ισότητα για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε αυτήν την ισότητα. Αξιότιμοι ομογενείς, αξιότιμοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, εμείς ως Τούρκοι της Δυτικής Θράκης ζητάμε την απόδοση των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την συνθήκη της Λοζάνης. Και τα ζητάμε με δυνατή φωνή. Διότι αν καθυστερήσουν κι άλλο τα βήματα που πρέπει να γίνουν τότε οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης θα πτωχεύσουν. Αυτό το βάρος δεν θα το αντέξουν. Εγώ όμως ελπίζω, τα ωραία μας περιμένουν. Αξιότιμοι ομογενείς της Δυτικής Θράκης είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τον αναγκαίο αγώνα για το θέμα αυτών των δικαιωμάτων. Αν δεν φτάσουμε αυτόν τον αγώνα στο επιθυμητό επίπεδο τότε δεν θα αναπαυτεί η ψυχή του αείμνηστου μας ηγέτη Αχμέτ Σαδίκ. Θα ήθελα από εδώ να σας απευθύνω τα εξής λόγια : Τώρα είναι η ώρα οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης να στηρίξουν την κληρονομιά τους. Είναι η ώρα για ενότητα Είναι η ώρα για αγώνα στη βάση του ¨το δίκιο δεν δίνεται, παίρνεται¨.

………………….

 

Τσετίν Μάντατζη βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης

 

Φίλοι βουλευτές που έχετε έρθει από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, Αχμέτ Χατζηοσμάν από το ελληνικό κοινοβούλιο, ενάρετοι εκλεγμένοι μουφτήδες μας Ξάνθης και Κομοτηνής, πρόεδροι και μέλη συλλόγων και οργανώσεων από Τουρκία και Δυτική Θράκη, πρόξενε μας της Τουρκικής Δημοκρατίας, αγαπητοί ομογενείς. Είμαστε για μια ακόμη φορά συγκεντρωμένοι για να τιμήσουμε τον ηγέτη μας τον Αχμέτ Σαδίκ. Ευχόμαστε να τον ελεεί ο Θεός, και στην οικογένεια του, στην οικογένεια του Αχμέτ Σαδίκ εύχομαι να κάνουν υπομονή. Επιθυμώ να πω το εξής : Το, πόσο δύσκολο ήταν να είσαι βουλευτής και να αγωνίζεσαι για την ελευθερία υπό εκείνες τις δύσκολες συνθήκες, μπορεί να το αντιληφθεί μόνο κάποιος από την Ξάνθη. Σκεφθείτε μόνο τις συνθήκες εκείνης της εποχής. Σήμερα ως μειονότητα στο θέμα των συνταγματικών μας δικαιωμάτων έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο, όμως εκείνα τα χρόνια ούτε καν αυτά δεν υπήρχαν. Την κληρονομιά που άφησε –πρώτα ο Θεός – εμείς αλλά και οι μετά από εμάς, αυτήν τη σκυτάλη θα αγωνιστούμε για να την μεταφέρουμε σε ακόμη ψηλότερα σημεία. Φυσικά και δεν τέλειωσαν τα θέματα μας. Στο θέμα των απαιτούμενων λύσεων σχετικά με τα θέματα που πηγάζουν από την συνθήκη της Λοζάνης και είναι αυτά που μας κάνουν μειονότητα, δυστυχώς ακόμη δεν τις βλέπουμε. Πρώτα ο Θεός όπως συνεχίστηκε ο αγώνας πριν από τα 16 αυτά χρόνια αλλά και μετά, εν μέσω δηλαδή ομόνοιας και ομοψυχίας έτσι και θα συνεχιστεί. Εγώ παρά τα όποια θέματα της μειονότητας μας, βλέπω το μέλλον της με ελπίδα

…………………

 

 Αχμέτ Χατζηοσμάν βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης

Κύριε πρόεδρε, φίλε μου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο Τσετίν Μάντατζη, αξιότιμοι βουλευτές που έχετε έρθει από την Τουρκία, κύριοι μουφτήδες μου, αξιότιμοι πρόεδροι συλλόγων, αγαπημένα μου αδέρφια. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στον τάφο κατά την 16η επέτειο από τότε που μας άφησε ο φίλος μας, για να τον τιμήσουμε, να προσευχηθούμε για την ψυχή του, και  να αναφερθούμε στην ζωή του. Φυσικά και 16 χρόνια τώρα αυτό εκφράζουμε από το μικρόφωνο. Μνημονεύσαμε εδώ τον αγώνα της ζωής του, την αγάπη του, και τις υπηρεσίες που πρόσφερε. Εγώ επ΄ ευκαιρία τη 16ης επετείου του θανάτου του λέω το εξής : Αυτός ήταν ένας φίλος μας που ήθελε να επικρατήσει η δημοκρατία και να αναπνεύσουν όλοι την δημοκρατία. Πίστευε πως όλοι έχουν το δικαίωμα να ζούνε μέσα σε ισότητα, δικαιοσύνη και αγάπη, και αγωνίστηκε για να μπορούνε να ζούνε έτσι. Φυσικά όπως είπε και ο φίλος μου ο Τσετίν Μάντατζη, ήταν άλλο να είσαι βουλευτής τη δεκαετία του 90 και άλλο σήμερα. Εμείς μέσα στη χώρα μας όπως κάθε μέρα θέτουμε τα θέματα και τα προβλήματα μας στα υπουργεία. Πάλι την προηγούμενη Τρίτη μαζί με τον φίλο μου τον βουλευτή Ξάνθης συναντηθήκαμε με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Εμείς πάντοτε επιθυμούσαμε την φιλία των δύο χωρών, και την συνέχιση των καλών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Και εκφράσαμε την πρόθεση μας να καταβάλουμε κάθε θυσία για να συνεχιστεί η πορεία αυτής της φιλίας. Εγώ σχετικά με τα λόγια που ανέφερε το κόμμα DEB, θα ήθελα να πω πως ναι σε αυτή τη χώρα έχουμε κάθε είδους δικαίωμα, και αγωνιζόμαστε και συμβάλουμε για μια ευτυχισμένη μειονότητα.

……………..

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: