ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ DEB

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί

…………..

Πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς :

¨Αξιότιμοι ομογενείς

 Εγώ πάντα όταν προσέρχομαι στο βήμα, σκέφτομαι πως θέλω να πω καλά πράματα. Θέλω να πω καλά πράματα για την μειονότητα. Φυσικά θα πω κάποια καλά πράματα, αλλά τα θέματα μας καθημερινά αυξάνονται, μαζεύονται και στο θέμα της επίλυσης δεν γίνονται βήματα λύσης. Για αυτά θέλω να σας μιλήσω. Θέλω μαζί να σκεφτούμε με φωνή και να σας περιγράψω τα θέματα που είχε η μειονότητα μας πριν να γίνει μέλος της Ε.Ε. και αυτά που είχε αφού έγινε μέλος της Ε.Ε. και μετά.

Πριν από αυτό επιθυμώ να πω το εξής. Τον περασμένο μήνα η χώρα μας η Ελλάδα έζησε μια μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο. Επιθυμώ να εκφράσω την λύπη μας για αυτό. Εξ ονόματος του κόμματος DEB είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους στήριξη.

Αξιότιμοι ομογενείς

Ξέρετε ότι η χώρα μας η Ελλάδα το 1981 έγινε μέλος της Ε.Ε. Πριν να γίνει μέλος οι πινακίδες στην Τουρκική Νεολαία, στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης και στον Σύλλογο Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης ήταν κρεμασμένες. Λειτουργούσαν κανονικά και νόμιμα. Η χώρα μας η Ελλάδα αφού έγινε μέλος της Ε.Ε. και μετά, κατέβασε τις πινακίδες επειδή υπήρχε η λέξη ¨Τουρκική¨ και τερμάτισε την νομιμότητα τους.

Αξιότιμοι ομογενείς !

Ρωτάω : Ποια ήταν η αμαρτία της μειονότητας μας σε αυτά τα θέματα ; Ρωτάω : Για χρόνια πόσο επωφελήθηκε η μειονότητα μας από τους πόρους της Ε.Ε. ;

Ρωτάω : Προσπαθείτε να μας κάνετε να ζήσουμε μόνο επειδή μας δώσατε ένα δίπλωμα και έναν τίτλο κυριότητας ;

Εάν εγώ όταν έρχομαι εδώ και ανεβαίνω στο βήμα κρύψω τα προβλήματα της μειονότητα και δεν τα εκφράσω, τότε θα έχω ξεγελάσει τον εαυτό μου και την μειονότητα.

Όταν ξαναστήσαμε το DEB αναλάβαμε αυτό το καθήκον, όχι για να ξεγελάμε τους ομογενείς μας, αλλά για να αγωνιστούμε για τα νόμιμα δικαιώματα των ομογενών μας. Εμείς θέλουμε ειρήνη και φιλία στην Ελλάδα. Ζητάμε όμως ισότητα στην περιοχή μας. Δεν μπορείτε εσείς να έχετε τους ομογενείς μου ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Σε εμάς πέφτει το καθήκον να αναζητήσουμε τα νόμιμα δικαιώματα τους

Αξιότιμοι ομογενείς μου ζούμε μια μεγάλη οικονομική κρίση, πραγματικά ως χώρα βιώνουμε μια μεγάλη κρίση. Εάν η Ελλάδα έχει φτάσει σε σημείο πτώχευσης, η μειονότητα μου έχει φτάσει σε σημείο πτώχευσης δύο φορές. Ο αδερφός μου ο Αχμέτ , η μάνα μου η Χατσέ, κάθε χρόνο πουλάνε τον καπνό στην ίδια τομή, μια αύξηση δεν βλέπουν. Πλέον η μειονότητα δεν έχει άλλη δύναμη να αντέξει. Πρόκειται για μια κρατική πολιτική που διαρκεί χρόνια. Να σας δώσω το πιο απλό παράδειγμα. Ξέρετε ότι στην περιοχή μας υπάρχει ένας κυνηγετικός σύλλογος. Όλοι μας ασχολούμαστε με αυτό το χόμπι. Έχει περίπου 1800 μέλη και εξ αυτών οι 1200 είναι Τούρκοι. Εκεί είχαμε αδερφούς μας που δούλευαν με σύμβαση. Ακόμα και εκεί τερμάτισαν την εργασία τους ! Είναι σωστό αυτό για εμάς ; Τα χρήματα εμείς τα δίνουμε, τους φόρους μείς τους δίνουμε, αλλά όταν πρόκειται για τον ομογενή μου δεν υπάρχει δουλειά !

Βλέπουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί έβαλαν βέτο στις εκδηλώσεις μας ! Εντάξει εγώ σας ρωτάω : Όταν τον καιρό των εκλογών πάτε να ζητήσετε ψήφους από την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης πως θα εξηγήσετε αυτήν την κατάσταση ;

Αξιότιμοι ομογενείς μου !

Στην νομαρχία Ροδόπης υπάρχουν 300 υπάλληλοι. Εξ αυτών μόνο οι δύο είναι Τούρκοι! Εμείς κατέχουμε το 50% του πληθυσμού. Εάν έχουμε λοιπόν αυτόν τον πληθυσμό, θέλουμε και θα πάρουμε και τα δικαιώματα μας ως υπάλληλοι ! Εμείς επιθυμούμε μόνιμη ειρήνη και φιλία στην περιοχή μας. Δεν θέλουμε μονόπλευρη ανάπτυξη. Χρειάζεται ανάπτυξη και στις δύο πλευρές. Σας λέω μην φοβάστε τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Εάν θέλετε να φέρετε γαλήνη και ειρήνη στην περιοχή, δεν μπορείτε να παραβλέπετε τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Αξιότιμοι ομογενείς !

Μην φοβάστε καθόλου. Εμείς –πραγματικά το λέω μέσα από την καρδιά μου- μαζί με τους ομογενείς που είναι στα άλλα κόμματα, αγωνιζόμαστε μέσα σε ενότητα και ομοψυχία. Τις κόκκινες γραμμές της μειονότητας κανείς δεν τις παραβαίνει, ούτε θα τις παραβιάσει¨.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: