ΝΕΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗΝ…ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Εφ. Ραντικάλ 20-6-2011

 

Ισχυρισμοί για ομαδικό τάφο ΠΚΚδων στην περιοχή της πόλης Βαν

Σε ανακοίνωση που έκανε η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Βαν, υπάρχουν ισχυρισμοί πως στην περιοχή Τσατάκ βρέθηκε ομαδικός τάφος στον οποίον υπάρχουν παλιά μέλη του ΠΚΚ.

ΒΑΝ – Αναφέρθηκε πως σε αυτόν τον τάφο υπάρχει και η Γερμανίδα υπερασπίστρια των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κοινωνιολόγος Αντρέα Βολφ που είχε έρθει στην Τουρκία θέλοντας να γράψει ένα βιβλίο με θέμα τα μέλη του ΠΚΚ, και πως έχει ενημερωθεί σχετικά και η οικογένεια της Βολφ.

Κατά τη διάρκεια επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας το έτος 1998 σε αγροτική περιοχή στο χωριό Αντίτσεν της πόλης Τσατάκ, σκοτώθηκαν αρκετοί ΠΚΚδες, ενώ κάποιοι διασώθηκαν. Καθώς υπήρχαν φήμες πως οι σκοτωμένοι αφέθηκαν εκεί και θάφτηκαν, άρχισαν έρευνες σχετικά με το γεγονός αυτό που έγινε πριν από 13 χρόνια.

 

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ

Μετά από τις καταθέσεις των 4 διασωθέντων μελών του ΠΚΚ και τις προσφυγές των οικογενειών των θυμάτων, επιτροπή με επικεφαλής τον Σαμί Γκιορεντάγ-πρόεδρο του τοπικού τμήματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) άρχισαν έρευνες. Συνομιλώντας με τις οικογένειες οι αρμόδιοι της İHD, κατέληξαν σε μια σπηλιά στο χωριό Αντίτσεν της πόλης Τσατάκ. Μετά τις έρευνες που έκαναν, χτες ο πρόεδρος της İHD Σαμί Γκιορεντάγ έκανε την σχετική ανακοίνωση τύπου.

 

¨ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΣΚΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ¨

Ο Γκιορεντάγ ισχυρίστηκε πως έφτασαν σε ομαδικό τάφο ΠΚΚδων στο χωριό Αντίτσεν της πόλης Τσατάκ και συνέχισε λέγοντας : ¨ Στον τάφο υπάρχει και η Γερμανίδα κοινωνιολόγος Αντρέα Βολφ που είχε έρθει για να συγκεντρώσει πληροφορίες για το βιβλίο που έγραφε σχετικά με βιβλίο σχετικά με τα μέλη του ΠΚΚ. Η οργάνωση (ΠΚΚ) είχε ανακοινώσει τα κωδικά ονόματα των 28 μελών του ΠΚΚ, μεταξύ των οποίων και της Αντρέα Βολφ. Έχοντας τα ονόματα προσπαθούμε να φτάσουμε στις οικογένειες. Στις έρευνες που κάναμε είδαμε βαριά όπλα κατεστραμμένα στην σπηλιά. Υπάρχουν επίσης ίχνη πως αυτοί που είχαν συλληφθεί σώοι εκτελέστηκαν. Υπάρχουν εκεί ακόμη τεμάχια από ρούχα, μαλλιά και κόκαλα. Θα υποβάλλουμε αίτημα για εκσκαφή στην Εισαγγελία.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΡΕΑ ΒΟΛΦ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΣΑΤΑΚ

Η οικογένεια της Αντρέα Βολφ είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AİHM) ισχυριζόμενη πως η υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνιολόγος Αντρέα Βολφ που είχε έρθει στην Τουρκία το 1988 για να γράψει βιβλίο σχετικά με τους ΠΚΚδες, δολοφονήθηκε αν και ήταν άοπλη. Στο τέλος της δίκης το AİHM καταδίκασε την Τουρκία. Η ΙΗD που ισχυρίζεται πως στον ομαδικά αυτό τάφο βρίσκεται και η Βολφ, επικοινώνησε με την οικογένεια της. Αναφέρεται πως τις επόμενες μέρες η οικογένεια της θα έρθει στην περιοχή.

Σχόλιο : Η σχετική ιστορία για την εκτέλεση της Γερμανίδας σε παλιότερη δημοσίευση μας στην διεύθυνση http://tourkikanea.gr/2011/04/15/rohani/

Σχολιάστε