ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΑΥΛΟ SOM

Εφ. Σαμπάχ 14-9-2011

Ο πρώτος πύραυλος κρουζ της Τουρκίας

Ο SOM παρουσιάστηκε στο κοινό σε αμυντική έκθεση που διοργανώθηκε στο Λονδίνο

Ο SOM o πρώτος πύραυλος κρουζ της Τουρκίας που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικής Βιομηχανίας της TÜBİTAK παρουσιάστηκε στην μεγαλύτερη αμυντική έκθεση του κόσμου την DSEİ (Διεθνής Έκθεση Εξοπλισμού Άμυνας και Ασφάλειας).

…………..

Ο διευθυντής του σχετικού σχεδίου της TÜBİTAK Οντέρ Οκιγιάγ δήλωσε :

¨Αυτός ο πύραυλος είναι ο πρώτος πύραυλος κρουζ. Πριν από εδώ στις 4 και 5 Ιουνίου παρουσιάστηκε στην κοινή γνώμη στην Σμύρνη. Μετά από εκεί για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν σε διεθνή έκθεση. Κατά την περίοδο που πέρασε πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την πρώτη πτητική δοκιμή. Σχετικά με αυτό μοιραζόμαστε εδώ με το κοινό τις σχετικές εικόνες. Καταγράφηκε ένα σημαντικό βήμα. Στην ουσία δεν πρόκειται για έναν πύραυλο αλλά για μια οικογένεια πυραύλων. Υπάρχουν τρεις παραλλαγές. Αυτές τις ονομάζουμε ως Som A, Som B και B-2. Αυτές οι τρεις παραλλαγές αναπτύσσονται μαζί. Οι παραλλαγές Α και Β-1 είχαν αρχίσει από νωρίτερα και δύο ακόμη συνέχισαν. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι εκτοξεύονται από αεροπλάνο. Μπορούνε να εκτοξευτούνε από F4 και F16. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι εργασίες πιστοποίησης σε σχέση με τα F-4. Οι σχετικές εργασίες πιστοποίησης για τα F-16 είναι ακόμη στην αρχή. Την επόμενη χρονιά θα έχει τελειώσει και αυτό. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι πιστοποιήσεις των εκδόσεων Α και Β-1 για τα αεροπλάνα F-4. O πύραυλος αφού αποχωρίζεται από το αεροπλάνο ανοίγει τα φτερά του και αρχίζει να αιωρείται. Αργότερα παίρνει μπρος ο τούρμπο κινητήρας του και φεύγει προς την περιοχή του στόχου μέσα από τον ορισθέντα δρόμο. Όταν φτάσει στην περιοχή του στόχου η παραλλαγή Α συντονίζεται προς τον στόχο. Η παραλλαγή Β-1 έχει μπροστά έναν ¨ερευνητή¨. Διαθέτει ερευνητή εικόνων και υπέρυθρων. Χάρη σε αυτόν τον ¨ερευνητή¨ φτάνει με πιο ευαίσθητο τρόπο στον στόχο και τον καταστρέφει. ¨

Ο Οκιγιάγ ανέφερε ότι αν μέχρι να φτάσει ο πύραυλος υπάρξει εμπλοκή στο GPS του, τότε υπάρχει δυνατότητα επίγειας καθοδήγησης, και ότι καθώς στον υπολογιστή του πυραύλου έχει φορτωθεί το υψόμετρο του, ο πύραυλος βρίσκει έτσι τον δρόμο του και φτάνει στον στόχο.

……………..

……………..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: