ΑΓΩΓΗ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ

Εφ. Ραντικάλ 2-9-2011

Διάβημα στην Τουρκία για το Ιντζιρλίκ !

Αποκαλύπτεται ότι στην αγωγή που υπέβαλαν στις ΗΠΑ Αρμένιοι που είναι εγγόνια Οθωμανών πολιτών και ζητούνε αποζημίωση με το αιτιολογικό ότι το Ιντζιρλίκ ιδρύθηκε πάνω σε παρανόμως κατασχεθέντα εδάφη των παππούδων τους, οι ΗΠΑ είχαν πει στη Τουρκία ¨Στείλτε υπεράσπιση στην δίκη¨. Η Τουρκία όμως δεν έστειλε και τώρα αντιμετωπίζει αποζημίωση 100 εκ. δολαρίων. 

ΟΥΑΣΙΓΚΝΤΟΝ – Σύμφωνα με είδηση της εφημερίδας Βατάν, σημαντική εξέλιξη υπήρξε στην υπόθεση της αγωγής που υπέβαλαν στις ΗΠΑ συγγενείς των Αρμενίων Ντικράν Εφέντι και Καλίνα Χατούν ισχυριζόμενοι πως μέρος της περιοχής πάνω στην οποία ιδρύθηκε η βάση του Ιντζίρλίκ τους ανήκε. Στην υπόθεση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καλιφόρνιας κατά την οποία 3 Αρμένιοι ισχυριζόμενοι πως τους ανήκει το 3,67% του Ιντζιρλίκ υπέβαλαν μήνυση, η Τουρκία παρά το ότι είχε ειδοποιηθεί με διπλωματική νότα από τις ΗΠΑ, υπάρχει ο κίνδυνος να κηρυχτεί ένοχη ερήμην.

Οι Αρμένιοι Αλεξ Μπακαλιάν, Αναίς Χαροτουνιάν και Ρίτα Μαχντεσιάν στην δίκη ενάντια στην Τουρκική Δημοκρατία, στην τράπεζα Ζιραάτ, και στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ισχυρίζονται πως το 1915 κατασχέθηκαν 4 τεμάχια από χωράφια μαζί με σπίτια συνολικής έκτασης 496 στρεμμάτων, και ότι πάνω σε αυτά τα εδάφη σήμερα υπάρχει η βάση του Ιντζιρλίκ

Οι μηνυτές Αρμένιοι έναντι των εκτάσεων αυτών και των σπιτιών ζητούσαν αποζημίωση 63,9 εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από αυτό, καθώς η έκταση έχει νοικιαστεί στον αμερικανικό στρατό ζητείται μερίδιο από τα ενοίκια συν τους τόκους. Με όλα αυτά συνενωθέντα βγαίνει μια επιβάρυνση από το δικαστήριο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την Τουρκία.

Πρόταση δικηγόρου

Στους μηνυτές Αμερικάνούς πολίτες Αρμενικής καταγωγής το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Καλιφόρνιας αναγνώρισε τα δικαίωμα να υποβάλλουν μήνυση καθώς η περιοχή χρησιμοποιείται ως βάση από τις ΗΠΑ και επειδή εκεί δραστηριοποιούνται οι εταιρείες Pizza Hut και Taco Bell, και βλέποντας ως σοβαρές τις αξιώσεις τους ζήτησε να υπάρξει υπεράσπιση από τις πλευρές. Το αίτημα αυτό τον Μάρτιο μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Η Τουρκία όμως απέρριψε το αίτημα αυτό για λόγους μυστικότητα καθώς περιλάμβανε σημεία ασφάλειας και κρατικών απορρήτων. Τότε οι μηνυτές στις 14 Απριλίου προσφεύγοντας στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησαν να ζητηθεί μέσω της διπλωματικής οδού η υπεράσπιση της Τουρκίας. Εντέλει στις 20 Ιουνίου το αμερικανικό ΥΠΕΞ με τον φάκελο υπ.αρ. CONS 11-01208 που έστειλε στην πρεσβεία στην Άγκυρα ζήτησε επίσημα από την Τουρκία να στείλει την υπεράσπιση της στην δίκη. Στην νότα αναφέρεται πως ¨Με βάση τους νόμους των ΗΠΑ είστε υποχρεωμένοι να στείλετε υπεράσπιση. Σας προτείνουμε να προσλάβετε έναν δικηγόρο στις ΗΠΑ. Σε αυτό το θέμα το αμερικανικό ΥΠΕΞ είναι έτοιμο να βοηθήσει. Εάν εντός 60 ημερών δεν στείλετε υπεράσπιση υπάρχει ο κίνδυνος καταδίκης ερήμην¨.

Οι τράπεζες το πήραν σοβαρά

Τα Αμερικάνικά Ομοσπονδιακά Δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις ερήμην όταν το άτομο από το οποίο ζητείται η υπεράσπιση του δεν εμφανίζεται ή δεν στέλνει την υπεράσπιση του. Με βάση τους νομικούς από την στιγμή που βγει αυτή η καταδίκη, το ενδιαφερόμενο μέρος δεν έχει ξανά δικαίωμα να παραστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις το δικαστήριο αποφασίζει κρίνοντας πως το κατηγορούμενο άτομο αποδέχεται την ενοχή του και δικαιώνει τον μηνυτή. Καθώς πέρασαν 70 μέρες από τότε που επιδόθηκε η νότα των ΗΠΑ και η Τουρκία δεν απέστειλε υπεράσπιση, οι μηνυτές υπέβαλαν αίτημα για ¨ερήμην¨ και η απόφαση αναμένεται να βγει μέσα σε κάποιες μέρες. Η τράπεζα Ζιραάτ που είχε τις εκτάσεις από το 1915 έως το 1923 και η Κεντρική Τράπεζα που το παρέλαβε το 1923 αντιλαμβανόμενες την σοβαρότητα της κατάστασης συμφώνησαν με μια νομική εταιρία στις ΗΠΑ και ζήτησαν από το δικαστήριο διορία ως τις 19 Σεπτεμβρίου για την υποβολή της υπεράσπισης τους. Το αίτημα έγινε δεκτό.

Οι εκτάσεις στο Ιντζιρλίκ

Στον φάκελο της υπόθεσης έχει προστεθεί και αυτός ο χάρτης μέσα από το Google Earth. Τα 4 τεμάχια στον νοτιοανατολικό μέρος της βάσης του Ιντζιρλίκ φαίνονται βαμμένα. Αναφέρεται πως αυτά αναλογούνε στο 3.671% της βάσης του Ιντζιρλίκ. Τονίζεται ότι η αιτούμενη αποζημίωση των 69 εκατομμυρίων δολαρίων υπολογίζεται με βάση έγγραφα του Αμερικανικού Στρατού καθώς και από έγγραφα που έχουν υπολογίσει την αξία της βάσης. Στον φάκελο υπάρχουν επίσης τα Οθωμανικά διαβατήρια των Αρμενίων καθώς και πληροφορίες από το Οθωμανικό κτηματολόγιο.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: