ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ

Εφ. Χουριέτ 9-9-2011

Ο Σαριγκιούλ εγκαινίασε τζαμί στην Ελλάδα

 Στο χωριό Αμαξάδες της Δυτικής Θράκης έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου τζαμιού με τρούλο, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε με την συμβολή του δήμου Σίσλι.

 Μιλώντας στα εγκαίνια ο δήμαρχος του Σίσλι Μουσταφά Σαριγκιούλ δήλωσε πως «Συμβάλλουμε στα εγκαίνια κάθε ιερού χώρου στο Σίσλι. Αυτή τη φορά έτυχε να συμβάλλουμε στην κατασκευή τζαμιού στο χωριό όπου ζούνε ομογενείς μας στην Δυτική Θράκη¨. 

Στο χωριό Αμαξάδες της Κομοτηνής όπου ζούνε 2 χιλιάδες ομογενείς, ολοκληρώθηκε και άνοιξε για δημόσια λατρεία το τζαμί, για το οποίο αν και είχε υποβληθεί αίτημα για κατασκευή το 2000, η άδει δόθηκε μόνο 5 χρόνια αργότερα. Στα εγκαίνια μετείχαν ο δήμαρχος Σισλι Μουσταφά Σαριγκιούλ, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο υποπρόξενος Μουράτ Σεζγκίν και πολλοί ομογενείς.

Με μια δαπάνη 70.000 περίπου ευρώ, ο Δήμος Σίσλι έκανε τον εσωτερικό διάκοσμο του τζαμιού που έχει 5 μικρούς και έναν μεγάλο τρούλο, τον περιβάλλοντα χώρο καθώς και το εξωτερικό σκέπασμα των τρούλων με μολύβι. Στην τελετή μετείχαν και 5 λεωφορεία με καλεσμένους που ήρθαν από Τουρκία, ενώ ο Μουσταφά Σαριγκιούλ μοίρασε στις γυναίκες καλεσμένους κίτρινα κασκόλ. Ο δήμαρχος Σίσλι ανέφερε την ικανοποίηση που αισθάνθηκε για την στήριξη που παρείχε, μετά από αίτημα που είχανε λάβει. Δήλωσε :

¨Βιώνω την ευτυχία να αφήνω ένα μνημείο σε αυτή την ωραία πολίχνη που έχει σε πλειοψηφία τουρκικό πληθυσμό και εντάχθηκε στα Οθωμανικά εδάφη το 1361. Στην ριζωμένη μας ιστορία οι δύο πολιτισμοί πάντα ζούσαν μέσα σε φιλία, οι δύο κοινότητες πάντα ζούνε μαζί μέσα σε αδερφοσύνη και ειρήνη. Ως Τούρκος αισθάνομαι τιμή και υπερηφάνεια που συμβάλλω στην χρόνια αυτή φιλία αφήνοντας στην πολίχνη αυτή ένα μνημείο, σε αυτά τα ωραία εδάφη όπου οι δύο κοινότητες ζούνε μέσα σε φιλία¨.

 

 

3 Responses to ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ

  1. Καμπέρας says:

    Να το χαιρόμαστε.Να τα εκατοστήσουν.Ποιος ξέρει.Όπως πάμε σε λίγα χρόνια μόνο τζαμιά θα υπάρχουν στην Ελλάδα ολόκληρη.

  2. Παράθεμα: [Κοινωνία] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ | e-Florina.gr | Τα πάντα για την Φλώρινα

  3. Ανώνυμος says:

    Και φυσικαπουθενα ,εκτος από εδώ,
    δεν αναφερθηκε….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: