ΠΡΟΑΓΩΓΗ-ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ

Εφ. Νέτγκαζέτε 31-3-2011

Κόμματα ΑΚΠ και ΜΗΡ : Παραβίαση του νόμου η απόφαση για τον εισαγγελέα Οζ

Συνεχίζεται ο απόηχος της μετάθεσης του εισαγγελέα της υπόθεσης Εργκενέκον Ζεκεριά Οζ. Ο Μπεκίρ Μποζντάγ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΠ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του HSYK (Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων), ως επέμβαση στην δίκη Εργκενέκον.

Ο βουλευτής Κιουτάχειας του ΜΗΡ Χαλίμ Ισίκ ανέφερε πως η μετάθεση ενός εισαγγελέα ενώ συνεχίζεται η δικαστική διαδικασία δεν συνάδει με τις αρχές ενός κράτους δικαίου. Το κόμμα CHP επικρότησε την απόφαση. Ο Μπεκίρ Μποζντάγ- επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΠ, υποστήριξε πως η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις τρέχουσες υποθέσεις. Ο Μποζντάγ εξέφρασε την άποψη πως θα χρειαστεί χρόνος για την ενημέρωση των νέων εισαγγελέων της υπόθεσης, και πως αυτό θα επιμηκύνει τον χρόνο της δίκης και της έρευνας.

Ο βουλευτής Κιουτάχειας του ΜΗΡ Χαλίμ Ισίκ ανέφερε: Όλοι μας πρέπει να πιστεύουμε πως η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου. Για αυτό η μετάθεση του αρμόδιου εισαγγελέα μιας δίκης που συνεχίζεται δεν συνάδει με τις αρχές ενός κράτους δικαίου. Δεν πρέπει να μπούμε στην συζήτηση αν πρόκειται για επιβράβευση ή για τιμωρία. Πάντως εφόσον άρχισε μια τέτοια δίκη, δεν είναι σωστό πριν περατωθεί να μετατίθενται αυτά τα άτομα.

ΤΟ ΚΟΜΜΑ CHP ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Τα κόμμα CHP αντιμετώπισε θετικά την μετάθεση των εισαγγελέων. Ο βουλευτής Αδάνων του CHP Χουλουσί Γκιουβέλ, δήλωσε πως σέβεται όλους τους εισαγγελείς αλλά είναι ενάντια στους εισαγγελείς ειδικής δικαιοδοσίας.

…………………

Ο βουλευτής Σμύρνης του CHP Αχμέτ Ερσίν σχολιάζοντας την μετάθεση του εισαγγελέα Ζεκεριά Οζ είπε : ¨ Υπήρξε όχημα φίμωσης των αντιπολιτευόμενων κατά την έρευνα και την δικαστική διαδικασία της υπόθεσης Εργκενέκον. Οι παραβιάσεις του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν καμουφλάρονται¨.

……………….

Σχόλιο : Αναμφίβολα πρόκειται για ένα μεγάλο πισωγύρισμα στην υπόθεση Εργκενέκον. Ο ίδιος ο εισαγγελέας Οζ δήλωσε πως ¨Δεν το περίμενα. Το κράτος όμως έχει μια συνέχεια…¨ . Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Είτε το HSYK που και παλιότερα είχε επικρίνει τον εισαγγελέα Οζ, τον προήγαγε για να τον μεταθέσει με εύσχημο τρόπο και να ευνοήσει τους κατηγορούμενους. Είτε –νομίζω πιο πιθανό- ο εισαγγελέας ¨υπερέβη τα εσκαμμένα¨, οπότε ο Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως για να φύγει από την υπόθεση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: