ΙΦΤΑΡ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΛΑΝΚΟΥΓΙΟΥ

Eφ. Μπιρλίκ 19-8-2011

Ιφτάρ από τους αδελφούς μας νέους στο Αλάνκουγιού

Επ΄ευκαιρία του Ραμαζανιού νέοι αδερφοί μας που ζούνε στην συνοικία Αλάνκουγιου της Κομοτηνής οργάνωσαν μια τελετή ομαδικού ιφτάρ. Για την οργάνωση αυτού του ομαδικού ιφτάρ που για πρώτη φορά έγινε στην συνοικία, κινητοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα αδέρφια μας που ζούνε στο Αλάνκουγιού, και όλοι-αδιακρίτως ηλικίας νέοι και γέροι, προσέφεραν σε αυτή την ευλογημένη μέρα του Ραμαζανιού. Στο ιφτάρ στο οποίο μετείχαν περίπου 800 άτομα, παραβρέθηκαν ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ, ο βοηθός μουφτή Φεχίμ Αχμέτ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, εκπρόσωπος του κόμματος DEB, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μεχμέτ Δεβετζήογλου και πολλοί ομογενείς. Την προσευχή μετά το ιφτάρ τέλεσε ο εκλεγμένος μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Χασάν Πατσαμάν. Αδερφοί μας του Αλάνκουγιού που για χρόνια ήσασταν παραγκωνισμένοι, με την συμμετοχή σας σε αυτή την ωραία εκδήλωση μας τιμήσατε και μας κάνατε υπερήφανους. Με βάση τη θρησκεία μας και το βιβλίο μας όλοι οι μουσουλμάνοι είναι αδέρφια. Τα τελευταία χρόνια οι αδερφοί μας του Αλάνκουγιού στράφηκαν περισσότερο στον Αλλάχ σε σχέση με παλιότερα. Κάνουν ναμάζι, νηστεύουν, μαθαίνουν το Κοράνι και προσπαθούνε να εφαρμόσουν αυτά που λέει η θρησκεία μας.

Πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς : Τέτοιου είδους εκδηλώσεις μας φέρνουν σε επαφή και συμβάλλουν ανάπτυξη της λογικής της ενότητας και ομοψυχίας.

¨Αξιότιμοι ομογενείς μου, προσωπικά και εκ μέρους των συναδέλφων μου σας χαιρετίζω με αγάπη και σεβασμό. Επιθυμώ να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου προς την νεολαία του Αλάνκουγιού που μας κάλεσε εδώ, προς τον δάσκαλο Χασάν, και σε όλα τα αδέρφια που μόχθησαν για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Πραγματικά εξ όσων αντιλήφθηκα, οι κάτοικοι της συνοικίας απόψε όλοι μαζί έκαναν το ιφτάρ τους. Εμείς μετείχαμε με μεγάλη ευχαρίστηση σε αυτό το ιφτάρ. Φάγαμε μαζί σας.

Όπως ξέρετε ο μήνας του Ραμαζανιού είναι -για τους μουσουλμάνους ιδιαίτερα- ένας μήνας που ισχυροποιεί την αμοιβαία αγάπης, σεβασμό και ανεκτικότητα. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις μας φέρνουν σε επαφή και συμβάλλουν ανάπτυξη της λογικής της ενότητας και ομοψυχίας.

Ιμπραήμ Σερίφ : ¨Χαιρόμαστε να βλέπουμε στο τζαμί δίπλα δίπλα τους νέους αυτής της συνοικίας¨

Στο βήμα ανέβηκε ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ και στην σχετική με τη σημασία της ημέρας και της εκδήλωσης ομιλία του εξέφρασε το εξής : ¨ Αγαπητά μου αδέρφια, όπως ανέφερε και ο δάσκαλος μας ο Χασάν οι νέοι του Αλάνκουγιου, εδώ και μερικά χρόνια άρχισαν να έρχονται στο τζαμί και να προχωράνε στον δρόμο του Αλλάχ. Σε αυτό το σημείο πάντοτε ήρθαν σε εμάς κι εμείς προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε όσο μπορούσαμε. Αυτοί οι φίλοι μας, τα αδέρφια μας, οι άνθρωποι μας κατέβαλαν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να μάθουν το Κοράνι και την θρησκεία μας. Σήμερα είτε στο Εσκί τζαμί είτε στο τζαμι του μαχαλά όταν πάτε μπορείτε να δείτε νέους αυτού του μαχαλά. Βλέποντας τους δίπλα δίπλα στο τζαμί μας κάνουν υπερήφανους, ικανοποιούμαστε και χαιρόμαστε. Όλοι μαζί εδώ βλέπουμε τους καρπούς της προσπάθειας μερικών νέων και πλέον ο λαός μας μοιράζεται μαζί τους αυτούς τους καρπούς.

Παρευρισκόμαστε σήμερα στην πρώτη φορά που τελείται εδώ ιφτάρ. Εγώ από εδώ σας δίνω τον λόγο μου πως και τα επόμενα χρόνια τέτοια ιφτάρ είμαι έτοιμος να τα στηρίξω ηθικά και υλικά. Συγχαίρω τους νέους, ο δρόμος τους ας είναι ανοιχτός, κι ο Αλλάχ ας τους βοηθάει¨.

Αχμέτ Χατζηοσμάν : ¨Είμαι έτοιμος να παράσχω κάθε είδους βοήθεια¨

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν στην ομιλία του ανέφερε τα εξής :

Συγχαίρω τους αδελφούς μου από το Αλάνκουγιού που οργάνωσαν αυτό το ιφτάρ. Καθόμενοι απόψε εδώ με τους αδερφούς μας από το Αλάνκουγιού που οργάνωσαν αυτή την τελετή, μας χαροποιεί και μας τιμά. Όπως είπε και ο μουφτής μας πριν από λίγο, θα είμαι δίπλα τους ως βουλευτής σε κάθε είδους εκδηλώσεις τους και θέλω να αναφέρω πως είμαι έτοιμος να παράσχω κάθε είδους ηθική και υλική βοήθεια¨.

Μεχμέτ Δεβετζήογλου : ¨Απόψε συγκινήθηκα πολύ¨

Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μεχμέτ Δεβετζήογλου και ανέφερε τα εξής : ¨ Εγώ μεγάλωσα σε αυτόν το μαχαλά. Είχα φίλους από το Αλάνκουγιού, μαζί τους έπαιξα μπάλα, μαζί τους γέλασα και έπαιξα. Βλέποντας απόψε αυτήν την εξέλιξη πιστέψτε με πως συγκινήθηκα. Για χρόνια βλέπαμε τους νέους του μαχαλά να ζούνε μέσα στη φτώχεια και ο μαχαλάς τους φαινόταν παραγκωνισμένος στην άκρη. Τώρα όλοι δουλεύουν. Υπό τις διαταγές μου αυτή τη στιγμή εργάζονται στο δήμο τουλάχιστον 20 άτομα. Συγχαίρω την νεολαία του Αλάνκουγιού για αυτήν την τελετή¨.

Σχόλιο : Πρόκειται για οικισμό που κατοικείται αποκλειστικά από υπερήφανους  Ρωμά κατοίκους. Τώρα λοιπόν χάρη στην εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων αρχών (υπάρχουν ονοματεπώνυμα) φτάσαμε στο σημείο οι προξενικοί να βάζουν πόδι και εκεί…   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: