ΤΖΑΜΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Θα κατεδαφίσουν το τζαμί που έχτισαν πάνω στην Αρμένικη εκκλησία

Η Διεύθυνση Βακουφίων άρχισε εργασίες ώστε η Αρμενική εκκλησία που χτίστηκε στα έτη 1633-1646 στο χωριό Γιογουνολούκ του νομού Χατάι να αποδοθεί στον τουρισμό.

Ομάδες του Ανώτατου Συμβουλίου Μνημείων ήρθαν στο χωριό και έκαναν έρευνα για την επισκευή της εκκλησίας. Καθώς όμως προβλέπεται η κατάργηση του τζαμιού που κατασκεύασαν με τσιμέντο οι χωρικοί πάνω στην εκκλησία, ο κόσμος του χωριού αντιμετωπίζει πρόβλημα χώρου.

Η ιστορία αυτή άρχισε με την εγκατάσταση Τουρκμένων στα 1960 στο εγκαταλελειμμένο από Αρμενίους χωριό Γιογουνολούκ. Οι Τουρκμένοι βλέποντας πως δεν υπάρχει τζαμί στο χωριό, άρχισαν να προσεύχονται στην εκκλησία που είχα κατασκευαστεί από Αρμένιους στα έτη 1633-1646.

Με το πέρασμα του χρόνου λόγω του ότι οι χωρικοί αδυνατούσαν να την επισκευάσουν αλλά λόγω και της υγρασίας από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, έκριναν ως πλέον κατάλληλο μέρος για τζαμί το πάνω μέρος της εκκλησίας όπου και το έχτισαν.

Οι κάτοικοι του χωριού που για χρόνια χρησιμοποιούνε το κατασκευασμένο πάνω στην εκκλησία τζαμί, άρχισαν να ανησυχούνε όταν έμαθαν πως στα πλαίσια της επισκευής της εκκλησίας πρέπει να κατεδαφιστεί το τζαμί.

Ο μουχτάρης του χωριού Οσμάν Γκιουτζούκ δήλωσε πως οι 800 κάτοικοι του χωριού που ασχολούνται με την κτηνοτροφία δυσκολεύονται οικονομικά και πως αν κατεδαφιστεί το τζαμί δεν θα μπορέσουν μόνοι τους να κατασκευάσουν νέο χωρίς στήριξη.

…………………….

Εφ. Νετγκαζέτε 17-10-2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: