ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΥΡΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Bουλευτής Tαν του κόμματος BDP: Πρέπει να ανεγείρουμε ένα κοινό μνημείο πόνου

O βουλευτής Αλτάν Tαν του κόμματος BDP από το Ντιγιαρμπακίρ, μιλώντας σε συνέδριο που έγινε που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μάρντιν σε 6 γλώσσες έκανε αναφορά στα γεγονότα του 1915.

Ο Ταν ¨Στο τελευταίο αιώνα στα γεγονότα του 1915 υπήρξε μια σφαγή, μια γενοκτονία Αρμενίων, και το λέω ως πολιτικός έτσι μια γενοκτονία, για να γραφτεί και στα πρακτικά. Σε αυτή την περιοχή σε βάρος των Ασσυρίων και των Αρμένιων εκτός από το γεγονός στο Σέιφο, ποτέ δεν υπήρξε εθνική ή θρησκευτική σύγκρουση. Ο Ταν ζήτησε να ανεγερθεί ένα μνημείο πόνου.

……………

Ο ΑΡΜΕΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ

Ο Ταν σε δήλωση του προς τους δημοσιογράφους μετά το συμπόσιο, αναφερόμενος στην επίσημη θέση της Τουρκίας πως δεν υπήρξε σχεδιασμός για τους σκοτωμούς σε σχέση με τους Αρμενίους, είπε τα εξής :

¨Εμείς πήραμε μια απόφαση για εξορία. Δηλαδή πήραμε απόφαση να τους αναγκάσουμε να μεταναστεύσουν και να τους εγκαταστήσουμε αλλού. Στο δρόμο όμως υπήρξαν αρρώστιες. Κάποιοι πέθαναν από το κρύο, κάποιοι πέθαναν από τη ζέστη και κάποιοι από τις συμμορίες που τους σκότωναν. Και αναφέρουν δικαιολογίες πώς να το κράτος δεν το έκανε και δεν ήταν σχεδιασμένο. Εγώ τώρα δεν μιλάω ως πολιτικός αλλά ως ένας άνθρωπος με συνείδηση. Τώρα όταν μιλά κάποιος για γενοκτονία ή για μεγάλη σφαγή αυτό τι είναι ; Όταν μιλάμε για εξαφάνιση λαού αυτά τα, ποιος το έκανε, τι έκανε και πως το έκανε δεν είναι σημαντικά. Το ολοφάνερο είναι πως ο Αρμενικός λαός εξαφανίστηκε. Αυτό είναι το αποτέλεσμα.

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει όφελος να παίζουμε με τις λέξεις. Δηλαδή για το αν θα το πούμε γενοκτονία ή μεγάλη σφαγή ή για το αν ήταν σχεδιασμένο ή όχι. Ή αν ήταν σχεδιασμένο ποιός το έκανε, μήπως η Ένωση και Πρόοδος, ή μήπως όλοι οι Τούρκοι και οι Κούρδοι μουσουλμάνοι μαζί ; Εντάξει κι αυτά να τα ψάξουμε αλλά τα σημαντικό είναι το αποτέλεσμα. Δηλαδή σε ένα πληθυσμό 13 εκ. που ζούσε εκείνη την εποχή υπήρχαν πάνω από 1 εκ. 200 χιλιάδες Αρμένιοι, Δηλαδή περίπου το 9,5 με 10%. Σήμερα εντός της T.C. μέσα σε ένα πληθυσμό 75 εκ. ζούνε 40 χιλιάδες Αρμένιοι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Εξαφανίστηκε λοιπόν ένας λαός, ναι ή όχι ; Αυτό να συζητήσουμε.

…………………..

Και οι χριστιανοί τράβηξαν μεγάλους πόνους. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν ; Θα κλάψουμε για τους μουσουλμάνους και για τους Τούρκους που σκοτώθηκαν. Κατά τον ίδιο τρόπο θα κλάψουμε για τον Αρμενικό και Ελληνικό λαό.¨

………………….

Εφ. Ραντικάλ 7-10-2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: