1342 ΥΠΟΠΤΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 20 ΕΤΩΝ

Εφ. Ζαμάν 29-8-2011

1342 ¨ύποπτοι¨ θάνατοι μέσα σε στρατόπεδα σε διάστημα 20 χρόνων

Οι ομολογίες του Ισίκ Κοσανέρ που διέρρευσαν στο διαδίκτυο και για τις οποίες δήλωσε πως ¨τις υποστηρίζω μέχρι κόμματος¨ στρέφουν την προσοχή στους ¨ύποπτους¨ θανάτους στρατιωτών. Ο Κοσανέρ ακούγεται να λέει πως ¨ Πυροβολήσαμε στο μέτωπο στρατιώτη μας¨. Αναφορές επίσης καταγράφουν ύποπτους θανάτους στρατιωτών σε μέγεθος περίπου 2 ταγμάτων σε διάστημα 20 ετών. Αυτοί οι θάνατοι παρουσιάζονται στις οικογένειες ως ατύχημα σφαίρας, αυτοκινητιστικό ατύχημα ή δάγκωμα φιδιού.

Οι ομολογίες του τέως αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ισίκ Κοσανέρ που έλεγε πως ¨Πυροβολήσαμε στο μέτωπο στρατιώτη μας¨, κινητοποίησαν τις οικογένειες που έζησαν ¨ύποπτο¨ θάνατο παιδιών τους. Οι οικογένειες που βίωσαν μεγάλο σοκ ακούγοντας αυτά τα λόγια από το στόμα του ανώτερου διοικητή των Τ.Ε.Δ., ετοιμάζονται να υποβάλλουν μηνύσει κατά των υπευθύνων. Δεν είναι γνωστό αν οι Τ.Ε.Δ. έκαναν ή θα κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση την οποία ο Κοσανέρ χαρακτηρίζει ¨σκανδαλώδης¨. Πάντως οι ύποπτοι θάνατοι στρατιωτών όπως φαίνονται από τις επίσημες αναφορές είναι περισσότεροι από ότι θα υπέθετε κανείς.

Οι αναφορές καταγράφουν πως στην δεκαετία ανάμεσα στο 1991 και στο 2001 815 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους με ¨ύποπτο¨ τρόπο. Στην επόμενη δεκαετία καταγράφονται άλλοι 527 ύποπτοι θάνατοι στρατιωτών. Αν υπολογίσουμε ότι ένα τάγμα περιλαμβάνει 800-900 άτομα τότε φαίνεται ότι μέσα σε 20 έτη στρατιώτες σχεδόν δύο ταγμάτων έχασαν τη ζωή τους από ¨αυτοκτονίες¨ και ¨ύποπτους θανάτους¨.

Η αναφορά αυτή της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμφωνεί με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής. Στα επίσημα στοιχεία της Στρατοχωροφυλακής καταγράφονται 401 θάνατοι κατά το διάστημα 2001-2010. Σε αυτό το νούμερο όμως δεν περιλαμβάνεται το έτος 2010. Οι ύποπτοι θάνατοι στις λίστες των Τ.Ε.Δ. περιγράφονται ως ¨στρατιωτικές απώλειες¨ και για την αποτροπή αντιδράσεων έτσι παρουσιάζονται. Οι θάνατοι αυτοί γενικά παρουσιάζονται ως ¨ατύχημα σφαίρας¨, ¨αυτοκτονία¨. ¨χτύπημα από κεραυνό ή ρεύμα¨, ¨πτώση από ψηλά¨, ¨αυτοκινητιστικό ατύχημα¨, ¨έκρηξη κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης¨, ¨δάγκωμα φιδιού¨, και ¨καρδιακό έμφραγμα¨.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: