ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΜΕ

Περιοδικό Αζινλίκτσα 2-10-2011

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση τουρκικών ΜΜΕ της Ευρώπης

H Γενική Διεύθυνση Τύπου, ΜΜΕ και Πληροφόρησης της τουρκικής Προεδρίας, διοργάνωσε στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες συνάντηση με τίτλο «Συνάντηση των ΜΜΕ», με σκοπό την ανταλλαγή απόψεών και την ενίσχυση της επικοινωνίας της με του τουρκόφωνους οργανισμούς ΜΜΕ στην Ευρώπη. Από τη Δυτική Θράκη, συμμετείχε η ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «Γκιουνδέμ», Χιούλια Εμίν.

Στη συνάντηση η οποία διεξήχθη υπό την παρουσία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, παρευρέθησαν ως επί το πλείστον εκπρόσωποι ΜΜΕ από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο «Σέρατον» συμμετείχαν συν τοις άλλοις το TRT, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού και η προεδρεία Τούρκων του Εξωτερικού και συγγενών πληθυσμών, οι οποίοι συνέβαλλαν και στη διοργάνωση. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, μιλώντας στη συνάντηση δήλωσε: «Επιθυμία μας ήταν να γνωριστούν μεταξύ τους τα μέλη των τουρκόφωνων ΜΜΕ του εξωτερικού. Διοργανώνουμε αυτή τη συνάντηση για να αξιολογήσουμε τα αιτήματά τους και να τους ενισχύσουμε».

Τον εναρκτήριο λόγο πραγματοποίησε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου, ΜΜΕ και πληροφόρησης, Μουράτ Καράκαγια. Ο Καράκαγια δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει να δίνουν κίτρινη δημοσιογραφική κάρτα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ του εξωτερικού, ενώ μετά από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας το Φεβρουάριο, η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ο Καράκαγια, συμμετείχε και στο ειδησεογραφικό φόρουμ Βαλκανικών χωρών, που διοργανώθηκε τον προηγούμενο Μάιο στην Προύσα.

Ο Αρίντς στην ομιλία που πραγματοποίησε στα πλαίσια της «Συνάντησης των ΜΜΕ στις Βρυξέλλες» η οποία διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Τύπου, ΜΜΕ και πληροφόρησης, με τη συμβολή του TRT και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αναντολού, δήλωσε ότι επιθυμία τους είναι να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν τουρκόφωνα ΜΜΕ του εξωτερικού.

Ο Αρίντς υποστήριξε ακόμα ότι «Ο αριθμός των τουρκόφωνων ειδησεογραφικών οργάνων μπορεί αριθμητικά να εκφράζεται σε μερικές εκατοντάδες, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε περισσότερο δραστήριοι από άποψης άσκησης επιρροής». Υπενθύμισε ακόμα ότι δύο από τα πιο σημαντικά τους προβλήματα, η πρόσβαση σε ειδήσεις και η κίτρινη κάρτα Τύπου έχουν πλέον αντιμετωπιστεί.

Στο πρώτο τμήμα της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των τουρκόφωνων ΜΜΕ κατά κύριο λόγο από το Βέλγιο αλλά και από την Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ελλάδα ο γενικός διευθυντής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αναντολού, Κεμάλ Οζτούρκ, ο γενικός διευθυντής του TRT Ιμπραήμ Σαχίν και ο αναπληρωτής γενικός πρόεδρος της προεδρίας Τούρκων του Εξωτερικού και συγγενών πληθυσμών, Γκιουρσέλ Ντονμέζ, ενημέρωσαν με προβολή σλάϊντς τους παρευρισκόμενους σχετικά με τις δραστηριότητες των οργανισμών των οποίων προΐστανται.

Ο γενικός διευθυντής του πρακτορείου Αναντολού, Κεμάλ Οζτούρκ στην ομιλία που πραγματοποίησε στα πλαίσια της συνάντησης δήλωσε ότι η δοκιμαστική εκπομπή «Ευρωπαϊκό Δελτίο» που απευθύνεται στα τουρκόφωνα ΜΜΕ, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από την 1η Νοεμβρίου.

Ο Οζτούρκ δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για ένα προϊόν που απευθύνεται στην τουρκική κοινωνία με σκοπό να μεταφέρει τα νέα των τουρκικών κοινωνιών που βρίσκονται σε 17 ευρωπαϊκές χώρες, από την Ελλάδα και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέχρι και την Αγγλία, τα νέα των Πρεσβειών μας και των εξωτερικών αποστολών μας, καθιστώντας τα μέλη αυτά ενήμερα σχετικά με την ύπαρξη και τις δραστηριότητες των υπολοίπων. Το προϊόν αυτό μπορείτε να το παρακολουθήσετε δωρεάν για κάποιο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια θα σας παρέχουμε αυτή την υπηρεσία σύμφωνα με τις οικονομικές σας δυνατότητες, έναντι μηδαμινού αντιτίμου».

Ο Οζτούρκ αποκάλυψε ακόμα ότι το πρακτορείο Αναντολού πρόκειται να ιδρύσει μια ακαδημία για την εκπαίδευση ποιοτικών δημοσιογράφων ενώ πρόσθεσε και ότι θα αξιολογήσουν και αιτήσεις από το εξωτερικό.

Ο γενικός διευθυντής του TRT στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα τηλεοπτικά κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του οργανισμού καθώς και στα νέα τους σχέδια. Ισχυρίστηκε δε ότι ο ρόλος του εν λόγω οργανισμού στη ενίσχυση των τουρκικών στην Ευρώπη είναι σημαντικός.

Ο αναπληρωτής γενικός πρόεδρος της προεδρίας Τούρκων του Εξωτερικού και συγγενών πληθυσμών, Δρ. Γκιουρσέλ Ντονμέζ, πραγματοποίησε παρουσίαση στα πλαίσια του προγράμματος. Δήλωσε ακόμα τα εξής: «Εμείς ως οργανισμός είμαστε σήμερα εδώ μαζί σας με σκοπό να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας το καθήκον που έχουμε επιφορτισθεί. Δεν κάνουμε διαχωρισμό μεταξύ τοπικών ΜΜΕ και ΜΚΟ. Εσείς έχετε το ρόλο της γέφυρας για να φτάσουμε στους πολίτες μας. Εις γνώσιν αυτού, θα πρέπει να διατηρήσουμε σταθερό και ουσιώδη διάλογο».

Στο δεύτερο τμήμα της συνάντησης, δόθηκε ο λόγος στους εκπροσώπους των τουρκόφωνων ΜΜΕ στο εξωτερικό και δόθηκαν απαντήσεις στα προβλήματα και τις απαιτήσεις τους.

Η εκδότρια της εφημερίδας «Γκιουνδέμ», Χιούλια Εμίν, που πραγματοποίησε ομιλία στα πλαίσια της συνάντησης, δήλωσε: «Τα δύο υψηλά χρηματικά πρόστιμα που επεβλήθησαν στις εφημερίδες «Γκιουνδέμ» και «Μιλλέτ» έχουν ως σκοπό να τις καταστρέψουν. Η «Γκιουνδέμ» αφαιρέθηκε από τη λίστα των εφημερίδων που έχουν δικαίωμα να δημοσιεύουν κρατικές αγγελίες χωρίς πρότερη ενημέρωση».

Η Χιούλια Εμίν δήλωσε ακόμα ότι η νομοθεσία της Τουρκίας άλλαξε έπειτα από πιέσεις αναγνωρίζοντας θετικά δικαιώματα στην εφημερίδα «Απογευματινή», που εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε δε: «Αν και τηρούμε τη νομοθεσία, βγήκαμε από τη λίστα χωρίς κάποια δικαιολογία. Προχωρήσαμε σε γραπτή διαμαρτυρία με σκοπό να μας παραχωρηθεί επίσημη απάντηση».

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η βουλευτής του βελγικού κοινοβουλίου, Μαχινούρ Οζντεμίρ και οι βουλευτές του φλαμανδικού κοινοβουλίου Φατμά Πεχλιβάν και Βελί Γιουκσέλ, ο τούρκος Πρέσβυς στην ΕΕ Σελίμ Κουνεράλπ, εκπροσωπώντας τον Πρέσβυ της Τουρκικής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, ο σύμβουλος Πρεσβείας Α’ Κορκούτ Τουφάν καθώς και οι Γενικοί Πρόξενοι Βρυξελλών και Αμβέρσας Μεχμέτ Πορόι και Ντενίζ Τσιακάρ

One Response to ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΜΕ

  1. Turk mother fucker !!! says:

    Γιατί μαζεύτηκαν ; για να μας πείσουν οτι εχουν ελευθερία ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: