ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ¨ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ¨ !

Εφ. Μπιργκιούν 6-9-2011

Συνεχίζει η απαγόρευση για το ¨Κομμουνιστικό Μανιφέστο¨ !

To άρθρο 142 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα (Τ.Π.Κ.) που θεωρούσε ως αδίκημα την ¨κομμουνιστική προπαγάνδα¨ καταργήθηκε το 1991. Αποκαλύφθηκε όμως ότι τα δικαστήρια στηριζόμενα σε άρθρο της δεκαετίας του 1970 εφαρμόζουν ακόμη αποφάσεις ανάκλησης βιβλίων.

To άρθρο 142 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα που θεωρούσε ως αδίκημα την ¨κομμουνιστική προπαγάνδα¨ καταργήθηκε πριν από 20 χρόνια, αλλά φάνηκε ότι τα δικαστήρια στηριζόμενα σε άρθρο του 1970 ακόμα εφαρμόζουν αποφάσεις ανάκλησης βιβλίων.

Με βάση την είδηση της εφημερίδα Τζουμχουριέτ, κατά την δεκαετία του 1970 που υπήρχαν και έντονες συγκρούσεις δεξιών-αριστερών, είχε επιβληθεί απαγόρευση για πολλά βιβλία αριστερού περιεχομένου. Τα δικαστήρια σχετικά με την απαγόρευση και τις αποφάσεις ανάκλησης πρόβαλλαν το άρθρο 142 του υπ. Αρ. 765 του Τ.Π.Κ. Το συγκεκριμένο όμως άρθρο καταργήθηκε στις 12-4-1991. παρά την άρση όμως της απαγόρευσης ακόμη μια σειρά από βιβλία δεν μπορούνε να μπούνε στις φυλακές. Τελευταίο παράδειγμα υπήρξε όταν κρατούμενοι των φυλακών Σίντζαν μέσω των δικηγόρων του ζήτησαν το βιβλίο του Ίλια Εχρενμπουργκ ¨Το κύμα που έρχεται από τον βυθό¨, το ¨Μανιφέστο του Κομμουνιστικού κόμματος¨ που έγραψαν από κοινού οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Έγκελς, το ¨Ιστορία του Μπολσεβικικού κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης¨ του Στάλιν, το ¨Ενωμένο μέτωπο ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό¨ του Δημητρώφ, και το ¨Επιλεγμένα έργα¨ του Κινέζου ηγέτη Μάο Τσετούνγκ.

Η διοίκηση των φυλακών είπε ότι τα συγκεκριμένα βιβλία είναι απαγορευμένα, πως υπάρχει απόφαση ανάκλησης τους , και έτσι δεν τα έβαλε μέσα στην φυλακή. Μετά από αυτό η δικηγόρος Εβρίμ Ντενίζ Καρατανά υπέβαλε αίτημα στην αστυνομία ζητώντας να μάθει αν υπάρχει ή όχι απόφαση ανάκλησης για αυτά τα βιβλία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως τα συγκεκριμένα βιβλία είχαν απαγορευτεί και είχε βγει απόφαση ανάκλησης τους με βάση το άρθρο 142 του παλιού Τ.Π.Κ.

……………

……………

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: