Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΠΕΡΙΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Εφ. Νέτγκαζέτε 21-9-2011

Τμήμα του πολιτιστικού τουρισμού πλέον η αρχαία πόλη της Ηράκλειας

ΤΕΚΙΡΝΤΑΓ- Η αρχαία πόλη της Ηράκλειας στο Ερεγλισί του Τεκίρνταγ (Ραιδεστός) θα αποτελέσει τμήμα του πολιτιστικού τουρισμού. Ο διευθυντής του μουσείου του Τεκίρνταγ Οντέρ Οζτούρκ σε δηλώσεις που έκανε στον ανταποκριτή του ΑΑ, ανέφερε πως αυτή η αρχαία περιοχή θα αποτελέσει τουριστικό προορισμό, και ότι σχεδιάζεται οι επισκέπτες αρχίζοντας από το Ερεγλισί να μεταφέρονται μετά στο μουσείο του Τεκίρνταγ. Ο Οζτούρκ αναφέρει πως η περιοχή βόρεια του Ερεγλισί ήταν μια πόλη που ιδρύθηκε το 602 π.Χ. από ιδρυτές αποικιών στο Αιγαίο, πως η περιοχή συνδεόταν με την παραλία με μια στενή λωρίδα γης, πως είχε ένα μεγάλο λιμάνι και ότι η αρχική ονομασία ήταν ¨Πέρινθος¨, από το όνομα ενός από τους πρώτους ιδρυτές που την ομόρφυνε.

Ο Οζτούρκ αναφέρει πως το 297 μ.Χ, υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη για την Πέρινθο, όταν ο τότε Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός που άλλαξε το σύστημα των επαρχιών έδωσε στην Πέρινθο την ονομασία Ηράκλεια προς τιμή του συνάρχοντα Μαξιμιλιανού. Ο Οζτούρκ περιέγραψε το πώς από την Ηράκλεια του 297 έφτασε στην ονομασία Ερεγλισί ως εξής : Η Ηράκλεια η πρώτη πρωτεύουσα της Ευρώπης, υπήρξε ταυτόχρονα και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ. ο Θεοδόσιος έκανε κάποια αναπτυξιακά έργα και μεγάλωσε την πόλη προς τον βορά. Ο 7ος και 8ος αιώνας ήταν εποχές επιθέσεων από Αβάρους και Βουλγάρους. Στην ανασκαφή που κάναμε βρήκαμε πως βασιλική των Βυζαντινών κατεδαφίστηκε από βουλγαρική επίθεση το 693 και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο¨.

Ο Οζτούρκ ανέφερε πως σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Τεκίρνταγ βρέθηκε οικισμός Θρακών, στον οποίον συνεχίζονται ακόμη οι ανασκαφές. Ο Οζτούρκ είπε πως εκεί δίπλα υπάρχει τύμβος, τα ευρήματα του οποίου εκτίθενται στο μουσείο και δήλωσε : ¨ Σχεδιάζουμε αυτές τις αρχαίες περιοχές να τις διαμορφώσουμε ως τουριστικό προορισμό, ώστε από το Ερεγλισί να μεταφέρουμε τους επισκέπτες στο μουσείο του Τεκίρνταγ. Και μετά την επίσκεψη στο μουσείο το ταξίδι θα ολοκληρώνεται με γνωριμία με την κουζίνα του Τεκίρνταγ. Θα καταστήσουμε το Τεκίρνταγ κέντρο έλξης πολιτιστικού τουρισμού. Είμαστε σε επαφή με τουριστικές εταιρίες. Θα παρουσιάσουμε πρώτα σε αυτούς τον προορισμό και θα τους ζητήσουμε να οργανώσουν περιοδείες στην περιοχή. Τα χαρακτηριστικά αυτής της μεγαλύτερης αρχαίας πόλης με την πάνω από χίλια έτη ιστορίας, πρέπει να κοινοποιηθούνε στην κοινωνία.¨

ΣΤΗΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΩΣΑΙΚΑ

Ο Οζτούρκ αναφέρει ότι κατά τις ανασκαφές στην βασιλική βρέθηκαν πάνω από 500 τετραγωνικά μωσαϊκού, στα οποία υπάρχουν μορφές από ζώα και φυτά που είχαν σημασία στην μυθολογία. Ο Οζτούρκ αναφέρει ότι ως διεύθυνση Μουσείου εργάζονται στην περιοχή από το 2007 και ότι πλέον οι ανασκαφές έφτασαν στο τέλος τους. Λέει πως η αποκατάσταση του κτιρίου σχεδιάζεται να τελειώσει το 2012 και λέει πως ¨ Σκεφτόμαστε μόλις ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της βασιλικής να την σκεπάσουμε με κάτι προστατευτικό και να ανοίξουμε την περιοχή για τους επισκέπτες. Στην ακτή επίσης βρίσκεται ένα αγίασμα (πηγή που θεωρείται ιερή από τους Έλληνες). Με την ολοκλήρωση της ανασκαφής και εκεί θα αποδώσουμε στον τουρισμό δύο Βυζαντινές κατασκευές¨.

2 Responses to Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΠΕΡΙΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

  1. anonimos says:

    –ιδρύθηκε το 602 π.Χ. από ιδρυτές αποικιών στο Αιγαίο,–Σιγά μην έγραψε –ιδρυτές αποικιών — κοτζάμ επιστήμονας.Δεν άκουσε ποτέ γιά Ελληνικό πολιτισμό στό Αιγαίο;

    ΚΑΝΕ ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΡΕΕΕΕΕ

  2. ΑΙΝΙΑΝ says:

    Φίλε «ανώνυμε» μάλλον για ψιλοάσχετο σε κόβω (άν όχι Αθηναίο). Οι τούρκοι ΠΑΝΤΑ αποκρύβουν την ταυτότητα των ευρυμάτων τους που «φωνάζουν» Ελλάδα για ευνόητους λόγους. Έχουν συμπλέγματα και ενοχές, αφού γνωρίζουν πολύ καλά πως εκεί βρίσκονται ως κατακτητές και τίποτα δεν τους ανήκει. Μιά χαρά είναι η μετάφραση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: