ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

Εφ. Χουριέτ 3-10-2011

Η κρίση στην Ελλάδα επηρεάζει και την Τουρκική μειονότητα

Την ώρα που κάθε μέρα που περνά οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα γίνονται όλο και πιο εμφανείς σε όλα τα μέρη της κοινωνίας, αρνητικά επηρεάζεται επίσης και η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Μετά από τους περιορισμούς στην βασική πηγή εισοδήματος των αγροτών της μειονότητας που είναι ο καπνός στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε., και το κλείσιμο μιας-μίας των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής λόγω της κρίσης, οι Τούρκοι δυσκολεύονται να βρούνε δουλειά και αντιμετωπίζουν ένα οικονομικό αδιέξοδο.

Ο Ιμπραήμ Χασανχαλίλ μέλος του Δ.Σ. του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Ροδόπης, αναφέρει πως υπό η οικονομικής κρίση κάθε μέρα που περνά αυξάνει την επίδραση της στην ούτως η άλλως καταπιεσμένη οικονομικά Τουρκική κοινότητα, και λέει πως πρέπει το συντομότερο δυνατό να παραχθούνε ειδικά σχέδια και να ληφθούνε μέτρα.

Ο Χαλιλχασάν που διατηρεί μαγαζί με λευκές συσκευές στην αγορά της Κομοτηνής, αναφέρει πως κατά τους τελευταίους μήνες το εμπόριο μειώθηκε κατά 60% και ότι πολλά μαγαζιά και επιχειρήσεις έφτασαν στο σημείο να κλείσουν.

Ο Χαλιλχασάν ανέφερε πως η λόγω της κρίσης μείωση των μισθών μείωσε σε σημαντικό ποσοστό την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων, ότι αυτή η κατάσταση επηρέασε αρνητικά τις μικρές επιχειρήσεις των Τούρκων στην Κομοτηνή και λέει : ¨ Η κρίση όλα τα δυσκόλεψε. Η μειονοτική κοινωνία πρέπει το συντομότερο δυνατό να συνέλθει και να παραγάγει ειδικά σχέδια. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έχουμε καλό τέλος¨

Ο Χασανχαλίλ αναφέρει πως η κατάσταση του τουρκικού πληθυσμού στα χωριά είναι ακόμη πιο δύσκολη και δηλώνει : ¨Χωρίς την εξεύρεση εναλλακτικών καλλιεργειών, οι περιορισμοί που επήλθαν από την Ε.Ε. στα έσοδα από τον καπνό άφησαν τους αγρότες σε δύσκολη θέση. Οι αγρότες άλλωστε έχουν φτάσει σε κατάσταση που δεν ξέρουν τι να κάνουν λόγω της μείωσης του πριμ για τον καπνό. Προσπαθούνε να τα βγάλουν πέρα στρεφόμενοι σε διαφορετικά προϊόντα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η κρίση. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η οικονομία της μειονότητας.

…………………..

…………………..

3 Responses to ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

 1. Γιώργος T. says:

  Η λύση υπάρχει και λεγετε επαναπατρισμός.. Στο καλό λοιπόν και να μας Γράφετε.

 2. Froso says:

  Μετανάστευση θέλεις να πεις Δυστυχώς είναι γηγενείς

 3. Eponymos says:

  Αφού λοιπόν η Τουρκική μειονότητα μαστίζεται απο την Ελληνική κρίση, ας πάει στην πατρίδα της.
  Τον δρόμο τον ξέρει.
  Είναι ο ίδιος που έρχονται τα μπουλούκια για τις εκλογές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: