ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΑΜΠΑΧ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εφ Σαμπάχ 29-6-2011

Οι μειονοτικές εφημερίδες δίνουν αγώνα ζωής

Η συνολική ποινή των 270 χιλ ευρώ που επιβλήθηκε στις δύο τουρκικές εφημερίδες στην Δυτική Θράκη, στην Γκιουντέμ και στη Μιλλέτ λόγω μιας είδησης, ακόμα και στους κύκλους της Αθήνας κρίθηκε ως ¨υπερβολική¨.

 Δύο από τις τουρκικές εφημερίδες που βγαίνουν στη Θράκη δίνουν αγώνα επιβίωσης. Λόγω της καταδίκης τους σε ποινή 270 χιλιάδων ευρώ μετά από αγωγή που τους υπέβαλλε μια Ελληνίδα δασκάλα, κοντεύουν να κλείσουν…Στην Δυτική Θράκη υπάρχουν 6 εφημερίδες που βγαίνουν στα τουρκικά, 3 περιοδικά, 4 ραδιοφωνικοί σταθμοί και αρκετές ιστοσελίδες. Δύο όμως εφημερίδες, οι Γκιουντέμ και η Μιλλέτ αυτές τις μέρες δίνουν αγώνα επιβίωσης. Ο λόγος είναι οι αγωγές που είχε υποβάλλει σε αυτές τις εφημερίδες η Ελληνίδα δασκάλα Χαρά Νικοπούλου η οποία υπηρετούσε στο τουρκικό δημοτικό του χωριού Μεγάλο Δέρειο του Έβρου, και μετατέθηκε από εκεί.

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΕΡΕΙΟ

Περιοδικό Αζινλίκτσα 23-6-2011

 

Μηνιαίο περιοδικό από τον σύλλογο Σέτσεκ

 

Ο μορφωτικός και πολιτιστικό σύλλογος Σέτσεκ ανακοίνωσε πως άρχισε να βγάζει μηνιαίο περιοδικό

 Το περιοδικό με τον τίτλο ¨Σέτσεκ¨ αναφέρεται πως θα είναι ένα ερευνητικό, πολιτιστικό και ιστορικό περιοδικό. Στο βασικό άρθρο του πρώτου τεύχους του περιοδικού του μορφωτικού και πολιτιστικού συλλόγου Σέτσεκ, η επικεφαλίδα είναι ¨Η ιστορία είναι η ουσία μας και ο πολιτισμός ο καθρέφτης μας¨.

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ- ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Εφ. Αντιφωνητής 1-5-2011

Τώρα ξιπάστηκαν!

Κάποιος πρέπει νά ἐξηγήσει σέ ὁρισµένους δηµοσιογράφους (ἐντός πολλῶν εἰσαγωγικῶν…) ὅτι στή χώρα αὐτή ὑπάρχει καί νοµοθεσία καί δικαιοσύνη καί νόµιµες διαδικασίες. Νοµίζω ὅτι θά τούς χρησιµεύσει νά µάθουν πώς ὅταν συκοφαντεῖς κάποιον, θέτοντας σέ κίνδυνο τήν ἴδια τή ζωή του, πρέπει νά ἁρπάξεις κάθε σανίδα σωτηρίας πού κατόπιν ἐκεῖνος θά σοῦ δώσει ἀπό µεγαλοψυχία. Ἄν δέν τό πράξεις, κι ἀντιθέτως συνεχίσεις νά ἐπαίρεσαι γιά τόν φασιστικῆς ἀκαµψίας τουρκισµό σου, ἔ, τότε ὁ µέν πέλεκυς τῆς Δικαιοσύνης ἐπικρέµεται πάνω ἀπό τό κεφάλι σου, ἡ δέ ποινή πού θά σοῦ ἐπιβληθεῖ δέν θά εἶναι …εἰκονική. Οὔτε θά εἶναι πρόστιµο τῶν ὑπηρεσιῶν τῆς νοµαρχίας γιά νά στείλεις τόν πολι-τευτή σου νά τό σβήσει, οὔτε νά τό κατα-χωνιάσει κάποιος στά συρτάρια του.

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

ΧΑΤΙΜ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΕΡΕΙΟ

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 8-5-2011

Το Μεγάλο Δέρειο στήριξε τις πνευματικές του αξίες

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αυλή του μειονοτικού σχολείου Δερείου τελετή χάτιμ με την στήριξη των γονέων των παιδιών και του κόσμου του χωριού. Ο Αμντουραχίμ Κουρού και ο Χιλμί Κουρού ήταν που έβαλαν φέτος 18 παιδιά να αποστηθίσουν από το Κοράνι. Έκπληξη υπήρξε από την συμμετοχή μαθητών από το θρησκευτικό σχολείο Ισά Μπέι, από τα Σκόπια-Μακεδονία.

Στην εκδήλωση μετείχαν ο υποπρόξενος Φατίχ Ακαρτζά, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο βουλευτής Έβρου Άκης Γεροντόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του Μειονοτικού Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ, ο Αχμέτ Καραχουσείν-πρόεδρος του Ιδρύματος Διαφύλαξης του Τεκκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν, και χιλιάδες ομογενείς.

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ

Εφ. Γκιουντέμ 15-4-2011

Κατασχέθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εφημερίδων Γκιουντέμ και Μιλλέτ

Άρχισαν οι διαδικασίες κατάσχεσης σε βάρος των εφημερίδων Γκιουντέμ και Μιλλέτ. Οι διαδικασίες κατάσχεσης άρχισαν λόγω των αστρονομικών προστίμων που καταδικάστηκαν να πληρώσουν οι εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ, λόγω των αγωγών που είχε υποβάλει η Ελληνίδα δασκάλα Χαρά Νικοπούλου που υπηρετούσε στο τουρκικό δημοτικό του Μεγάλου Δερείου. Ως αποτέλεσμα των εγγράφων κατάσχεσης που έστειλε ο δικηγόρος της Χαράς Νικοπούλου, μπλοκαρίστηκαν και πάγωσαν οι λογαριασμού της Γκιουντέμ και της Μιλλέτ στις τράπεζες Ζιραάτ και Εθνική.

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ DEB ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΖΑΑΡ ΣΤΟ ΔΕΡΕΙΟ

Εφ. Μπιρλίκ 21-3-2011

DEB : Το μπαζάαρ ήταν πετυχημένο

Το κόμμα DEB έκανε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως το μπαζάαρ που οργανώθηκε με τις προσπάθειες του κόσμου του χωριού του Μεγάλου Δερείου προς όφελος του τζαμιού ήταν πετυχημένο.

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΛΙΑ

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 20-3-2011

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΙΛΙΑ.

Ως σύλλογος Χίλια υπήρξαμε αυτόπτες μάρτυρες των προβλημάτων που δημιούργησε η Χαρά Νικοπούλου στο Μεγάλο Δέρειο. Ακόμα και σήμερα είναι ορατά τα κακά ίχνη που άφησε η Χαρά Νικοπούλου πάνω στου χωρικούς και στα παιδιά του Μεγάλου Δερείου.

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

ΜΠΑΖΑΑΡ ΣΤΟ ΔΕΡΕΙΟ

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 19-3-2011

Η καρδιά της Δυτικής Θράκης χτύπησε στο Μέγα Δέρειο !

Τέλειωσε με επιτυχία το αναμενόμενο μπαζάαρ !

Πραγματοποιήθηκε σήμερα μπαζάαρ στο χωριό Μεγάλο Δέρειο που βρίσκεται στην περιοχή του Έβρου. Το μπαζάαρ οργανώθηκε από τις γυναίκες του χωριού προς όφελος του τζαμιού του χωριού. Στην εκδήλωση που γινόταν για πρώτη φορά μετείχαν o υποπρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Φ. Μπερίν Οκούρ,

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΕΡΕΙΟ

Εφ. Μπιρλίκ 15-3-2011

 

Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΔΕΡΕΙΟ

Το Μεγάλο Δέρειο, ένα από τα πιο χαριτωμένα και όμορφα χωριά της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, ετοιμάζεται για μια πρωτιά το σαββατοκύριακο. Ο κόσμος του χωριού θα οργανώσει ένα μπαζάρ προς όφελος του τζαμιού του Μεγάλου Δερείου, και αναμένεται σε αυτό να συμμετάσχουν όλοι και από κάθε μεριά της Δυτικής Θράκης.

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΕΙΑ

Ιστοσελιδα της ψευδομουφτείας Ξάνθης  28-2-2011

Ανακοίνωση τύπου της ψευδομουφτείας 28-2-2011

Οι ποινές αποζημίωσης που αντιμετωπίζουν οι ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ και ΜΙΛΛΕΤ, δύο σημαντικές εφημερίδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, αποτελούνε μια αντιδημοκρατική πρακτική, ενάντια στις αρχές του τύπου.

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2 ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Εφ. Γκιουντέμ 4-2-2011

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΓΚΙΟΥΝΤΕΜ ΚΑΙ ΜΙΛΛΕΤ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΧΑΡΑΣ

Εφ. Αντιφωνητής 1-2-2011

Μέ τή Χαρά καί τούς φίλους µας

Στίς 22 Ἰανουαρίου ὡς «Ἀντιφωνη- τής» διοργανώσαµε τήν καθιερωµέ-νη πλέον κοινωνική µας ἐκδήλωση, µέ τήν κοπή τῆς πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ανάγνωση του υπολοίπου άρθρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΙΛΙΑ

Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί 8-1-2011

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΧΙΛΙΑ

 Ως σύλλογος Χίλια ζήσαμε από κοντά τα γεγονότα με τη Χ. Νικοπούλου και τα παρακολουθήσαμε. Τα άσχημα ίχνη που έχει αφήσει η Χ. Νικοπούλου στους χωρικούς του Μεγάλου Δερείου και στα παιδιά του δημοτικού είναι ορατά και σήμερα.

 Το μόνο έγκλημα του μειονοτικού τύπου ήταν ότι ανακοίνωσε σε όλη τους τη γύμνια τα προβλήματα των μειονοτικών ανθρώπων και τις αδικίες που υπέστησαν. Είτε στο περιστατικό της Χ. Νικοπούλου, είτε σε άλλα περιστατικά ο στόχος είναι σαφής. Επιδιώκεται ο μειονοτικός τύπος και οι άλλοι φορείς της μειονότητας, είτε με δικαστήρια είτε με φυσικές επιθέσεις (ξυλοδαρμός) να φιμωθούνε.

 Η χώρα μας η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, όμως δεν είναι καθόλου εύκολο να καλύψει και να κάνει να ξεχαστούνε τα άσχημα παιχνίδια που για χρόνια παίζονται σε βάρος της μειονότητας.

Το ότι ο σύλλογος μας για μια βρύση εδώ και ένα χρόνο δικάστηκε δύο φορές και επιδιώκεται να δικαστεί και τρίτη φορά, και παράλληλα με αυτό, το ότι κατασκευάστηκε εκκλησία πάνω σε βακουφική περιοχή χωρίς να σταματάει με τίποτε, αποτελούν παραδείγματα των αδικιών που αντιμετωπίζουμε.

Εμείς λοιπόν ως άνθρωποι της μειονότητας, είτε στο διάστημα που δικάζονται οι μειονοτικές εφημερίδες, είτε για τα άλλα προβλήματα της μειονότητας, πόσο μπορούμε να στηρίζουμε. Να μην ξεχνάμε την παροιμία ¨Φίδι που δεν με ακουμπά, χίλια χρόνια να ζήσει¨, καθώς δεν υπάρχει όφελος από το φόβο του θανάτου !

 Εξ ονόματος του

Πολιτιστικού και εκπαιδευτικού συλλόγου Χίλια

 Ο πρόεδρος

Αλή ΠΕΝΤΖΑΛ

 

Σχόλιο : Το τι έργο παρήγαγε η Χαρά πάνω στο Δέρειο φαίνεται καθαρά από τις αντιδράσεις των τουρκόψυχων. Αυτό είναι το πλεόν ασφαλές κριτήριο.

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί 5-1-2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

5-1-2011

Μάθαμε από τον τύπο πως οι εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ τιμωρήθηκαν με πολύ μεγάλα ποσά αποζημίωσης, μετά από αγωγή που είχε υποβάλλει η υπηρετούσα στο μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου, δασκάλα Χαρίκλεια Νικοπούλου.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή αξιολογεί αυτά τα υπερβολικά ποσά σε βάρος του μειονοτικού τύπου που προσπαθεί να επιτελέσει το λειτούργημα της ενημέρωσης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, ως δυσανάλογα και άδικα.

Αυτές οι πολύ υψηλές ποινές που επιβλήθηκαν σε εβδομαδιαίες εφημερίδες που εκδίδονται με περιορισμένα μέσα, υποθηκεύουν την ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα να σχολιάζουν διάφορα περιστατικά. Οι εν λόγω ποινές, πιστεύουμε πως αντί για αποζημίωση του ατόμου που ισχυρίζεται πως αδικήθηκε, περισσότερο κινούνται στην κατεύθυνση της φίμωσης των μειονοτικών εφημερίδων.

Επιθυμούμε να τονίσουμε πως οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να αντιληφθούνε πως οι μειονοτικές εφημερίδες λαμβάνοντας υπόψιν τον θόρυβο που είχε ακουστεί από τα προβλήματα που υπήρξαν τον καιρό που υπηρετούσε στο χωριό, το γεγονός ότι είχε γίνει μέχρι και αποχή από τα μαθήματα για να μετατεθεί, τους ισχυρισμούς πως είχε συνεχείς τριβές με τους γονείς, και ακόμα και το ότι είχε δικαστήρια με κάποιους χωρικούς, υπό κάποια έννοια μετέφεραν το αίσθημα του κόσμου.

Ως Συμβουλευτική Επιτροπή ελπίζουμε πως αυτές οι υψηλές ποινές αποζημίωσης που επιβλήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις στις μειονοτικές εφημερίδες, θα βελτιωθούνε στην περαιτέρω νομική διαδικασία.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Εφ. Γκιουντέμ 24-12-2010

Αστρονομική ποινή αποζημίωσης στον μειονοτικό τύπο !

Βγήκε η απόφαση της αγωγής που είχε υποβάλλει στην Γκιουντέμ η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου που υπηρετούσε στο τουρκικό δημοτικό του Μεγάλου Δερείου περιοχής Έβρου. Το δικαστήριο επιβάλλει ποινή αποζημίωσης 90.000 ευρώ. Η Νικοπούλου ισχυριζόμενη πως η είδηση που δημοσιεύτηκε στον μειονοτικό τύπο πως ζήτησε από τους μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού  ¨να ζωγραφίσουν την εικόνα του Αλλάχ¨, είναι αβάσιμη, υπέβαλλε αγωγή ζητώντας 1 εκ ευρώ από κάθε μία από τις εφημερίδες Γκιουντέμ, Μιλλέτ και Μπιρλίκ. Η δίκη της Μιλλέτ εκδικάστηκε στην Ξάνθη και της Γκιουντέμ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής. Ο Ιλχάν Ταχσίν, ιδιοκτήτης της εφημερίδας στην οποία επίσης είχε υποβληθεί μήνυση, δημοσίευσε διάψευση και αργότερα ζήτησε συγγνώμη από την Χαρά Νικοπούλου.

 90 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής ανακοίνωσε την σχετική με την εφημερίδα Γκιουντέμ απόφαση του στις 20 Δεκεμβρίου. Η απόφαση την επόμενη μέρα κοινοποιήθηκε στην εφημερίδα μας. Το δικαστήριο, παρά το ότι η Γκιουντέμ είναι μια τοπική και εβδομαδιαία εφημερίδα, επέβαλλε την μεγάλη ποινή των 90 χιλιάδων ευρώ αποζημίωσης. Φάνηκε ότι στην απόφαση του δικαστηρίου δεν συνυπολογίστηκε η οικονομική κατάσταση της εφημερίδας και τα περιορισμένα έσοδα της.

Το δικαστήριο αποφάσισε τα 20 χιλιάδες ευρώ από την αποζημίωση να πληρωθούνε αμέσως. Ακόμα και αν η εφημερίδα εφεσιβάλλει την απόφαση τα 20 χιλιάρικα πρέπει να πληρωθούνε στην Νικοπούλου. Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί η αποζημίωση προβλέπεται ποινή φυλάκισης 10 μηνών για τον Τζεμίλ Καμπζά. Στην απόφαση αναφέρεται πως και τα 5.400 ευρώ δικαστικά έξοδα καταδικάζεται να τα πληρώσει πάλι η εφημερίδα Γκιουντέμ.

………………

Σχόλιο : Η φωτογραφία φυσικά δεν είναι από το δημοσίευμα. Την βάζουμε όμως προς τιμήν της ανεπανάληπτης Μπουμπουλίνας του Έβρου !

H ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !

Εφ. Μιλλέτ  9-12-2010

Βγήκε η απόφαση για την δίκη της εφημερίδας Μιλλέτ με την Χαρά Νικοπούλου : 60.000 ευρώ

Το Πολυμελές πλημμελειοδικείο Ξάνθης μετά από διαβούλευση, έφτασε σε απόφαση σχετικά με την αγωγή εκατομμυρίων που είχε υποβάλλει η Χαρά Νικοπούλου ενάντια στην εφημερίδα Μιλλέτ. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η εφημερίδα Μιλλέτ καταδικάστηκε να πληρώσει 60 χιλιάδες ευρώ. Υποβλήθηκε έφεση για την απόφαση.

Η Νικοπούλου είχε υποβάλλει μήνυση ισχυριζόμενη πως η είδηση που δημοσιεύτηκε στον μειονοτικό τύπο πως είχε ζητήσει από τους μαθητές της ¨να ζωγραφίσουν την εικόνα του Αλλάχ¨, ήταν αβάσιμη.

Η μήνυση που υπέβαλε η Χαρά Νικοπούλου στην εφημερίδα Μιλλέτ, όταν υπηρετούσε ως δασκάλα στο μειονοτικό δημοτικό του Μεγάλου Δερείου συζητήθηκε στο Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης στις 6 Μαΐου 2010. Με βάση την απόφαση που επιδόθηκε, η Μιλλέτ στην αγωγή εκατομμυρίων της Νικοπούλου καταδικάστηκε να πληρώσει 60.000 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η περίληψη της απόφασης πρέπει μέσα σε 15 μέρες να δημοσιευτεί στην εφημερίδα Μιλλέτ. Σε περίπτωση που δεν δημοσιευτεί τιμωρείται με 6.000  ευρώ πρόστιμο. Κρίνει ως άμεσα εκτελεστή την πληρωμή 30.000 ευρώ από την αποζημίωση, και σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το ποσό τιμωρείται ο Τζενγκίζ Ομέρ με 10 μήνες φυλάκιση, ενώ αποφασίστηκε τα δικαστικά έξοδα 4.000  ευρώ να πληρωθούνε από την εφημερίδα Μιλλέτ.

Συζητήθηκε στην Ξάνθη η πρώτη από τις αγωγές εκατομμυρίων που υπέβαλε η Χαρά Νικοπούλου στις εφημερίδες Γκιουντέμ, Μιλλέτ και Μπιρλίκ, όταν υπηρετούσε ως δασκάλα στο Τουρκικό Δημοτικό του Μεγάλου Δερείου.

Η μήνυση που υπέβαλε η Χαρά Νικοπούλου στην εφημερίδα Μιλλέτ, συζητήθηκε στο Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης στις 6 Μαΐου 2010. Στην διαδικασία δικηγόροι της Μιλλέτ ήταν ο Ιχσάν Αχμέτ Καγιά και ο Ραίφ Ουστά και της Χαράς Νικοπούλου ο αδερφός της.

Προκάλεσε εντύπωση ότι ομάδα περίπου 20  ατόμων αποτελούμενη από μέλη του Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου και φίλους της Χαράς Νικοπούλου, ήρθαν στο δικαστήριο, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης άνοιξαν μπροστά στο δικαστήριο το λάβαρο του συλλόγου, την ελληνική σημαία, φώναξαν συνθήματα, έψαλαν τον εθνικό ύμνο, κορόιδεψαν τους μειονοτικούς δημοσιογράφους, ενώ είχε έρθει για να παρακολουθήσει την δίκη και ο πρόεδρος του ¨Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης¨ Ταχήρ Κόντε.

Η αγωγή που υπέβαλε η ελληνίδα δασκάλα  Χαρά Νικοπούλου που υπηρετούσε μέχρι το τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς στο τουρκικό δημοτικό του Μεγάλου Δερείου, στην εφημερίδα Γκιουντέμ, εκδικάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, και τώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση.

Ο Ιλχάν Ταχσίν, ιδιοκτήτης της άλλης μειονοτικής εφημερίδας Μπιρλίκ, διέψευσε την είδηση που δημοσίευσε στην εφημερίδα του και ζήτησε συγγνώμη από την Χαρά Νικοπούλου. Η κίνηση αυτή του Ταχσίν προκάλεσε έκπληξη και ερωτηματικά στην μειονότητα.

………………  

 Σχόλιο : Η φωτογραφία φυσικά και δεν είναι από την Μιλλέτ…

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Εφ. Μπιρλίκ 26-11-2010

Στις 29 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 19.00, στην Αθήνα, στην παλιά βουλή θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο ¨ΝΕΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ¨. Την εκδήλωση που θα γίνει στην οδό Σταδίου 13 όπου βρίσκεται η παλιά βουλή, την διοργανώνουν το περιοδικό ΑΡΔΗΝ και η εφημερίδα ΡΗΞΗ.

Στο πάνελ θα μετέχουν ως ομιλητές ο εκπαιδευτικός και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Αντιφωνητής που βγαίνει στη Θράκη Κώστας Καραΐσκος, ο συγγραφέας και εκδότης Γιώργος Καραμπελιάς, η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και ο τέως αντιπρόεδρος του Ελληνικού κοινοβουλίου και βουλευτής Ξάνθης Παναγιώτης Σγουρίδης. Συντονιστής θα είναι ο επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής του Ελληνικού Στρατού Δημήτρης Αλευρομάγειρος.

Ο ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ Η ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί  20-8-2010

Στο Μεγάλο Δέρειο συνεχίστηκε η παράθεση του παραδοσιακού Ιφτάρ (δείπνο μετά την ολοήμερη νηστεία τον μήνα του Ραμαζανιού)

Πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 19 Αυγούστου στο χωριό Μεγάλο Δέρειο του δήμου Ορφέα περιοχής Έβρου το συνεχιζόμενος για χρόνια έθιμο του ιφτάρ. Στο ιφτάρ που διοργανώθηκε από τον κόσμο του χωριού στην αυλή του σχολείου, μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας Ζιραάτ στην Κομοτηνή, ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο πρόεδρος του συλλόγου Σέτσεκ Αλή Πεντζάλ, ο πρόεδρος του κόμματος D.E.B. Μουσταφά Αλιτσαβούς, ο πρόεδορς του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του συλλόγου Νοτίου Έβρου Μπεκίρ Μουσταφάογλου, ο δήμαρχος Αρριανών Μεχμέτ Χαλίτ και εκατοντάδες ομογενείς από τα γύρω χωριά. Στους συμμετέχοντες στο ιφτάρ προσφέρθηκε σούπα, μπιζέλια με κρέας, πιλάφι με κρέας, φασόλια, σαλάτα, χαλβά των ηρώων, , χουρμάδες και αριάνι. Μετά την προσευχή υπήρξε κύρηγμα από τον θεολόγο που έστειλε το υπουργείο Θρησκειών της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή στο οργανωθέν ιφτάρ, ήταν σαν μια απάντηση σε όλα τα περιστατικά που έγιναν τα περασμένα χρόνια στο Μεγάλο Δέρειο.

Σχόλιο : Όπως φαίνεται από την τελευταία πρόταση, θα την θυμούνται για χρόνια την Χαρά Νικοπούλου. Ας όψονται οι εκάστοτε πολιτικοί της προιστάμενοι που η κοπέλα έφυγε. Με προεξάρχουσα φυσικά την κυρία Diamadopoulou του Jeffry.

ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εφημερίδα Αντιφωνητής 16-6-2010

Ἀποχαιρετισµός στό Μέγα Δέρειο

Τίτλοι τέλους γιά τήν Ἑλληνίδα Δασκάλα Χαρά Νικοπούλου στό Μέγα Δέρειο τοῦ Ἕβρου. Μέ τήν τελετή τῆς 15ης Ἰουνίου τό σχολεῖο ἔκλεισε καί τερµατίστηκε ἡ 5η σχολική χρονιά τῆς Χαρᾶς στήν ἔπαλξη αὐτή τῆς πατρίδας µας. Μιάν ἔπαλξη πού τήν ἔστησε ἡ ἴδια καί τήν ὑπερασπίστηκε µέ µοναδική τόλµη, αἴσθηση καθήκοντος καί ἐθνική ἀξιοπρέπεια. Τό ἔργο της θά γεννήσει καρπούς, ἦταν φανερό στά µάτια καί στά λόγια τῶν µικρῶν της µαθητῶν, ἀκόµη κι αὐτῶν πού «ἀπεῖχαν» ἀπό τήν χθεσινή ἐκδήλωση. Τό θέµα εἶναι πιά τί θά κάνουµε ἐµεῖς, ὅσοι µένουµε πίσω καί καλούµαστε νά συνεχίσουµε τόν ἀγώνα χωρίς τή Χαρά.

Πάντως στή χθεσινή ἐκδήλωση τό παρήγορο στοιχεῖο ἦταν ἡ µεγάλη προσέλευση Ἑλλήνων ἀπό ὅλη τή χώρα, κάπου 200 ἄνθρωποι, καθώς καί ἡ ἄµεση συνεισφορά φίλων γιά τήν ἀγορά τῶν δώρων (4 ποδήλατα καί ἄλλα πολλά) πρός τά παιδιά. Τούς εὐχαριστοῦµε ὅλους!

Σχόλιο : Κάποιοι βλέποντας λίγο ρομαντικά τα πράματα, έλεγαν : Υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι σαν τη Χαρά Νικοπούλου στη Θράκη που προσφέρουν…. Και εγώ λέω : Δεν ξέρω αλλού, πάντως στη Θράκη τις τελευταίες δεκαετίες ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ τέτοια δασκάλα. Τα άλλα είναι να έχουμε να λέμε.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΠΙΡΛΙΚ : ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Ιστοσελίδα της εφημερίδας Μπιρλίκ 31-5-2010

Αξιότιμοι αναγνώστες, όπως θα θυμόσαστε στο φύλλο 135 της εφημερίδας Μπιρλίκ, στις 6-1-2010, το άρθρο με τίτλο ¨Ζωγραφίστε μου μια εικόνα του Αλλάχ¨, το μάθαμε από πηγές μας στο τετραθέσιο μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου όπου έγινε το περιστατικό και από την ιστοσελίδα του Ρόντοπ Ρουζγκαρί. Με βάση αυτά και εμείς ως εφημερίδα Μπιρλίκ το βάλαμε στο ίντερνετ και στην εφημερίδα μας. Μετα από την παρέλευση διαστήματος, διαπιστώσαμε πως οι πληροφορίες που αποκομίσαμε από τις πηγές μας δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Άλλωστε σαν εφημερίδα δεν είχαμε ποτέ πρόθεση (και μέχρι σήμερα ποτέ δεν το κάναμε) στις περιοχές όπου μοιράζεται η εφημερίδα μας να προσβάλλουμε φορείς, υπηρεσίες ή ανθρώπους. Σκοπός μας είναι να σεβόμαστε το δικαίωμα των ανθρώπων της περιοχής στην ελευθερία ενημέρωσης, να τους ενημερώνουμε, και παρακολουθώντας τις εξελίξεις να τις μεταδίδουμε με τρόπο αληθινό και αμερόληπτο. Όπως σε κάθε επάγγελμα έτσι και στο δικό μας υπάρχουν κάποια ρίσκα και κάποιες αρνητικές πτυχές. Έτσι η εφημερίδα μας, ίσως για πρώτη φορά από τότε που εκδίδεται υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης. Φυσικά λυπόμαστε για αυτό. Μιλάμε για παραπληροφόρηση διότι οι σχετικές αναφορές της έρευνας του ΥΠΕΠΘ καθώς και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαψεύδουν τις πληροφορίες που είχαμε συγκεντρώσει. Για αυτό θέλουμε να εκφράσουμε την λύπη που αισθανόμαστε για τον τρόπο που μεταδόσαμε την εν λόγω είδηση στους αναγνώστες μας. Εδώ σαν εφημερίδα ζητάμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας.

Εφημερίδα Μπιρλίκ

Σχόλιο : Και εγώ αν φύγει το τουρκικό προξενείο θα ζητήσω μετά γονατιστός συγγνώμη από τους υπαλλήλους του αν τους στεναχώρησα. ¨Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλλέιψω να γιάνει ¨ λέει η μάνα μου.