47ο ΘΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΜΟΒΟΛΗ

47ο θύμα από την αμμοβολή

Η πνευμονοκονίαση συνεχίζει να παίρνει ζωές παρά το ότι πέρσι απαγορεύτηκε από το υπουργείο Υγείας η αμμοβολή στα τζίν. Ως τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε ο θάνατος του 27 ετών Αλή Ριζά Ελντεμίρ. Δεκάδες άλλοι περιμένουν τον θάνατο τους.

Ο εργάτης Αλή Ριζά Ελντεμίρ όταν ήρθε το 2000 στην Κωνσταντινούπολη με την ελπίδα να βρει δουλειά μπήκε σε εργαστήριο αμμοβολής τζίν χωρίς να ξέρει τα θανατηφόρα αποτελέσματα. Εργάστηκε σε διάφορα εργαστήρια αμμοβολής στην περιοχή Εσενγιούρτ και στην περιοχή Γκαζιοσμάνπασά μέχρι το 2005. Οι συγγενείς του Ομέρ Σεβίντς και Μεχμέτ Εσέρ μαζί με άλλους 8 χωριανούς του τον ακολούθησαν. Για λίγο παραπάνω μισθό δέχτηκαν να δουλέψουν ανασφάλιστοι σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον. Όταν τα παράνομα εργαστήρια έκλεισαν το 2005 γύρισε στο χωριό του και πριν από 4 χρόνια παντρεύτηκε.

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ 12 ΑΡΡΩΣΤΟΙ

Και ενώ ήλπιζε στην έναρξη μιας νέας ζωής, το 2009 προσβλήθηκε από την πνευμονοκονίαση. Σύμφωνα με την είδηση της Ραντικάλ νοσηλεύτηκε με τη σειρά στο Μους, στο Ντιγιαρμπακίρ και στο Ελάζιγκ. Το τελευταίο έτος ζούσε στο χωριό με την βοήθεια φιαλών οξυγόνου. Εντέλει τις τελευταίες 67 μέρες νοσηλεύτηκε στο πνευμονολογικό νοσοκομείο του Γεντίκουλε στην Κωνσταντινούπολη. Δυστυχώς ήταν αργά. Ο Ελντεμίρ προχτές αποχαιρέτισε την ζωή. Σήμερα ο Ελντεμίρ θα θαφτεί στο χωριό Μποστακέντ.

47ος θάνατος

Ο θάνατος του Αλή Ριζά Ερντεμίρ είναι ο 47ος από πνευμονοκονίαση και ο πρώτος στο χωριό του. Αναφέρεται πως στο χωριό υπάρχουν ακόμη 10-12 άτομα με αυτήν την αρρώστια. Ο Μπακί Ελντεμίρ αναφέρει πως και οι Ομέρ Σεβίντς και Μεχμέτ Μποζ που δούλευαν μαζί στην αμμοβολή είναι βαριά άρρωστοι και δήλωσε : ¨ Αυτοί είναι από το ίδιο χωριό. Μαζί είχαν δουλέψει. Ο Αλή Ριζά ήταν παντρεμένος. Παιδί δεν είχε. Δύο χρόνια ήταν άρρωστος. Χειροτέρεψε. Ζούσε στο χωριό με την βοήθεια φιάλης. Ούτε μισθό είχε. Και καθώς δεν είχε ασφάλεια κανένας δεν τον στήριξε.¨

Εφ. Μπιργκιούν 12-10-2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: