ΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Ο τύπος στην Τουρκία πάντα χρησιμοποιούνταν

Ο Αιχάν Ακτάρ στο τελευταίο του βιβλίο περιγράφοντας πως ο τύπος την εποχή του Varlık Vergisi χρησιμοποιήθηκε για την παρουσίαση των μειονοτήτων ως ληστών, λέει πως ¨Στην Τουρκία η χρησιμοποίηση του τύπου από το κράτος δεν είναι κάτι το καινούριο¨.

Ο φόρος περιουσίας (Varlık Vergisi) κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στα μέτρα που εφαρμόστηκαν ενάντια στις μειονότητες κατά μήκος της ιστορίας της Δημοκρατίας. Με πρόφαση τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον πληθωρισμό που ανέβαινε με ταχύτητα, το 1943 τέθηκε σε εφαρμογή ο φόρος Περιουσίας. Η τότε κυβέρνηση είχε δηλώσει πως στόχος ήταν να αναγκαστούνε να πληρώσουν φόρους αυτοί που εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες του πολέμου είχαν αποκομίσει άδικα κέρδη. Σε σύντομο όμως χρονικό διάστημα έγινε αντιληπτό πως ο φόρος Περιουσίας τέθηκε σε εφαρμογή για να βγούνε από την αγορά οι μη μουσουλμάνοι έμποροι.

Ο καθηγητής Αϊχάν Ακτάρ που από το 1991 εργάζεται σχετικά με τον φόρο Περιουσίας, στο νέο του βιβλίο ¨Το ημερολόγιο του Γιώργου Χατζηδημητριάδη Ασκαλέ-Ερζερούμ¨ που ετοιμάζεται να δημοσιευτεί από τις εκδόσεις Iletisim, περιλαμβάνονται οι αναμνήσεις του ξακουστού Κωνσταντινουπολίτη Έλληνα εμπόρου Γιώργου Χατζηδημητρίου ο οποίος μη μπορώντας να πληρώσει τον φόρο που του έβαλαν είχε σταλεί σε στρατόπεδο εργασίας. Επίσης υπάρχουν κείμενα του Ακτάρ σχετικά με τον φόρο Περιουσίας τα οποία μας βοηθούνε να αντιληφθούμε την περίοδο.

Μιλήσαμε μαζί με τον καθηγητή Ακτάρ σχετικά με το βιβλίο, τον φόρο Περιουσίας και τις αντιμειονοτικές πολιτικές.

Ποια είναι η σημασία του ημερολόγιου του Γιώργου Χατζηδημητριάδη ;

Μέχρι πρόσφατα δεν ξέραμε τι είχαν βιώσει οι μη μουσουλμάνοι που οποίοι μη μπορώντας να πληρώσουν τον φόρο Περιουσίας είχαν σταλεί σε στρατόπεδα εργασίας στο Ασκαλέ, στο Ερζερούμ και στο Σιβρίχισάρ. Στα χέρια μας είχαμε μόνο το ρεπορτάζ που είχε κάνει ο δημοσιογράφος Φεριντούν Καντρεμίρ που είχε πάει στο Ασκαλέ. Διότι όλοι οι άνθρωποι που είχαν πάει σε αυτά τα στρατόπεδα εργασίας πέθαναν και δεν υπήρχε δυνατότητα συνέντευξης μαζί τους. Για αυτό είναι πολύ σημαντική η διήγηση που προσφέρει από πρώτο χέρι το ημερολόγιο του Χατζηδημητριάδη.

Το ημερολόγιο του Γιώργου Χατζηδημητριάδη πέρασε στα χέρια σας στην Ελλάδα, έτσι δεν είναι ;

Το 2005 είχα πάει να δώσω μια διάλεξη στην Ελλάδα. Εκεί με πλησίασε κυρία ονόματι Νίκη Σταυρίδη και μου έκανε λόγο για το ημερολόγιο του παππού της που το 1943 μη μπορώντας να πληρώσει τον φόρο Περιουσίας είχε σταλεί στα στρατόπεδα εργασίας στο Ερζερούμ και στο Σιβριχισάρ. Όταν το διάβασα επηρεάστηκα πολύ και ζήτησα να το εκδώσω. Σύμφωνα με την θέληση της Σταυρίδη το βιβλίο πρώτα εκδόθηκε στα ελληνικά. Μετά αρχίσαμε τις εργασίες για τα τούρκικα. Εγώ το βιβλίο στα τουρκικά το έγραψα και υπό το φώς των στοιχείων άρθρου που είχα γράψει πριν από 15 χρόνια. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει λίστα αυτών που στάλθηκαν στα στρατόπεδα εργασίας. Εξετάζοντας εφημερίδες της εποχής εκείνης βρήκα και πρόσθεσα ακόμη 800 ονόματα φορολογημένων. Ο αριθμός των τότε συλληφθέντων μη μουσουλμάνων φορολογουμένων ήταν 1400.

………………

Εφ. Ταράφ 28-9-2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: