Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Εφ.Ταράφ 31-7-2011

Αρθρογράφος Αχμέτ Αλτάν

Αντίληψη

Ένας αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και τρεις αρχηγοί των όπλων παραιτήθηκαν ταυτόχρονα. Τι έγινε ; Ένας αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και τρεις αρχηγοί των όπλων παραιτήθηκαν. Αυτό μόνο. Πιστεύω πως όταν παραιτούνταν πίστευαν ότι θα γινόταν κάτι μεγαλύτερο. Γελάστηκαν. Άλλωστε το σοβαρό πρόβλημα είναι ότι οι στρατηγοί δυσκολεύονται να αντιληφθούνε τις πραγματικότητες στην Τουρκία και δεν μπορούνε να κατανοήσουν τις αλλαγές.

Για χρόνια κατείχαν μια πολιτική ισχύ που δεν δικαιούνταν.

Έβλεπαν όλες τις πολιτικές κυβερνήσεις και ακόμη και τον λαό που τις ψήφιζε ως ανταγωνιστή ή και εχθρό.

Με την στήριξη των μίντια έφθειραν όλες τις πολιτικές κυβερνήσεις

Τις πάτησαν

Ενεπλάκησαν σε όλα που δεν ήταν καθήκον τους

Έκαναν πραξικοπήματα

Έγραψαν υπομνήματα.

Στον πόλεμο που διαρκεί 30 χρόνια διέπραξαν εγκλήματα έναντι και στους λαούς και στο κράτος τους.

Από την μια ίδρυαν οργανώσεις τύπου JITEM λέγοντας μάλιστα ψέματα στον λαό πως δεν υπάρχουν, και από την άλλη έβαζαν να σκοτώνουν τους Κούρδους στη μέση του δρόμου.

Και έκρυβαν τους δολοφόνους στα στρατόπεδα.

Έκαναν πράματα που επιμήκυναν τον πόλεμο, με κόστος τις ζωές των ίδιων τους των στρατιωτών.

Όταν η ειρήνη είχε έρθει στην πόρτα μας, έστειλαν στο θάνατο 33 στρατιώτες.

Και τα μίντια για αυτά που έκαναν εκείνοι στον πόλεμο, κατηγορούσαν τις πολιτικές κυβερνήσεις. Αργότερα άρχισαν να δημοσιεύονται τα έγγραφα για τα πεπραγμένα τους. Άλλωστε τότε ήταν που τελείωσε η ανεπίσημη εξουσία τους.

Τελείωσε όταν αποκαλύφθηκε ότι αν και ήξεραν ότι θα γίνει επίθεση στην Ντάγλιτζα, εκκένωσαν θέσεις και έδωσαν χαλασμένα όπλα στα χέρια των στρατιωτών. Τελείωσε όταν τους διοικητές που λίγο πριν την επίθεση έβαλαν να ανάψουν όλα τα φώτα στο φυλάκιο, καθιστώντας το εύκολο στόχο, αργότερα χωρίς να ντρέπονται τους έδωσαν και μετάλλια.

Τελείωσε στο Ακτουτούν. Τελείωσε στο Χάντεπε. Τελείωσε όταν αποκαλύφθηκαν τα έγγραφα που έδειχναν ότι έστηναν παγίδες στην κυβέρνηση. Τελείωσε όταν ανακοινώθηκε ότι γινόταν σχέδια για πραξικοπήματα. Τελείωσε όταν έγιναν αντιληπτές οι σχέσεις με την Εργκενέκον. Τελείωσε όταν αποκαλύφθηκε ότι τα σχέδια πραξικοπήματος ήταν κρυμμένα σε απόρρητους χώρους των αρχηγείων τους. Τελείωσε όταν έγινε αντιληπτό ότι έστηναν παγίδες στους θρησκευόμενους ανθρώπους.

Δεν αντιλήφθηκαν ότι αυτά τελείωσαν πια

Νόμισαν πως με απειλές και ψέματα και διαστρεβλώνοντας τις εξελίξεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πιέζουν.

…………

Παραπονιούνταν πως ¨Δεν ξέρω πόσοι βρίσκονται στις φυλακές¨, αλλά δεν αναρωτήθηκαν ¨Τι είδους στρατός είναι που τόσοι στρατηγοί του μπαίνουν στη φυλακή¨. Διότι οι στρατηγοί εκείνοι δεν θεωρούσαν ως αδίκημα τις πράξεις που τους έστειλαν στην φυλακή. Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν γιατί ενώ οι κινήσεις πραξικοπήματος για χρόνια ήταν κάτι το απολύτως φυσιολογικό, τώρα θεωρούνταν έγκλημα.

………………….

 

Σχολιάστε