ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

Eφ. Μπιργκιούν 29-8-2011

Δακρυγόνα και στους νεκρούς !

 Ανακοινώθηκε πως τραυματίστηκαν άνθρωποι από την επέμβαση της αστυνομίας στην τελετή της κηδείας του Γιλντιρίμ Αϊχάν στην πόλη Βαν. Από τα δακρυγόνα που πέταξε η αστυνομία προκλήθηκε φωτιά στα νεκροταφεία.

 Η αστυνομία επενέβη με δεκάδες θωρακισμένα οχήματα ενάντια στην μάζα των ανθρώπων που πήραν το σώμα του Γιλντιρίμ Αϊχάν –που έχασε την ζωή του από πυροβολισμό στην διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας- και πήγαν προς το νεκροταφείο. Από την επέμβαση πολλά άτομα αδιαθέτησαν και λιποθύμησαν, ενώ αναφέρεται πως υπάρχουν και τραυματίες. Από τα δακρυγόνα που χρησιμοποιήθηκαν εκδηλώθηκε φωτιά στο νεκροταφείο Ακκιοπρού. Μετά την εμφάνιση της φωτιάς στάλθηκαν πυροσβεστικά οχήματα.

 Η κηδεία του Γιλντιρίμ Αϊχάν μέλους της τοπικής οργάνωσης του κόμματος BDP, που έχασε την ζωή του όταν πυροβολήθηκε στο στήθος από στρατιώτη στην πόλη Τσουκούρτζα του Χακκάρι, παρά τα εμπόδια της αστυνομίας έγινε με μαζικό τρόπο. Ο συμπρόεδρος του κόμματος BDP Χαμίτ Γκεϊλάνι ανέφερε πως οι στρατιώτες τους έστησαν παγίδα και σκότωσαν τον Γιλντιρίμ Αϊχάν, και ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας στην κηδεία αποτελεί ασέβεια προς τον νεκρό.

Παρά τις αστυνομικές επεμβάσεις η σωρός μεταφέρθηκε στο νεκροταφείο και αποδόθηκε στο χώμα. Μετά το θάψιμο και τις προσευχές ο συμπρόεδρος του BDP Τζουνέιτ Τζανίς ανέφερε πως πλέον η αδερφοσύνη δεν έχει κάποιο νόημα. Ο Τζανίς ανέφερε ότι σε καμιά θρησκεία δεν γίνονται επιθέσεις σε κηδείες, και είπε ότι ¨Ο νομάρχης και ο αστυνομικός διευθυντής είναι μακριά από την ανθρωπιά και την συνείδηση. Οι Κούρδοι όπως μέχρι τώρα τίμησαν τους ήρωες τους, έτσι και από τώρα και πέρα θα συνεχίσουν να το κάνουνε.

Ο Χαμίτ Γκεϊλάνι άρχισε την ομιλία του λέγοντας πως : ¨Ο Κουρδικός λαός πριν λίγο είδε την προδοσία, την φρίκη και την φωτιά¨. Συνέχισε λέγοντας πως η αστυνομία του Βαν πυροβόλησε πάνω σε αθώους ανθρώπους και έβαλε φωτιά ακόμη και στα νεκροταφεία, και ότι η αστυνομία χωρίς να υπάρχει κάποια κατάσταση με μια απάνθρωπη πρακτική πυροβόλησε πάνω στον κόσμο.

Ο Γκεϊλάνι είπε πως πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο : ¨Αυτά που έγιναν αποτελούνε ασέβεια προς τον νεκρό. Για ώρες ψάχνουμε τον νομάρχη αλλά δεν βγαίνει στα τηλέφωνα μας γιατί φοβάται. Γιατί αυτοί είναι φοβιτσιάρηδες¨.

Είπε πως αυτό που έγινε στην Τσουκούρτζα ήταν μια δολοφονία και ότι οι στρατιώτες έστησαν παγίδα και εσκεμμένα σκότωσαν τον Γιλντιρίμ Αϊχάν. Ο Γκεϊλάνι είπε : ¨Αυτοί οι φασίστες μπορεί να μας ρίχνουν σφαίρες. Όμως εμείς δεν θα υποκύψουμε. Αυτοί για χρόνια δεν μπόρεσαν να μας εξαφανίσουν και δεν θα μπορέσουν.

……………………

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: