ΟΙ ΦΟΡΤΩΤΕΣ ΕΣΚΑΒΑΝ, ΟΙ ΜΑΝΑΔΕΣ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ…

Εφ. Ταράφ 13-8-2011

Οι φορτωτές έσκαψαν, οι μανάδες τα βρήκαν

Αντιδράσεις προκάλεσε η χρήση φορτωτών στις εκσκαφές σε περιοχή του Τούντζελι όπου υπήρχαν ισχυρισμοί για ύπαρξη ομαδικών τάφων

Μετά από εντολή του εισαγγελέα Μαλάτιας άρχισε η εκσκαφή στην περιοχή Αλημπογάζ του Τσεμισγκεζέκ όπου λέγεται ότι είναι μαζικά θαμμένα 19 άτομα -17 ΠΚΚδες και δύο μέλη της DHKP- που έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουση με τον στρατό  το 1997. Οι συγγενείς των αγνοουμένων αντέδρασαν στο γεγονός ότι οι αρμόδιοι μετέβησαν με φορτωτές επιτόπου, και σκάβοντας μόνοι τους με βάση τις πληροφορίες που είχαν βρήκαν οστά που λέγεται ότι ανήκαν σε 4 άτομα.

Τα θέμα της ύπαρξης ομαδικού τάφου στο Τσεμισγκεζέκ, ήρθε στην επικαιρότητα λόγω μιας απεργίας πείνας και της επίσκεψης της υπουργού. Ο Χουσνού Γιλντίζ άρχισε απεργία πείνας ζητώντας να ανοιχτεί ο ομαδικός τάφος για να βρεθεί όπως έλεγε ο αδερφός του Αλή Γιλντίζ που ήταν θαμμένος εκεί. Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής Φατμά Σαχίν που επισκέφτηκε τον Γιλντίζ, μετέφερε το θέμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, επιταχύνοντας έτσι την διαδικασία. Η Σαχίν κράτησε την υπόσχεση της και χτες άρχισε η εκσκαφή του ομαδικού τάφου.

Από νωρίς το πρωί ήρθε στην περιοχή πλήθος ατόμων από μέλη των οικογενειών και εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων. Ανάμεσα τους ήταν ο βουλευτής του CHP Χουσείν Αίγκούν, ο βουλευτής του BDP Ιντρίζ Μπαλουκέν, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ντιαγιαρμπακίρ Εμίν Ακτάρ, και η δήμαρχος του Τούντζελι Εντιμπέ Σαχίν. Οι εργασίες άρχισαν υπό την επίβλεψη του εισαγγελέα ειδικής δικαιοδοσίας της Μαλάτιας και του εισαγγελέα Τσεμισγκεζέκ και ενώ οι οικογένειες βρισκόταν πίσω από το συρμάτινο όριο που είχε οριστεί. Για να εντοπιστεί το μέρος μετείχαν και οι τότε εργαζόμενοι του δήμου που είχαν θάψει τα άτομα. Κάποιοι από τις οικογένειες αντέδρασαν ζητώντας να φύγει από την περιοχή ο βουλευτής του CHP Αϊγκούν. Οι εκσκαφές έγιναν σε τέσσερα σημεία και λίγο αργότερα συνεχίστηκαν με μεγάλους φορτωτές. Οι οικογένειες αντέδρασαν λέγοντας πως οι φορτωτές θα προκαλέσουν ζημία στα οστά και μετά από αυτό απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Άρχισαν με ίδια μέσα να σκάβουν σε περιοχή 150 μέτρα μακρύτερα. Ανάμεσα στους συγγενείς των αγνοουμένων βρισκόταν ακόμη και γριές γυναίκες που σκάβοντας με τα χέρια τους το χώμα, λίγο αργότερα συνάντησαν οστά που λέγεται πως ανήκαν σε τέσσερα άτομα. Μετά από αυτό το γεγονός, κλήθηκε επιτόπου ο εισαγγελέας. Σταμάτησαν έτσι οι εργασίες στα άλλα μέρη και εστιάστηκαν στο μέρος όπου βρέθηκαν τα οστά. Στο μεταξύ εκεί που έσκαψαν οι φορτωτές βρέθηκαν οστά που λέγεται ως ανήκαν σε μια γυναίκα. Οι εργασίες θα συνεχιστούνε και σήμερα.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: